MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial Plecat afara la doctorat

Plecat afara la doctorat

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Si a venit si 1 ianuarie 2007, zi asteptata de tot norodul de pe plaiurile mioritice. Dornic sa se integreze in structurile europene (aici am citat limbajul de lemn din presa) , romanul a venit cu mic, cu mare in Piata Universitatii, la cumpana dintre ani (ati ghicit, iar m-am inspirat din presa), pentru a-l vedea pe presedintele Basescu urandu-le "Sa traiti bine ca europeni!..."

Recunosc ca m-am aflat si eu la locul cu pricina, insa nu prea am fost atent la discursul prezidential, deoarece am fost bombardat cu SMS-uri de la rude, cunostinte, prieteni…

Pe langa traditionalul "La Multi Ani" si alte urari perimate, de data asta am primit si multe urari gen "Suntem in U.E. , asa ca pleaca in strainatate si angajeaza-te ca medic!"

Se pare ca toata lumea credea ca e suficient sa ma duc intr-o tara straina si sa le flutur celor de acolo diploma de la U.M.F. pe sub nas si gata: urmeaza sa ploua cu euroi…

Nefiind genul care sa se ia dupa zvonuri sau vorbe aruncate-n vant, dar fiind genul care ar schimba Eterna si Fascinanta Romanie pe o tara (macar putin mai) civilizata, m-am hotarat sa trec la "sapaturi" in acest sens.

Primele "descoperiri" au aparut in presa, care anunta cu surle si trambite ca e nevoie mare de medici romani in Europa Occidentala, care ar urma sa primeasca si un salariu cu 5 zerouri pe an (in moneda unica, evident)… Destul de tentant, mai ales pentru un student care primeste bursa de 175 de lei lunar de la statul roman (si asta doar in lunile anului in care nu este inclusa si o perioada de vacanta). Hotarat sa merg mai departe cu cercetarile, am fost saptamana trecuta la R.I.U.F. unde m-am interesat in primul rand daca as putea sa-mi termin studiile universitare acolo, apoi sa le incep pe cele postuniversitare.

Nu mica mi-a fost surpriza… De cate ori incercam sa deschid o usa, gaseam in spatele ei un zid de caramida.

Procedurile de admitere la universitatile din strainatate le sunt clar favorabile absolventilor de liceu din Romania, care au sanse reale de a fi admisi. Pentru cei care fac o scoala de medicina de pe plaiul mioritic e nevoie de patru ani de examene si echivalari, iar " IF you pass those, we’ll see what we can do for you…"

Semn ca felul in care se face scoala la noi a ajuns deja celebru pana si peste ocean, care pareau la curent cu tot ce se intampla in cei 6 ani de U.M.F. (examene cumparate, profesori delasatori sau trecuti de mult de prima tinerete, nepotisme, favoruri acordate sefilor de serie, mentalitate invechita etc.). Lucruri care explica oarecum reticenta lor cand vad o hartie cu stampila "Carol Davila".

Dar ce se intampla cu "valorile" poporului roman, cu care ne laudam atat de mult?

Raspunsul l-am aflat tot de la R.I.U.F. Acestia au locul lor bine pastrat de catre facultatile straine, care ofera numeroase posturi de cercetare si doctorat, cu alte cuvinte munca bruta.

Dupa cei cativa ani petrecuti in laboratoare si in biblioteci, doctoranzii nostri primesc gradul de PhD, nu insa si garantia unui loc de munca in institutia cu pricina. Cu alte cuvinte, dupa ce este publicata lucrarea in cauza si prestigiul centrelor de cercetare din strainatate mai creste putin, cel care a contribuit direct la realizarea ei are sanse mari sa fie trimis inapoi acasa, in incercarea de a-si gasi rostul aici

Lucrurile nu stau prea bine asa cum sunt acum, si ar fi cazul sa se faca niste schimbari radicale, mai ales prin punctele esentiale. Din pacate, Ministerul Educatiei si Cercetarii pare mai preocupat de terasele si discotecile din Regie, iar cel al Sanatatii, face controale prin grupurile sanitare din spitale…

Doua initiative laudabile, dar nu stiu cat de oportune in acest moment.

Pana cand se vor gandi si alesii nostri la studentii la medicina, nu ne ramane decat sa ne continuam munca inceputa pe www.medicalstudent.ro , si sa-i ajutam cum putem pe colegii nostri mai tineri sa razbata mai usor prin hatisurile medicinei romanesti.


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro