MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Contravizita Cancer: Melanom Malign
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Cancer: Melanom Malign

Evaluare articol: / 624
Cel mai slabCel mai bun 
Pacienta P. a observat ca una din alunitele de pe umarul drept isi modifica forma si volumul. A aparut o mica ulceratie in centru iar marginile au devenit curand neregulate. A facut o vizita doctorului care i-a facut o biopsie pentru examenul anatomo-patologic. Rezultatele au confirmat faptul ca "alunita" este de fapt melanom malign. Doctorul a explicat diferentele dintre celulele normale si cele tumorale, diferentele majore intre tumorile maligne si cele benigne si a descris efectele celulelor tumorale maligne asupra tesuturilor normale. A indicat rezectia chirurgicala a tumorii cat mai curand posibil.

Termenul de "tumora" caracterizeaza practic orice umflatura, dar folosirea actuala a notiunii este restrasa la caracterizarea unei "umflaturi" de origine neoplazica. Neoplazia(o noua crestere) reprezinta o crestere tisulara anormala rezultata din diviziunea necontrolata, aberanta a celulelor. O neoplazie poate fi benigna sau maligna. Tumorile benigne nu invadeaza si nu distrug tesutul sanatos peritumoral, de obicei fiind incapsulate, iar formatiunle maligne invadeaza tesuturile invecinate si prezinta frecvente metastaze.Desi formatiunile benigne sunt mai putin periculoase decat cele maligne, adesea cauzeaza complicatii, pot produce compresii pe organele invecinate, spre exemplu.

Termenul de cancer se refera la existenta unei formatiuni maligne ce invadeaza tesuturile invecinate si la boala produsa de existenta acestei tumori. Tumorile maligne se pot raspandi in organism prin cresterea in dimensiuni- invadarea tesuturilor invecinate- sau prin metastaze ce apar prin desprinderea celulelor tumorale si migrarea lor pe cale limfatica si/sau circulatorie intr-un loc unde formeaza un sediu neoplazic secundar. Boala asociata cancerului apare o data cu invazia tumorala si distrugerea testutului sanatos, eliminandu-i functia.

Proliferarile maligne sunt cauzate de diviziunile necontrolate ale celulelor tumorale. Lipsa controlului diviziunilor implica mecanisme genetice aberante ce pot fi induse de virusi, toxine(foarte multe din mediul inconjurator), si alte cauze. Terapia cancerului se concentreaza asupra incercarii de a limita proliferarea si apoi asupra indepartarii celulelor maligne prin iradierea tesutului respectiv, rezectia chirurgicala, prin medicamente ce ucid selectiv celulele in diviziune rapida sau prin stimularea sistemului imun. Oncologia este stiinta care se ocupa cu studiul cancerului si problemelor asociate.

Melanomul malign este o tumora maligna a pielii. Celulele tumorale maligne deriva din celulele producatoare de pigment ale pielii, reprezentate de melanocite. Unii factori ce pot contribui la aparitia formatiunilor maligne sunt predispozitia genetica,radiatia solara si activitatea hormonilor steroizi. Melanomul malign se dezvolta de obicei dintr-un nev sau popular, alunita, formatiune tumorala benigna constituita dintr-o agregare de melanocite. Transformarea maligna a unui nev este caracterizata de modificari de culoare, forma, volum, margini neregulate, anfractuoase, mancarime, sangerari, caracteristici nodulare, ulceratii...

Tratamentul melanoamelor maligne fara metastaze prezente implica tratament chirurgical reprezentat de excizia sitului lezional primar si ganglionilor limfatci regionali. Melanoamele maligne sunt periculoase mai ales prin capacitatea crescuta de metastazare. Sunt invadate straturile profunde ale pielii si tesuturile subcutanate. O data intrate in circulatia limfatica sau sangvina, celulele tumorale se pot raspani rapid, practic spre orice locatie. Intre 20 si 40 % dintre pacientii cu metastaze ale melanomului malign supravietuiesc si sunt tratati la 5 ani dupa diagnosticare.

Clasificarile melanomului malign se fac pe baza structurii, care in parte determina tendinta de invadare a straturilor profunde ale pielii si pe baza capacitatii de metastazare. Proliferarile de la nivelul extremitatilor au cea mai mare rata de vindecare, urmate indeaproape de leziunile localizate la nivelul capului si gatului iar localizarile de la nivelul trunchiului au cel mai rau prognostic si cea mai mica rata de vindecare.

Majoritatea melanoamelor apar in grupul de vartsa 40-70, dar frecventa aparitiei intre de 20 si 40 de ani este in crestere datorita expunerii repetate la raze ultraviolete (plaja, bronz artificial..).

CAZ CLINIC:

O persoana diagnosticata ca avand melanom malign a inceput sa prezinta dureri puternice de cap cu tendinta de crestere in intensitate. A inceput sa dezvolte dispnee cu scurtarea respiratiei si senzatie imperioasa de tuse.

Explicati cum poate fi melanomul malign responsabil de aceste manifestari!

RASPUNS:
Sistemul limfatic si cel circulator sunt principalele rute prin care celulele tumorale metastazeaza. Celulele pot intra in capilare sau venule si sunt purtate de torentul sangvin in plaman, creier, etc... Celulele pot de altfel sa patrunda in capilarele limfatice si se raspandesc in nodulii limfatici unde produc tumori, inlocuind populatia celulara ganglionara. Ganglionii limfatici din apropierea tumorii initiale sunt afectati primii(statia I), si apoi cei la distanta, pe rand.

Metastazele nervoase rezulta in tumori ce pot afecta functia creierului. Durere, paralizie si disparitia simturilor pot rezulta o data cu dezvoltarea masei tumorale ce comprima si distruge diferite formatiuni nervoase. Moartea apare cand este intrerupta o functie importanta a sistemului nervos.

Plamanii reprezinta o locatie frecventa pentru diversele metastaze. Tumorile maligne distrug tesutul pulmonar si blocheaza caile aeriene, ducand la scaderea schimbului gazos. Iritatia si inflamatia cauzate de cancer la fel ca si infectiile secundare pot produce tuse si dispnee.

Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (4)

Subscribe to this comment's feed
Mersi
0
Multumesc! Descrierea este intr/un limbaj simplu si totusi cu atatea informatii utile, concis si la obiect, in sf pot sa inteleg si eu evolutia acestei boli necrutatoare, inteleg de ce bunica mea de 71 de ani, dagnisticata cu melanom malign, dupa o operatie dureroasa (5 ianuarie 2010) de acum cateva luni, e intr/o stare fara de stare ...cu morfina...Mentionez ca pana acum nici un medic nu mi/a putut explicat atat de clar despre ce este vb si mai ales la ce sa ma astept...............toti folosesc limbaj elocvent, termeni medicali complecsi.....BV!!!!!
SOOS ERIKA , mai 21, 2010
tratament ?
0
Foarte lamuritor articolul. ... mama mea 86 ani, Alzheimer faza 3, osteoporoza Paget generalizata, acum are si un Melanom malign pe omoplatul drept, vechi de 6 ani, dar care numai in ultimele 6 aluni a crescut de la 3 mm la dimensiunile unei castane de 4 cm ... la medic, s-a recomandat chirurgia, dar cu riscul decesului in timpul operatiei . Am decis sa nu facem acest lucru si de 4 luni, zilnic spalam melanomul cu Betadina si-l pansam cu pansament steril parafinat si comprese sterile pentru evitarea pe cat posibil a murdaririi imbracamintei, deoarece, batrana, nu mai este constienta sa se fereasca si se rezeama tot timpul cu spatele exact pe melanom, iritandu-l ... ma gandesc la posibilitatea tratarii (pentru cat se mai poate ) pe cale naturista ... daca cineva poate indica un tratament, rog contactati-ma prin e-mail ...am incercat cu cataplasme cu frunze verzi de Salvie (dar acum acestea nu mai sunt verzi) si am incercat si cu cataplasme de Armurariu (are recomandari ca fiind cancerifug), dar pulberea acestuia nu poate fi bine spalata la pansare si nu am continuat ...
leon , noiembrie 02, 2010
alunitza
0
Am o alunita pe gat si din greseala am zgariat-o si mi-a curs sange dar a2-a zi nu am mai avut nimic ,nu ma doare ,nu ma ustura dar as vrea sa stiu daca trebuie sa ma duc la dermatolog sau nu e ceva grav.E o alunita micuta nu una mare.
Astept raspuns ,va multumesc frumos
cristi_c_c , august 03, 2011
...
0
Fratele meu, in urma cu o saptamana a aflat ca are tumoare la plamini, iar azi a fost operat.La operatie i-a fost eliminata tumoarea, un lob si o particica din plaman.Are 41 de ani, 3 copiii mici, si sotie operata cu 3 luni in urma de cancer uterin malign. Sunt foarte indurerata si nu stiu ce e de facut in asemenea situatie critica,.Va rog din suflet sa-mi spuneti ce trebuie sa fac sau daca stiti vre-un dr. bun.
dimitrios , noiembrie 24, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro