MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Noul test pentru detectarea in stadiu incipient a cancerului ovarian

Noul test pentru detectarea in stadiu incipient a cancerului ovarian

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

Conform unui nou studiu, cercetatorii din Connecticut au inventat un test de sange foarte sensibil si specific cu ajutorul caruia se poate detecta cancerul ovarian inca de la debut, cu o acuratete de 99%.

Grupul de cercetatori, condus de profesorul Gil Mor de la Departamentul de Obstetrica-ginecologie a folosit patru proteine intr-un test de sange care detecta cancerul cu 95% acuratete. Mor afirma ca "abilitatea de a recunoaste aproape 100% noile tumori formate va avea un impact major asupra ratei mari de deces datorita acestui tip de cancer." Cercetatorii spera ca acest test sa faca parte din examinarea de rutina a femeilor.

Unul dintre cauzele principale de deces la femei, cancerul epitelial ovarian este de trei ori mai mortal decat cancerul de san. Deoarece nu este diagnosticat decat in stadiile avansate, mai este denumit si "ucigasul tacut".

Pentru a doua testare in probe clinice, au fost analizati de catre Mor si colegii sai 518 femei, dintre care 362 erau sanatoase si 156 aveau cancer ovarian. Cercetatorii au confirmat studiul anterior, care avea o precizie de 95%.

O imbunatatire a celui de-al doilea test a fost folosirea unei noi platforme denumita tehnologie multiplex – cantitati foarte mici de ser sanguin sunt folosite intr-o singura reactie. Tehnologia multiplex utilizeaza sase biomarkeri proteinici inlocul celor patru folositi anterior. Aceasta creste specificitatea testului de la 95% la 99.4%. Echipa a determinat daca proteinele erau prezente in sange si au masurat apoi cantitatea fiecarei proteine in parte.

Profesorul Mor subliniaza ca niciun test nu este asa de specific si de sensibil ca acesta: "Testele precedente au recunoscut intre 15 si 20% dintre tumori nou formate. Proteinele tumorilor au fost singurii biomarkeri utilizati pentru testarea cancerului ovarian. Scest lucru este de ajuns atunci cand avem de-a face cu tumori mari, dar nu este aplicabila in fazele incipiente a tumorilor.

Testarea proteinelor produse de catre corp ca raspuns la prezenta unei tumori, la fel ca a proteinelor produse de alte tumori, ne-a ajutat sa cream o imagine unica ce poate detecta cancerul ovarian inca de la debut", sustine Mor.

www.medicalnewstoday.com
Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Stop Cancer!!!
Un medicament care ar putea vindeca ceea ce noi numim azi cancer, se afla sub numeroase teste in laboratoarele de cercetare ale “celor care au inteles ca sanatatea este un lucru primordial” in atribuirea de fonduri nationale spre dezvoltare. Ce este special la acest medicament, este ca are o selectivitate pentru o anumita proteina prezenta in homeostazia celulara canceroasa.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro