MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie HPV si implicatiile sale in cancerul orofaringian

HPV si implicatiile sale in cancerul orofaringian

Evaluare articol: / 9
Cel mai slabCel mai bun 
In fiecare an aproximativ 650.000 de pacienti din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer la nivelul capului sau gatului. Dintre aceste cazuri aproximativ 350.000 au ca finalitate decesul pacientului. 90% dintre aceste cancere sunt carcinoame cu celule scuamoase. O alta statistica arata ca principalii doi factori implicati in aparitia a 80% din carcinoamele orale, orofaringiene si larigiene sunt fumatul si abuzul de alcool. Consumarea de fructe si legume ar putea modula efectele cancerigene ale tutunului si alcoolului iar o valoare mica a indexului de masa corporala (BMI – body-mass index) creste, se pare, riscul de cancer oral. Implicatia virusului papilloma (HPV) in toate aceste cancere a fost subiectul unor studii de mai bine de 20 de ani.

HPV reprezinta agentul etiologic al cancerului cervical. Totusi el a mai fost asociat pana acum si cu alte tipuri de carcinoame cu diverse localizari – piele, vulva, vagin, penis, esofag, conjunctiva, sinusuri paranazale si bronhii – dar rolul exact pe care el ar putea sa il joace in patogeneza acestor leziuni a fost pana acum mai mult banuit. Acest lucru se datoreaza putinelor date adunate, comparativ cu cele legate de cancerul cervical desi caracteristicile morfologice si histologice ale leziunilor au pus bazele unor premise destul de promitatoare. Din pacate in acest caz s-a descoperit ca testarea ADN nu ofera date certe, mai ales din cauza marginii mari de eroare, rezultatele variind intre 0 si 100% !

Datele recente din studiile de caz sugereaza faptul ca HPV reprezinta un factor de risc independent in cazul carcinoamelor orale si orofaringiene. Din analizarea a peste 5000 de cazuri de carcinoame s-a descoperit ca genotipul de HPV prevalent era cel al HPV 16 in 87.6% din cazurile de carcinom orofaringian, 68.2% din cazurile de carcinom oral si 69.2% din cele de carcinom laringian. Problema se pune acum in ce mod ajunge virusul la nivelul acestor regiuni, daca are stadiul de latenta in regiunea capului si gatului si daca se transmite la acest nivel prin contact sexual, de la persoane infectate.

Una din slabiciunile studiului efectuat de echipa dr. D’Souza (cercetator la Spitalul Johns Hopkins, Baltimore, SUA) e considerata a fi metoda de recoltare a produsului patologic de la nivelul cavitatii orale, prin spalarea acesteia. Astfel nu se poate sti cu siguranta de unde e prelevat virusul – mucoasa orala, amigdale, partea anterioara sau posterioara a limbii. Exista dovezi in privinta asocierii crescute a carcinoamelor de amigdale cu infectia cu HPV desi nu e inca clar daca aceste cazuri de cancer au origine in criptele amigdaliene sau in epiteliul de suprafata. Date exista totusi in ceea ce priveste posibilitatea ca virusul sa se gaseasca in stare latenta la nivelul cercului amigdalian Waldayer, stiut fiind faptul ca amigdalele sunt organe limfoide secundare cu rol important in prezentarea de antigene.

Pe langa prelevarea acestor date studiul s-a axat si pe determinarea implicarii contactului sexual in transmiterea virusului la acest nivel. Se pare ca, pe langa fumat si alcool, dezvoltarea de carcinoame poate fi provocata si de HPV, in cazul unor parteneri sexuali multipli. Persoanele din studiu care au raportat 6 sau mai multi parteneri sexuali ( referitor la practicarea sexului oral) sunt de trei ori mai vulnerabili dezvoltarii unui astfel de cancer decat persoanele care nu au raportat nici un cantact sexual de acest gen.

Observand pacientii cu tumori pozitive pentru o anumita tulpina de HPV, deja legata clar de etiologia cancerului cervical, s-a aratat ca riscul partenerilor lor de a avea cancer la nivelul gatului era de 8 ori mai mare, crescand pana la 32 de ori daca acestia prezentau posibile contacte anterioare cu HPV in infectii orale.

Sexul oral se pare ca este principalul mod de transmitere a HPV oral, desi cercetatorii nu pot exclude nici transmisia directa, orala – de exemplu prin sarut. Un nou studiu arata ca implicarea HPV nu e legata de ceilalti doi factori cunoscuti ai carcinoamelor de la nivelul capului si gatului : consumul excesiv de tutun si alcool.

Dr. D’Souza subliniaza totusi ca aceste noi descoperiri nu trebuie sa fie cauza de alarmare : « Acest tip de cancer este foarte neobisnuit si deci riscul unei persoane de a se infecta este destul de mic ».

Inca nu e clar daca noul vaccin anti-HPV aprobat si lansat are efect preventiv si asupra proceselor maligne asociate cu acest virus, nu numai de la nivelul gatului dar si de la nivelul anusului, vaginului sau penisului. Dr. Debbie Saslow, membru al American Cancer Society, afirma ca vaccinul, pe langa eficienta clar dovedita la sexul feminin s-a dovedit deja a fi eficient si sigur si in cazul baietilor si a barbatilor tineri iar utilizarea sa va creste cu timpul – « Toata lumea spera ca acest vaccin va scadea incidenta multor tipuri de cancere ».

Bibliografie
1. HPV Linked to Throat Cancer, Miranda Hitti
2. Human Papillomaviruses in Head and Neck Carcinomas, Stina Syrjänen
3. HPV infections and tonsillar carcinoma, Stina Syrjänen
4. Human Papillomavirus Infection as a Risk Factor for Squamous-Cell Carcinoma, Jon Mork
5. http://www.virogena.hr/images/Medix_58_naslovnica.jpg
6. http://health.yahoo.com/media/mayoclinic/images/image_popup/lgleukop.jpg

 


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Factori favorizanti in aparitia cancerului

Noi statistici elaborate de Cancer Research UK dezvaluie faptul ca alcoolul, fumatul, obezitatea, expunerea excesiva la soare sporesc aparitia cancerului si la persoanele deja bolnave contribuie favorabil la evolutia bolii.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro