MedicalStudent.ro

Friday
May 17th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Editorial Homeopatia???

Homeopatia???

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

Nu stiu altii cum sunt…dar eu cand aud de homeopatie…imi vine sa ma urc pe pereti. Nu pot sa imi dau inca seama cum de a devenit asa de influenta aceasta practica , dar cert este ca multa lume nu prea stie cu ce se mananca si de aceea apeleaza la aceste procedee….ca sa nu le zic altfel( cifra de afaceri a firmei Boiron-lider de piata in domeniu s-a ridicat in 2004 la 305,34 milioane de euro).

Din cate am citit eu, am aflat ca homeopatia se bazeaza pe cateva principii de aur, formulate de Samuel Hahnemann in 1810 si dupa care se bazeaza si astazi homeopatii. Astfel, primul principiu este cel al similitudinii. Adica, daca o substanta provoaca la un subiect sanatos anumite simptome, atunci aceeasi substanta determina la subiectul ce are deja simptomele vindecarea. E un fel de a spune "cui pe cui se scoate".

In acea vreme Hahnemann credea ca a facut o descopeire revolutionara, demonstrata mai tarziu ca nu e nimic mai fals decat acest principiu. Al doilea principiu este cel al dilutiei care mie cel putin mi se pare o mare prostie. Acest principiu afirma ca substantele folosite, fiind adesea foarte toxice ( ca deh…trebuie sa produca la omul sanatos simptomele bolii…) trebuie diluate. Dar in ce hal diluate.

 

Astfel se ajunge la dilutii de 10-60. Or s-a constatat ca incepand de la dilutii de ordinul 10-9 speranta de a gasi o molecula de substanta active este de una la un milliard de molecule de apa.

Si acum cel de-al treilea principiu…care pe mine ma scoate cel mai tare din sarite este cel al dinamizarii. Stati sa vedeti si sa va minunati. "Specialistii" homeopati si-au dat seama ca daca diluezi o substanta in halul asta o sa obtii doar apa chioara…asa ca…SURPRIZA!!! Hai sa dinamizam moleculele ca poate or fi mai eficiente.Dar ce inseamna sa dinamizam moleculele...n-o sa va vina sa credeti ce complicat e...puteti sa faceti si voi acasa…trebuie doar sa AGITATI, dragii mei, moleculele cand faceti dilutiiile si veti obtine o apa chioara miraculoasa.

Dar sa nu fiu rau (cum deja credeti ca sunt…:)) pt. ca totusi sunt oameni care s-au vindecat, dom’le, cu medicamente homeopate. Pai sa va spun si de ce: pt. ca exista mai mult decat minunatul efect Placebo. Da, s-a observat ca medicamentele homeopatice, datorita mediatizarii are un efect superior unui simplu Placebo..asta nu o spun eu asa ci doamna doctor Catherine Breton , medic psihiatru la spitalul Lariboisiere din Paris care se ocupa de 20 de ani de relatia dintre medicament si pacient. Si inca ceva…(asta am vazut-o pe Discovery la un documentar despre…v-ati prins deja…homeopatie).

Mai e o categorie de pacienti…aceia care se plimba de la medic la medic pana ca aproape se fac sanatosi (aici ma refer la boli relative usoare de genul racelilor) si in cele din urma apeleaza la homeopatie… care, la fel ca in povestea cu ridichea uriasa, rezolva situatia.

Trebuie sa va amintesc ca s-au facut foarte multe studii care sa gaseasca macar o baza stiintifica pt. acest fel de practica medicala….si tot degeaba. Astazi singura bresa ca sa ii zicem asa este incompleta cunoastere a fizicii apei. Se vorbeste despre un fel de "memorie a apei", adica un fel de transmitere a proprietatilor substantei active intregii cantitati de apa ( a se vedea studiul facut de Luis Rey-"efectul fantoma").

Asa ca, in concluzie, abia astept sa vad daca se va descoperi vreodata un argument stiintific pt. efectele benefice ale apei chioare…pana atunci, astept provocari pe aceasta tema…de actualitate de alfel(tin sa va spun ca de mai bine de mai bine de 20 de ani exista deja o organizatie a homeopatilor fara frontiere…daca va vine sa credeti).

Bibliografie:"Science &Vie"no.1047, decembrie 2004


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

MedicalStudent.ro TV - Medicina si cultura

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro