MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Nivelele de estrogen pot influenta recurenta cancerului de san

Nivelele de estrogen pot influenta recurenta cancerului de san

Evaluare articol: / 5
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii au analizat teste de sange si au descoperit ca nivelele de estrogen sunt mai mari la femeile la care cancerul de san a recidivat, comparativ cu alte supravietuitoare ale acestei boli, asta in ciuda administrarii de medicamente blocante ale estrogenului.

Se pare ca, cu cat nivelele de estrogen ale unei supravietuitoare cancerului de san sunt mai mari, cu atat mai mare este riscul de a dezvolta din nou cancer de san.

Sudiile au stabilit o legatura riguroasa intre nivelele de estrogen si dezvoltarea cancerului de san, chiar si pentru prima data in viata. Doarece nu existau prea multe studii care sa evidentieze legatura dintre nivelele de estrogen si recidiva cancerului de san, in special printre pacientii care primeau medicamente cum ar fi Tamoxifen, cercetatorii au decis sa investigheze aceasta potentiala legatura.

Autorii afirma ca pacientii care au supravietuit cancerului de san ar trebui sa fie foarte atenti pentru a-si mentine nivelele de estrogen scazute, prin exercitii fizice regulate si mentinerea unei greutati corporale ideale.

Profesorul Cheryl Rock, de la Universitatea din San Diego, afirma: "Acesta este cel mai cuprinzator studiu si singurul care a inclus femei care au luat agenti ca tamoxifen pentru a reduce efectul estrogenului asupra dezvoltarii cancerului."

Terapia cu Tamoxifen a reusit sa reduca cu 50% sansele ca supravietuitorii cancerului de san sa dezvolte din nou cancer. Cu toate acestea, aceasta medicatie anti-estrogen nu reduce intotdeauna suficient nivelele de estrogen. Rock a explicat intr-un interviu ca o pacienta nu poate sa presupuna ca, daca isi administreaza un medicament cu un efect benefic, poate sa uite de alte lucruri folositoare care ar putea-o ajuta sa-si mentina nivelele de estrogen scazute.

In acest studiu, cercetatorii au monitorizat 3 088 supravietuitoare ale cancerului de san care nu mai aveau deloc cancer la inceputul studiului. 153 de femei au dezvoltat cancer de san de-a lungul studiului, fiind comparate cu alte 153 de femei care nu aveau cancer de san de cel putin sapte ani. Greutatea corporala, varsta, etnia, tipul corpului si utilizarea chemoterapiei au fost comparate. Aproximativ doua treimi dintre ele au folosit terapia cu tamoxifen, in timp ce 78% aveau cancer de san pozitiv-estrogen. Un astfel de cancer se dezvolta bine pe baza estrogenului (si nu creste fara acesta).

Nivelele de estrogen din sange la femeile care au avut cancer de san recidivant erau de doua ori mai mari decat cele a caror boala nu a revenit, raporteaza cercetatorii.

Rock si echipa sa afirma ca urmatorul pas va fi sa identifice factorii care influenteaza stilul de viata si care ar putea ajuta supravietuitoarele cancerului de san. Exercitiul fizic a dovedit scaderea nivelelor de estrogen, pastrand o greutate corporala ideala si ajuta de asemenea la preventia cresterii nivelelor de estrogen.

Echipa investigheaza momentan daca exista vreo legatura intre greutatea corporala si riscul recidivei cancerului de san.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Un nou marker pentru agresivitatea celulelor canceroase

Cantitatea moleculelor mici de ARN care nu codifica nici o proteina - numite let-7 - par sa defineasca cel mai bine diferite stadii ale cancerului. Mai bine chiar decat "clasicii" markeri tumorali, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Chicago.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro