MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Publicatii Efectele negative ale contraceptivelor orale

Efectele negative ale contraceptivelor orale

Evaluare articol: / 33
Cel mai slabCel mai bun 
De cele mai multe ori, contraceptivele orale sunt preferate ca metoda de control a sarcinii, datorita usurintei cu care se folosesc si a ratei mari de eficienta. Cu toate acestea, la unele femei pot aparea probleme de sanatate sexuala si probleme hormonale.

De la aparitia anticonceptionalelor, efectele secundare ale acestora nu au fost studiate indeajuns si ele nu sunt cunoscute, in mare masura de catre pacientele care le utilizeaza. Printre efectele negative grave ale pilulelor se numara: cresterea presiunii sangvine, influenta asupra nivelului colesterolului, aparitia diferitelor tipuri de cancer, libidou scazut, tromboembolism pulmonar, infertilitate.

Este important ca anticonceptionalele sa fie luate la recomandarea unui medic specialist, care sa aduca la cunostinta pacientei riscurile la care se expune. Odata inceput tratamentul, trebuie efectuate controale periodice si semnalate orice modificari.
Contraceptivele orale pot creste presiunea sangvina, la femeile care le folosesc, in functie de varsta si durata utilizarii. Daca folositi contraceptive, verificati-va in mod regulat presiunea sangvina. Daca presiunea sangvina creste in timpul administrarii contraceptivelor, luati in considerare o alternativa la acestea. Asigurati-va un control regulat la medic, o monitorizare atenta din partea unui doctor.

Nivelul colesterolului poate fi, de asemenea, influentat de contraceptivele orale. Efectul depinde de tipul de pastila administrata si de concentratia de estrogen si progesteron a acesteia.

Estrogenul din pilula cauzeaza o crestere a nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL, colesterol “bun”), o descrestere a nivelului colesterolului de lipoproteine cu densitate mica (colesterol daunator) si o crestere a colesterolului total si a nivelelor trigliceridelor. Progesteronul din pastila are un efect opus acestuia.

Pilulele de contraceptie cu o concentratie mai mare de estrogen pot avea un slab efect benefic, in general, asupra nivelelor lipidelor. In general, totusi, schimbarile nu sunt semnificative si nu-ti afecteaza starea generala de sanatate.

Dovezi stiintifice indica faptul ca folosirea contraceptionalelor orale pe perioade mai mari de timp duc la cresterea riscului aparitiei unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul cervical, cancerul de ficat, dar scade, de asemenea, riscul aparitiei altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian si cancerul endometrial.

Efectele asupra cencerului de san nu este destul de clar. Cu toate acestea, unele studii demonstreaza ca exista o legatura intre folosirea contraceptivelor si cancerul la san. Factorii cheie se pare ca sunt: perioada de administrare a contraceptionalelor si cat de recent a fost administrata ultima pastila. Intr-un studiu, folosirea acestora a dus la cresterea riscului aparitiei cancerului la san la femeile care au luat pilulele pentru o perioada de 4 sau mai multi ani, inainte de a avea un copil. Alte dovezi sugereaza ca la 10 sau mai multi ani de la stoparea administrarii pilulelor, riscul cancerului de san ajunge la un nivel avut in cazul in care nu s-ar fi folosit niciodata.

S-a dovedit, de asemenea, ca administrarea contraceptionalelor orale cauzeaza probleme pe termen lung cu testosteronul. In acest sens, s-a facut o investigatie care masoara cantitatea de “globuline pentru transportul hormonilor sexuali” (SHBG) inainte si dupa tratamentul cu pilula contraceptiva. Rezultatele cercetarii au fost ca femeile care folosesc aceste medicamente pot fi expuse la probleme pe termen lung, date de valori scazute ale testosteronului liber, din cauza carora pot aparea probleme de sanatate mentala, ale vietii sexuale si ale metabolismului.

SHBG e proteina ce leaga testosteronul, cedandu-l inactivat pentru nevoile fiziologice ale femeii. Studiul demonstraza ca , la femeile cu disfunctii sexuale, nivelul de SHBG la cele care folosesc discontinuu contraceptivele orale nu a scazut la valori asemanatoare cu cele ale femeilor care nu au folosit niciodata pilule. Deci, ca o consecinta a cresterii nivelelor de SHBG, utilizatoarele pilulelor prezinta un risc crescut pentru probleme de sanatate pe termen lung, inclusiv disfunctii sexuale.

Studiul a implicat 124 femei aflate in perioada premenopauzala, care aveau nemultumiri in legatura cu viata lor sexuala, de mai mult de 6 luni. Femeile au fost clasificate in 3 categorii:
1) 62 femei care utilizeaza continuu contraceptive orale (care folosesc pentru mai mult de 6 luni si au continuat sa le ia)
2) 39 femei care au luat contraceptive orale pentru mai mult de 6 luni si au incetat administrarea lor
3) 29 femei care nu au luat niciodata contraceptive orale

Cercetatorii au tras concluzia ca valorile SHBG la prima categorie erau de 4 ori mai mari decat la a treia categorie. In ciuda scaderii valorilor SHBG dupa stoparea folosirii pilulelor, nivelele SHBG din cea de-a doua categorie au ramas mari, comparativ cu ultima categorie. Acesta a dus la intrebarea daca expunerea prelungita la estrogenii sintetici din contraceptivele orale duce la intiparirea si cresterea exprimarii genetice a SHBG in ficat la unele femei care au folosit contraceptive orale.

Dr. Claudia Panzer, endocrinolog din Denver, declara ca “e important ca medicii care prescriu contraceptivele orale sa sublinieze efectele secundare la nivel sexual, cum ar fi descresterea apetitului sexual, lubrifierea diminuata si durere in timpul actului sexual.”

“O observatie interesanta a fost ca, la folosirea pilulelor, s-a ajuns la schimbari in sinteza SHBG care nu au fost comoplet reversibile pe perioada studiului nostru. Aceste schimbari pot duce la nivele mai scazute de testosteron liber, care se considera ca joaca un rol important in sanatatea sexuala a femeii. Ar fi important sa se initieze studii de lunga durata pentru a observa daca aceste schimbari ale SHBG sunt permanente”, afirma dr. Panzer.

De ani de zile se stie ca un subgrup de femei care utilizeaza contraceptionale orale au probleme sexuale. “Stim ca pilulele suprima ovulatia si hormonii barbatesti pe care ovarele ii prodic in cantitati mai mari pe perioada a treia a ciclului menstrual. SHBG leaga testosteronul, deci aceste pilule scad disponibilitatea hormonilor barbatesti pentru femeie prin doua mecanisme separate. Nu e de mirare ca atatea femei au avut simptome”, precizeaza dr. Andre Guay.

Cateva studii din ultimii 30 ani au indicat efecte secundare ale cotraceptivelor orale asupra functiilor sexuale, inclusiv interes sexual scazut, frecventa mica intre relatiile sexuale si diminuarea placerii in timpul actului sexual. Androgenii, cum ar fi testosteroul, sunt modulatori importanti ai functiilor sexuale. Contraceptivele orale scad nivelele de circulatie a androgenilor prin inhibarea directa a producerii de androgen din ovare si printr-o crestere semnificativa a sintezei hepatice de SHBG (principala proteina care leaga steroizii gonadali). Combinatia acestor doua mecanisme duce la nivele reduse de circulatie a testostronului liber.

Diminuarea apetitului sexual se traduce prin scăderea interesului pentru sexualitatea cuplului, dar şi prin oboseală, reducerea vitalităţii, a masei musculare şi a stării fizice generale. Aceste simptome deschid calea unei periculoase stări de depresie ce poate afecta femeia care foloseşte pilule.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, contraceptivele hormonale care contin estrogen si progesteron sunt carcinogenice pentru oameni. Cercetatorii de la IARC (International Agency For Research On Cancer), parte a WHO (World Health Organization) au concluzionat ca anticonceptionalele de tipul contraceptionalelor orale cauzeaza cancer de san, cancer de ficat si cancer cervical.

Pe langa riscul evident pe care-l au asupra vietii, aceste cancere pot avea ca efecte secundare infertilitatea secundara, sarcini ce nu pot fi duse la termen datorita cervixului micsorat. S-a stabilit ca si insuficienta hepatica apare ca urmare a utilizarii acestor contraceptive orale. Conform studiului, abia dupa 10 ani de la incetarea tratamentului, riscurile au scazut la nivelul celor ale femeilor care nu folosesc contraceptive hormonale.

“In prezent, mai mult de 100 milioane de femei - in jur de 10% din femeile la varsta reproducerii – utilizeaza in mod curent contraceptive hormonale combinate, deci este de o importanta majora sa intelegem efectele acestor produse”, afirma Dr. Peter Boyle, director la IARC. De vreme ce pilula este utilizata pe o scara atat de larga, riscurile sale asupra sanatatii si fetilitatii ar trebui explicate in special femeilor care le folosesc. Ar trebui folosite etichete care sa contina avertismente si contraceptivele ar trebui folosite sub stricta supraveghere medicala. Din fericire, pilula nu a fost asociata cu infertilitate primara. Multe femei raman insarcinate la o perioada de timp relativ mica de la intreruperea tratamentului cu contraceptive orale, desi poate dura pana la 6 luni pentru ca menstruatia sa le revina.


www.medicalnewstoday.com
www.mayoclinic.com
www.suite101.com

Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro