MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Conferinţa Naţională “Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor din România” – 27 mai 2014, Palatul Parlamentului, Bucureşti

Conferinţa Naţională “Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor din România” – 27 mai 2014, Palatul Parlamentului, Bucureşti

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Pentru prima dată în România, respectarea dreptului la sănătate al copiilor şi tinerilor este luat în vizor! Pe 27 mai 2014 va avea loc prima ediţie a Conferinţei Naţionale “Soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii copiilor”, în cadrul Palatului Parlamentului. Evenimentul a fost iniţiat de Comisia pentru Sănătate Publică şi Comisia pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi, din Senat, şi este organizat de revista Politici de Sănătate.
200 de invitaţi din domeniul sanitar, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, al Tineretului şi Sportului, CNAS, reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi de protecţia copilului, specialişti, ONG-uri, reprezentanţi ai societăţilor profesionale de pediatrie şi medicină de familie, ai asociaţiilor de pacienţi şi părinţi, mass-media, companii farmaceutice şi de asigurări vor dezbate dreptul la sănătate al copiilor şi tinerilor şi vor încerca să identifice soluţii privind îmbunătăţirea accesului la tratamente şi servicii de îngrijire.

De ce este necesară această conferinţă?

Statisticile ne situează în primele locuri, în Europa, la mortalitate infantilă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră copiii din România printre cei mai săraci de pe planetă.

Pentru curioşi:

1. Rata mortalităţii infantile în mediul rural – dublă, în anul 2012, comparativ cu mediul urban. Două din trei familii, care locuiesc la sat, îşi tratează copiii bolnavi acasă, potrivit unei statistici realizate de Fundaţia World Vision România.

2. În România, între 400 şi 500 de copii şi tineri sunt diagnosticaţi anual cu cancer. Statisticile la nivel european indică ţara noastră pentru cea mai ridicată rata de mortalitate în rândul minorilor, cauzată de bolile canceroase. În prezent circa 400 de copii români mor în fiecare an din cauza acestei boli.

3. România se află pe primele locuri, într-un clasament al ţărilor din UE, în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul minorelor. În fiecare an, peste 20.000 de minore trec printr-o naştere, iar România se afla printre ţările din UE care înregistrează cele mai multe astfel de cazuri. Deşi în vara anului 2013, România şi-a asumat în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite adoptarea unei Strategii Naţionale în domeniul drepturilor sexuale şi reproductive şi a promis implementarea educaţiei sexuale obligatorii în şcolile din toată ţara, bugetul pe anul 2014 nu prevede fonduri pentru dezvoltarea unor astfel de programe. Absenţa unei astfel de strategii naţionale a dat naştere la dezvoltarea unui fenomen îngrijorător. Tot mai multe tinere nasc şi îşi pun sănătatea şi viaţa în pericol înainte de vârsta majoratorului, potrivit statisticilor menţionate de Dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

4. Rata copiilor abandonaţi, a sarcinilor premature, a nou născuţilor cu dizabilităţi sau malformaţii, accesul limitat la servicii medicale maternale, antenatale sau postnatale sunt, de asemenea, la niveluri îngrijorătoare.

5. În România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

6. Minorii reprezintă cea mai vulnerabilă categorie din România în faţa sărăciei şi excluziunii sociale. Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de până la 17 ani au şanse să ajungă în această situaţie, se arată în raportul pe anul 2012 privind ocuparea forţei de muncă şi evolutiile sociale. Într-un document publicat la Bruxelles, de Comisia Europeană, se arăta că la sfărşitul anului 2011, 40,3% dintre cetăţenii români se confruntau cu riscul sărăciei sau al excluziunii sociale.

…. Şi statisticile pot continua. Comparativ cu ceilalţi copii din Uniunea Europeană, copiii şi tinerii români au probleme, pe care doar noi, adulţii responsabili, le putem rezolva împreună prin dialog, acţiune şi inţiative.

Conferinţa este o platformă de comunicare şi de identificare a problemelor actuale privind sănătatea copilului şi a mamelor în România, pentru autorităţile care doresc să îmbunătăţească educaţia, protecţia şi accesul copiilor, tinerilor şi mamelor la îngrijiri medicale de calitate în sistemul public şi privat.

Ca urmare a acestui eveniment, cele două comisii parlamentare vor realiza un raport cu soluţii şi propuneri de modificări legislative, proiecte şi actiuni concrete pentru a creşte accesul la cele mai bune tratamente ale copiilor în România.

 

Pentru mai multe informaţii şi pentru înscrieri:


Dr. Cornelia Scărlătescu, Manager de proiect, Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ,


0735 908 455
Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Alte evenimente:

Recrutare medici psihiatri in Guadeloupe, Franta

Business Activ Consult organizeaza in perioada 29 septembrie - 7 octombrie 2010, la Cluj-Napoca, sesiunea de Recrutare medici psihiatri in Guadeloupe, Franta.

In cadrul intalnirilor vor fi abordate subiecte rpecum:

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro