MedicalStudent.ro

Wednesday
Apr 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Legatura dintre libidoul scazut si menopauza

Legatura dintre libidoul scazut si menopauza

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 
Femeile al caror apetit sexual scade in perioada menopauzei acuza mai frecvent perturbarea somnului, transpiratie nocturna si depresie, raporteaza cercetatorii din Seatle. Datele studiului au provenit de la un raport din 2001 -2002, ce includea 341 femei cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani.

Pentru studiu s-a utilizat placebo si s-a urmarit posibilitatea folosirii unor terapii alternative pentru menopauza.

Din 341 de femei, aflate in preajma perioadei de menopauza sau dupa aceasta perioada, participante la un studiu cu terapii alternative pentru menopauza, 64% au acuzat un libidou scazut, 18% sufereau de depresie moderata sau severa si 43% aveau un somn neodihnitor.

Factorii asociati cu un libidou scazut la femei, de-a lungul varstei medii sunt complecsi si includ depresia, probleme de odihna si transpiratii nocturne, toate simptomele comune perioadei de tranzitie a menopauzei si a menopauzei timpurii, afirma Susan D. Reed, de la Universitatea din Washington si colegii sai.

Pare logic ca, din cauza transpiratiei nocturne, somnul sa fie perturbat, iar un somn neodihnitor poate reduce energia pentru orice altceva, inclusiv pentru sex, spune Dr. Reed.

Femeilor participante la studiu li s-a cerut sa indeplineasca anumite conditii: sa aiba transpiratii nocturne in fiecare noapte, sa fi avut cel putin de doua ori bufeuri de caldura, sa nu urmeze un tratament cu hormoni, inclusiv tratamente cu plante, pe o perioada de cel putin 3 luni inainte de inceperea studiului.

Participantele studiului au avut o medie de 6,4 bufeuri de caldura si 1,9 transpiratii pe noapte. Simptomele depresiei, somn putin si transpiratiile nocturne, insa fara bufeuri de caldura, au fost asociate cu un libidou scazut.
Cu toate ca cercetatorii nu au avut informatii daca in casa locuiau sau nu copii, ei au aflat ca femeile care erau nulipare (care nu au dus nici o sarcina la termen sau cel putin peste 180 zile) si, prin urmare, era putin probabil sa aiba copii care sa traiasca in casa, aveau o probabilitate mai scazuta de a avea un libidou normal. Aceasta descoperire contrazice opinia generala, conform careia copiii care traiesc in casa ar fi cauza libidoului scazut al parintilor. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca femeile cu libidou scazut erau mai putin apte sa fie “satisfacute cu partenerul lor.”

Folosirea antidepresivelor triciclice, a inhibitorilor selectivi de recaptare a seotoninei sau a sunatoarei nu au fost asociate cu un libidou scazut si nici folosirea medicamentelor de dormit.

Consecvent cu alte studii, femeile cu dispareunie (dureri la contact sexual) si uscaciune vaginala erau mai predispuse la un libidou scazut. Datorita faptului ca femeilor li s-a cerut sa nu rmeze un tratament cu hormoni, desoperirea este neasteptata, marturisesc cercetatorii.

In contrast cu studiile anterioare, cercetatorii sustin ca nu au gasit nicio legatura intre libidoul scazut si folosirea antidepresivelor, dar doar 41 femei (11,7%) foloseau antidepresive, alte 13 (3,8%) foloseau tratamente OTC (cum ar fi sunatoarea) pentru depresie. Calitatea scazuta a somnului e intr-o stransa legatura cu depresia si transpiratia nocturna. Datorita acestei stranse corelatii, cercetatorii nu au putut sa evalueze legaturile independente cu libidoul.

Cand femeile cu depresie au fost excluse din analiza, asociatia dintre libidoul scazut si transpiratia nocturna a ramas semnificativa, pe cand asociatia dintre libidoul scazut si tulburarile somnului nu a mai fost semnificativa, au desoperit cercetatorii.

Din cauza lipsei de informatii, cercetatorii nu au putut sa studieze importanta altor factori de risc pentru un libidou scazut, cum ar fi deterioararea statutului social, durata reletiei cu partenerul, cazuri de viol si nivele scazute de hormoni.

Printre limitarile studiului, spun cercetatorii, a fost si inabilitatea evaluarii schimbarilor de-a lungul tranzitiei menopauzei si a perioadei postmenopauzala. De asemenea, cercetatorii au subliniat ca majoritatea femeilor erau albe.

Asocierea depresiei cu terapiile nonfarmaceutice si cu tratarea tulburarilor de somn si a simptomelor vasomotoare nocturne poate fi un pas important in sensul imbunatatirii libidoului la varsta de mijloc, sustin cercetatorii.

“Cu toate acestea, trebuie sa tinem minte ca importanta acestor factori pentru femei e cel mai probabil eclipsata de importanta unor relatii intime cu partenerul lor”, concluzioneaza Dr. Reed si colegii ei.


www.medpagetoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Guma de mestecat poate fi de folos in controlul apetitului
Un studiu recent demonstreaza ca o guma de mestecat inainte de gustarea de dimineata ajuta la reducerea foamei, diminueaza lacomia si favorizeaza starea de satietate la persoanele care isi cotroleaza aportul de calorii. Aportul de calorii provenit de la gustari a fost semnificativ redus cu pana la 25 de calorii.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro