MedicalStudent.ro

Thursday
Mar 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Publicatii Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie

Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

M-am intrebat deseori,citind stirile despre un anumit laureat al Premiului Nobel,cum functioneaza aceasta mare institutie de la Stockholm, care sunt criteriile de selectie si in ce masura ele reflecta adevarata valoare a unui om de stiinta. Noi romanii suntem mai mult sau mai putini entuziasti cand auzim de Nobel, stiindu-se de nedreptatea facuta Dr.Nicolae Paulescu-adevaratul “tata” al insulinei. Cu atitudine refractara sau nu, recunosc ca ideea de Premiu Nobel ma fascineaza in masura in care el atesta o valoare a timplui in care traiesc.

Prin urmare, curioasa fiind de sistem, am realizat un “research” pe internet si mi-am conturat cateva repere in legatura cu acest aspect. Stiam ca Alfred Nobel a fost chimist, om de afaceri suedez, inventatorul dinamitei şi creatorul fundaţiei ce oferă faimoasele Premii Nobel. In testamentul sau sunt referiri la modul de impartire a averii sale, in sensul ca, anual, prin intermediul fundatiei, sunt oferite premii in bani celor mai merituosi oameni de stiinta ai momentului, ca semn al recunoasterii muncii lor( „ se ofera din capitalul fundatiei o suma de bani acelora care, in anul precendent, au realizat cea mai importanta descoperire in medicina si fiziologie pentru umanitate”). Se pare insa,ca, intentia sa laudabila, marturisita prin testament, a lasat loc criticilor, cea mai vehementa fiind legata de lipsa preciziei, care da membrilor din conducerea fundatiei o libertate prea mare in alegerea laureatilor.

In orice caz, premiul pentru medicina si fiziologie este acordat de catre Karolinska Institute (Stockholm). Termenii de medicina si fiziologie sunt, in zilele noastre, confundati,in masura in care medicina include si fiziologia. Se pare insa ca in anul 1895, data redactarii testamentului, fiziologia cuprindea in mod generic ramurile stiintelor biologice iar pentru medicina sinonimul era medicina clinica.

Criteriile de selectie sunt doua:descoperire importanta si beneficiu imens adus societatii pentru momentul respectiv. Acest aspect are o importanta foarte mare in tinand cont ca multe descoperiri premiate s-au dovedit foarte utile pentru vremurile acelea si complet inutile ulterior. De exemplu, Charles Nicolle a fost laureat in anul 1928 pentru descoperirile sale legate de modul de transmitere a tifosului. Datorita muncii sale, sute de mii de vieti au fost salvate prin masurile de combatere a epidemiei de tifos din timpul Primului Razboi Mondial. Douazeci de ani mai tarziu, Paul Hermann Muller a primit Premiul Nobel pentru descoperirea DDT, un eficient insecticid care a permis combaterea nu numai a epidemiei de tifos dar si a altora,cum ar fi malaria. Si in cazul sau, beneficiul adus umanitatii este fara indoiala coplesitor. In zilele noastre insa, DDT nu mai este folosit pentru ca s-au observat efectele sale distrugatoare asupra reproduceii pasarilor si pestilor si a tendintelor de a se bioacumula in alte specii.

O alta regula a Fundatiei este ca premiul nu se poate diviza in mai mult de 3 persoane, fiecare primind fie cate o treime, fie o persoana primind o jumatate iar ceilalti cate o patrime. Prin aceasta clauza, multe echipe de cercetatori nu au fost premiate,fiind imposibila si lipsita de etica divizarea muncii lor. De asemenea, premiul nu se acorda post-mortem, chiar daca se cunostea munca depusa de un cercetator pana intr-un punct la un anume proiect. Ca si date statistice efectuate, se remarca faptul ca pana la jumatatea secolului trecut premiul se acorda de obicei unei singure persoane iar dupa Al Doilea Razboi Mondial numarul laureatilor a crescut(intre anii 1901-1950 au fost 59 de premiati iar intre 1951-2000 numarul lor este de 113). Acest fapt indica dezvoltarea conceptului de Comunitate Stiintifica Internationala.

Dupa cum am afirmat mai sus, Premiul Nobel este acordat de Institutul Karolinska. In anul 1901 acesta era alcatuit din 19 membri dar numarul lor a crescut progresiv, astfel incat in anul 1970 era format din 200 de persoane, din care 61 de profesori si restul conferentiari si lectori universitari. Datorita acestui numar mare de membri devenise imposibila deliberarea laureatilor si pastrarea confidentialitatii deciziilor. Asadar, in anul 1977 s-a creat o noua organizatie Nobel Assembly, care era alcatuita dintr-un numar mai restrans de profesori ai Institutului si anume 50. Comitetul executiv era alcatuit din 5 membri si un secretar executiv, alesi pe mandate de 3 ani. Aceasta structura se pastreaza si astazi si s-a dovedit a fi eficienta .

Nominalizarile se realizeaza cam in acelasi mod din anul 1901. Astfel, in septembrie, cu un an inainte ca premiul sa fie desemnat, se trimit prin rotatie 2500-3000 de invitatii formale personale membrilor facultatilor de medicina din afara Scandinaviei si un numar constant de invitatii cercetatorilor din Scandinavia. Sunt luate in consideratie doar nominalizarile pesoanelor invitate sa faca acest lucru, restul cererilor informale nefiind acceptate. De asemenea, nu conteaza cate nominalizari ulterioare i s-au adus unei anumite persoane ci doar voturile acordate in anul respectiv.

Deadline-ul pentru depunerea formularelor de propunere a unui candidat este 31 Ianuarie. Fiecare candidat este ulterior evaluat de membrii Nobel Assemby iar rapoartele finale trebuie predate Comitetului Executiv al Fundatiei pana la sfarsitul lui august. In ceea ce priveste alegerea finala, se pare ca tine totusi si de alte criterii confidentiale, altele decat cele oficiale prezentate pana acum. Cert este ca pana acum 172 de oameni de stiinta au primit Premiul Nobel in Medicina si Fiziologie. Dintre acestia, aproape 70% sunt din Statele Unite, fapt usor de explicat prin uriasele fonduri acordate de stat pentru cercetare.

Dintre cei mai importanti laureati, cativa merita amintiti pe domenii de lucru. Asadar:

• Agenti infectiosi insecticide:
Koch(1905) identificarea bacilului tuberculozei
Enders,Weller si Robbins(1954) cultura in vitro a virusului polomielitei
Prusiner(1997) prionii

• Imunologie:
Richet (1913) socul anafilactic
Bordet (1919) rolul antigenelor si a anticorpilor in reactia imunitara
Landsteiner (1930) grupele de sange
Doherty & Zinkernagel (1996) reactia imuna mediata celular

• Farmacologie:
Fleming,Chain & Florey (1945) penicilina
Waskman (1952) Streptomicina-primul antibiotic impotriva TBC

• Oncologie:
Huggins (1966) tratamentul hormonal al cancerului de prostata
Bishop & Varmus (1989) retrovirusuri

• Biologie celulara:
Claude, de Duve & Palade organizarea structurala si functionala a celulei
Blobel (1999) descopera ca proteinele au semnale intrinseci care controleaza transportul si localizarea in celula

• Hormoni si vitamine:
Kocher (1909) fiziologia,patologia si tratamentul chirurgical al glandei tiroide
Banting & Macleod (1923) insulina
Whipple,Minot & Murphy (1934) tratamentul pentru ficat in cazul anemiei
Dam (1943) vitamina K

• Functiile digestiva,circulatorie si respiratorie:
Pavlov (1904) reflexele conditionate-fiziologia digestiei
Einthoven (1924) Electrocardiografie

• Neurobiologie:
Golgi & Ramon y Cajal (1906) structura sistemului nervos
Sherrington & Adrian (1932) functiile neuronilor
Sperry (1981) Specializarea functioanala a emisferelor cerebrale
Neher & Sakmann (1991) funstiile canalelor ionice
Carlsson, greengard & Kandel (2000) transmiterea semnalului in sistemul nervos

• Chirurgie:
Murray & Thomas (1990) rolul transplantului de celule si organe in tratamentul bolilor

• Metode de diagnostic:
Cormack & Hounsfield (1979) Computer tomografia

Dupa cum observam, si nu trebuie sa fim mari oameni de stiinta sa constientizam asta, in mare masura premiile au fost acordate pe merit acelora care prin munca lor au adus intr-adevar un mare beneficiu umanitatii. Ceea ce speram este ca intr-un viitor apropiat si tara noastra sa se poate lauda cu asemenea laureati si ca vom ajunge si noi in cercetare la nivelul altora.


Publicat de :
Mihaela Selescu
Puncte: 689
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro