MedicalStudent.ro

Saturday
May 18th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie Un nou marker pentru agresivitatea celulelor canceroase

Un nou marker pentru agresivitatea celulelor canceroase

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Cantitatea moleculelor mici de ARN care nu codifica nici o proteina - numite let-7 - par sa defineasca cel mai bine diferite stadii ale cancerului. Mai bine chiar decat "clasicii" markeri tumorali, au descoperit cercetatorii de la Universitatea din Chicago.

Prin suprimarea genelor care sunt active in dezvoltarea embrionara, inhibate chiar inainte de nastere, si reactivate ani mai tarziu in diferite forme de cancer, familia let-7 de micro ARN se pare ca sunt cele care previn aparitia cancerului. Acest lucru are loc prin franarea exprimarii genelor selectate si impiedicarea acestora de a-si recapata capacitatea prenatala de a se divide rapid, de a migra si de a se raspandi in organism.

Intrucat au fost initial descoperite in 1993, interesul pentru micro ARN si pentru rolul sau in reglarea genelor a crescut. Sute de astfel de mici molecule, cu o lungime de aproximativ 20 de nucleotide, au fost descoperite in mai multe locuri in cadrul ARNm, unde blocheaza accesul ribozomului si deci sinteza unei anumite proteine.

"Poate sa nu existe nici o forma de cancer care sa nu fie reglata prin micro ARN." spune autorul studiului, Marcus Peter, profesor la Departamentul Ben May pentru Cancer al Universitatii Chicago, "si printre acesti micro ARN, let-7 pare sa joace un rol-cheie in prevenirea cresterii agresivitatii cancerului."

"Am descoperit ca nivelul de let-7 poate discrimina mai eficient stadiile canceroase, decat o fac alte molecule de micro ARN" spune Peter. "Credem ca pierderea familiei let-7 poate fi un factor determinant in progresia cancerului."

Intelegand cum micro ARN ajuta in temperarea cancerului poate fi un pas nou spre o terapie mai eficienta, mai sugereaza el.

Peter si colegii sai s-au concentrat asupra unui tablou standard, cunoscut ca NCI60 (Institutul National pentru Cancer), cu 60 de linii celulare tumorale, care pot fi impartite din punct de vedere genetic in doua mari grupe, numite supercluster 1 si 2. Celulele spuercluster 1 sunt cele mai putin diferentiate, mai agresive. Celulele supercluster 2 au un material genetic mai bine diferentiat, fiind intalnite in forme mai putin agresive de cancer.

Ei au urmarit prima tinta a let-7, o gena numite HMGA2, care este exprimata excesiv in multe forme de cancer. Celulele tumorale cu un nivel crescut de let-7 aveau o cantitate mai mare de HMGA2.

Apoi au apelat la oncologul ginecologic Ernst Lengyel, profesor asistent de obstetrica si ginecologie de la Universitatea din Chicago, al carui grup de cercetare se ocupa de cancerul ovarian. Teoria a fost initial confirmata pentru celulele implicate in cancerul ovarian. Apoi Peter si Lengyel au testat nivelul proteinei HMGA2 in probe tumorale de la 100 de paciente cu cancer ovarian.

Au descoperit ca nici tesutul ovarian normal, nici tumorile benigne de ovar nu aveau HMGA2 exprimata. Totusi, carcinoamele prezentau cantitati ridicate de HMGA2. Au descoperit de asemenea ca un nivel ridicat de HMGA2 se asocia cu un prognostic mai prost, si ca o cantitate mai mare de HMGA2 se asocia mereu cu un nivel scazut al exprimarii let-7.

Prin combinarea acestor doua observatii, au putut separa pacientiele in doua grupuri si sa prezica evolutia bolii. "Datele noastre sugereaza ca tumorile pot fi impartite in doua mari grupe: cele cu nivel crescut de exprimare al let-7 (let-7hi) si cele cu nivele scazute (let-7lo)." spune autoul. Aceasta impartire poate sa nu se rezume la cancerul ovarian, sau la clasificarea NCI60, ci sa se aplice la o multitudine de tipuri tumorale.

"Exista dovezi ca exprimarea pe scara larga a genelor poare fi reglata de micro ARN." spune Peter. "Multe din acestea incep sa se exprime imediat inainte nastere, cand sunt inhibate gene care sunt necesare in dezvoltarea normala a embrionului. Probabil un numar de gene embrionare, dupa ce au fost inhibate timp de zeci de ani, sunt reexprimate in celulele canceroase, permitand acelor celule sa isi recapete capacitatea embrionara de a migra si a invada alte tesuturi."

Pierderea let-7 este un pas crucial in evolutia tumorala. Una dintre functiile proteinei este sa mentina diferite stadii, prin prevenirea exprimarii genelor embrionare, ca HMGA2.

Pentru uzul clinic nu exista un test rapid al let-7. "Nivelele sunt greu de apreaciat in probe clinice" spune Peter, "dar tehnologia este in plina dezvoltare acum. Putem sa ne asteptam deci in scurt timp si la un test clinic."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Menopauza falsa poate pacali cancerul

O terapie care intrerupe temporar activitatea ovarelor poate apara fertilitatea femeilor cu cancer, spun cercetatorii.Oamenii de stiinta australieni au folosit un medicament pentru a intrerupe stimularea hormonala a creierului, rezultand sistarea ovulatiei.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro