MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial

Editorial

Transplantul de cap-in curand mai mult decat SF?

Evaluare articol: / 12
Cel mai slabCel mai bun 

Transplantul de cap reprezinta o procedura chirurgicala complexa, pusa la punct in urma cu peste 3 decenii si perfectionata, care are ca rezultat atasarea extremitatii cefalice a unui subiect A pe corpul unui subiect B, indiferent de specie. Nu trebuie confundat cu transplantul de creier, procedura care desi realizata, a constituit mai degraba o etapa premergatoare, fiind un model de studiu deosebit de util pentru fundamentarea biologiei moleculare, biochimiei si fiziologiei in neurologie.

Citeste mai mult...

Cui ii este frica de tuberculoza?

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

A fost odata intr-o zona cu un nivel de trai scazut a Romaniei,o tuberculoza, care plictisita se hotari sa infecteze o studenta la Medicina,studenta a carei singura vina fusese ca sistemul ei imun era un pic deficient in urma unei gripe sezoniere.Si,lucrurile ar fi fost uitate,studenta ar fi scapat de boala urmand un tratament in timpul unei scurte vacante(unii ii zic carantina),daca nu aparu hotararea:Toata lumea sa-si faca screening pentru tuberculoza,cine nu vrea ,nu va fi lasat sa si dea examenele.Screeningul e un lucru bun,nimeni nu contesta asta.Ceea ce nu a fost conform asteptarilor a fost isteria de dupa.

Citeste mai mult...

Homeopatia???

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

Nu stiu altii cum sunt…dar eu cand aud de homeopatie…imi vine sa ma urc pe pereti. Nu pot sa imi dau inca seama cum de a devenit asa de influenta aceasta practica , dar cert este ca multa lume nu prea stie cu ce se mananca si de aceea apeleaza la aceste procedee….ca sa nu le zic altfel( cifra de afaceri a firmei Boiron-lider de piata in domeniu s-a ridicat in 2004 la 305,34 milioane de euro).

Citeste mai mult...

A spune sau a nu spune

Poate ca cel mai delicat moment al profesiei de medic este cel al comunicarii diagnosticului. Si aici nu ma refer la diagnosticarea unei banale raceli ci la o boala incurabila sau ,cel putin, cu prognostic rezervat. Pacientul asteapta ‘sentinta’ si odata cu ea si rezolvarea oferita de un posibil tratament.Se asteapta sa auda orice numai un singur cuvant nu- cancer. Chiar daca nu este universal valabil, pacientii asociaza acest diagnostic cu moartea, asteptandu-se ca aceasta sa survina iminent. Anuntarea unei astfel de suferinte poate cauza anxietate, frica, depresie, senzatia ca tot universul propriu se prabuseste. Astfel ca medicul este pus intr-o dilema importanta.
Ce este de facut ? Ce optiuni are medicul ?

Citeste mai mult...

Rezidentiat 2007

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

"Vineri, 23 Martie, 18.30-20.30, in Amfiteatrul Mare al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu si Conf. Univ. Dr. Corin Badiu ne vor vorbi despre modificarile privind organizarea examenului de rezidentiat 2007 precum si despre desfasurarea programului de pregatire prin rezidentiat."
Asa suna un anunt de pe cateva site-uri si forumuri cu profil medical.
Avand in vedere ca toata lumea vorbea cum ca s-ar fi stabilit metodologia de sustinere a examenului cu pricina in 2007, dar nu am gasit nimic concret m-am hotarat sa iau parte la eveniment.

Citeste mai mult...

Plecat afara la doctorat

Si a venit si 1 ianuarie 2007, zi asteptata de tot norodul de pe plaiurile mioritice. Dornic sa se integreze in structurile europene (aici am citat limbajul de lemn din presa) , romanul a venit cu mic, cu mare in Piata Universitatii, la cumpana dintre ani (ati ghicit, iar m-am inspirat din presa), pentru a-l vedea pe presedintele Basescu urandu-le "Sa traiti bine ca europeni!..."

Recunosc ca m-am aflat si eu la locul cu pricina, insa nu prea am fost atent la discursul prezidential, deoarece am fost bombardat cu SMS-uri de la rude, cunostinte, prieteni…

Citeste mai mult...
Pagina 8 din 9
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro