MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Imbracamintea de protectie e mai eficienta decat cremele solare

Imbracamintea de protectie e mai eficienta decat cremele solare

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Purtarea hainelor protectoare e mai eficienta decat folosirea cremelor solare in prevenirea cancerului de piele si in stoparea efectelor de imbatranire ale razelor solare, conform cercetatorilor din Zurich.

Cu toate ca nimic nu este mai eficient in blocarea razelor solare daunatoare ca statul in casa, purtarea imbracamintii groase si a palariei e urmatoara alegere importanta, ne sfatuieste Stephan Lautenschlager, de la spitalul Tremli si colegii sai. Ei afirma ca nu toate textilele asigura protectie egala. Contrar parerii generale, un tricou din bumbac deschis la culoare asigura o protectie limitata impotriva ultravioletelor, protectie echivalenta unei creme solare cu SPF 10, SPF care variaza de la cea mai mica protectie, 2, la cea mai mare, 64.

Testarea in laborator a transimisiei razelor UV prin materiale textile a demonstrat ca exista un numar mare de factori care trebuie luati in considerare, cum ar fi grosimea, greutatea, culoarea, tipul si porozitatea tesaturii. Chiar si umiditatea conteaza: un tricou purtat in apa pentru a proteja impotriva soarelui in timpul inotului e mai putin eficient cand e ud decat atunci cand era uscat.

Deci, spun cercetatorii, imbracamintea de protectie ideala este uscata, inchisa la culoare si nedecolorata, fabricata dintr-un material gros, din denim, lana sau sintetic, cum ar fi poliesterul. Mai putin eficienta este imbracamintea larga, subtire, cum ar fi bumbacul, inul sau celofibra. Si imbracamintea care a intrat la apa dupa spalare, devenind astfel mai densa, e mai buna in oprirea razelor daunatoare decat textilele intinse si decat acelea care au fost decolorate.

Folosirea unei haine adecvate si special fabricate pentru protectia impotriva razelor UV a furnizat o protectie excelenta, spun cercetatorii. Cu toate acestea, adauga ei, exista rapoarte contradictorii cu privire la capacitatea imbracamintii de a preveni nevi pigmentari (alunitele), prevestitiori ai melanomului malign ulterior. Cercetatorii afirma ca, deoarece protectia prin imbracaminte pare sa fie de neacceptat in societatea noastra, oamenilor ar trebui sa li se recomande cele mai bune metode de protectie cu ajutorul cremelor solare.

Sfatul lor: - aplicati crema solara uniform; cele care contin ZnO sunt cele mai bune
- cremele solare organice trebuiesc aplicate cu 15-30 minute inainte de expunerea la soare
- cremele solare rezistente la apa ar trebui folosite
- cu cat SPF e mai mare, cu atat e mai eficienta crema.

Cateva studii au aratat o reducere a numarului de keratoze actinice (keratoze solare) si carcinoame scuamoase, dau nu si de cancer bazolcelular, la cei care utilizeaza cremele solare cu atentie, in mod regulat, spune Lautenschlager. Desi multe sutdii au demonstrat ca exista protectie impotriva efectelor de imbatranire pe care le are soarele, totusi, capacitatea cremelor solare de a stopa dezvoltarea melanomului ramane un subiect controversat, marturisesc cercetatorii.

Luand in considerare un potential risc in reducerea cantitatii de vitamina D datorita utilizarii pe termen indelungat, a cremelor solare, cercetatorii au observat din studiile clinice ca acestea au un efect foarte scazut sau nici un efect asupra nivelului de vitamina D si nu induce osteoporoza sau hiperparatiroidism secundar. Numai o expunere de scurta durata la radiatia UV este de ajuns pentru evitarea deficientelor de vitamina D. Expunerea mainilor, a bratelor si a fetei de 2-3 ori pe saptamana e mai mult decat adecvata, spun investigatorii.

Dezbatand cazul produsului autobronzant, dihidroxicetona, s-a ajuns la concluzia ca acesta nu este o crema de protectie eficienta. Cu toate acestea, exista unele dovezi care sugereaza ca ofera cel putin o mica protectie, cu un SPF scazut de 2-3 ori si cu o durabilitate de 5-6 zile. Natura protectiva a compusului a fost confirmata printr-un studiu pe soareci fara blana, care a indicat ca poate fi folosit ca baza pentru alte masuri de protectie, declara cercetatorii.


www.medpagetoday.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Influenta pisicilor asupra riscului aparitiei eczemei la copiii mici

Prezenta unei pisici in casa poate cauza aparitia eczemelor la bebelusii care au o mutatie genetica responsabila de slabirea functiei de bariera protectoare a pielii, afirma cercetatorii.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro