MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial Cum e dom'le cu febra asta musculara?

Cum e dom'le cu febra asta musculara?

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Uite ca au dat deja mugurii si vine primava. S-a si incalzit putin.. si o sa se incalzeasca si mai bine. Cred ca in cateva saptamani o sa merg pe strada in tricou….Asa ca trebuie sa facem ceva baieti, ca dupa iarna asta plina de mancaruri bune…si cam multe, s-a cam depus lipidu’ pe abdomen si nu e frumos…nu da bine.

Mai intai, ce este febra musculara. Febra musculara este senzatia de durere cea mai familiara celor care se antreneaza cu greutati. Se manifesta ca o senzatie de arsura, de strangere, durere etc. in muschii vizati ce apare cu o intarzierere de aproximativ o zi, sau mai multe ore.

Bine, bine, dar de ce apare febra musculara ? Mai demult credeam ca febra musculara apare din cauza acumularii de acid lactic. Insa cercetatorii au observat ca acidul lactic este eliminat din muschi mult mai rapid, 98% fiind eliminat din muschii antrenati in 1 ora si 30 de minute (cu 50% in primele 15 minute), prea rapid pentru a putea genera febra musculara. In realitate nu se stie exact care este cauza aparitiei febrei musculare, dar cea mai plauzibila explicatie este data de distrugerea celulelor musulare prin antrenament cat si stresul oxidativ, provocat de radicalii liberi produsi in timpul antrenamentului. Astfel, atunci cand apare febra, trebuie sa intrerupem antrenamentele, pentru ca astfel putem agrava acele microleziuni.

S-a mai observat o chestiune foarte interesanta :daca atunci cand avem febra musculara continuam sa facem exercitii, febra pare sa treaca mult mai repede. "Ideea este ca durerea simtita este produsa de substantele descompuse din fibrele musculare afectate, care sunt preluate de nervii senzitivi locali ce transfroma informatia in impuls nervos trimis la creier. Acesti nervi sunt si ei afectati de antrenament, deci au nevoie de refacere- tocmai din aceasta cauza febra nu este resimtita imediat ci dupa cateva ore pana la o zi. Ideea este ca daca fortezi din nou muschiul, aceste cai nervoase sunt supraincarcate si se blocheaza, nemaitransmitand impulsurile catre creier, deci nu mai simti durerea, chiar daca microtraumlele nu dispar, ci din contra, se agraveaza"(www.getfit.ro).

Deci e clar…daca avem febra musculara trebuie sa o lasam mai moale cu trasul de fiare…macar o perioada. Ok, dar nu prea avem timp si vine primavara…si trebuie sa ne aratam bicepsii. N-ar fi mai bine daca am lua nista aspirina ?...poate trece mai repede si pot si eu sa ma reintorc in sala de « construit » baieti aratosi.

Vreau sa va prezint rezultatele unui studiu privind efectul analgezicelor orale asupra manifestarilor febrei musculare. "Desi analgezicele orale se prescriu in mod obisnuit in "tratamentul" febrei musculare, exista putine date in ceea ce priveste efectul benefic. In efortul de a remedia aceasta situatie, cercetatorii au initiat un studiu. Ei au indus aparitia febrei musculare la nivelul bicepsului brahial prin exercitii specifice la 60 de voluntari sanatosi (30 de barbati si 30 de femei).

Cate 12 subiecti au fost distribuiti in mod aleatoriu in 5 grupe.Prima grupa de 12 a primit o substanta placebo. Urmatoarele grupe au primit: grupa 2 – aspirina 900 mg, grupa 3 – codeina 60 mg (derivat opioid, utilizat uzual ca antitusiv, dar si cu proprietati analgezice), grupa 4 – paracetamol 1000g. Ultima grupa, numarul 5 nu a primit nici o substanta, fiind grupa de control. Medicamentele si substanta placebo au fost administrate in fiecare zi timp de 11 zile dupa efectuarea exercitiilor care au indus febra musculara"(www.doctor.info.ro).

"In ciuda varietatii analgezicelor utilizate in acest studiu, cercetatorii nu au gasit nici o dovada a eficacitatii lor (parametrii folositi pentru masurare au fost senzatia de durere in repaus, pragul durerii mecanice si limitele extensiei si flexiei in articulatia cotului). Astfel, rezultatul acestui studiu (dublu-orb, controlat prin placebo) a aratat ca nu se obtine absolut nici un beneficiu prin administrarea paracetamolului, codeinei sau aspirinei in tentativa de a ameliora manifestarile febrei musculare (cel putin la dozele folosite de acesti cercetatori)".(www.doctor.info.ro)

 

Asadar…daca vrei sa ai muschi cat mai repede, nu e o solutie sa tragi de fiare pana iti ies pe ochi, ca s-ar putea sa te prinda toamna si nu mai reusesti sa impresionezi pe nimeni….


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro