MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Oncologie LDL sintetice - pot fi folosite in oncologie?!

LDL sintetice - pot fi folosite in oncologie?!

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
LDL (low-density lipoproteins) sunt recunoscute de mult timp drept carrieri ideali pentru transportul tintit al substantelor active din medicamente insa pana recent nu s-au putut face progrese in acest domeniu. Se pare ca LDL sintetice ar putea schimba acest lucru...

Dificultatea intalnita de cercetatori in cazul LDL native, provenite de la donatori umani, consta in greutatea obtinerii unor cantitati suficiente de lipoproteine din plasma donatorului. Din acest motiv cercetarile nu au dus la nici o finalitate remarcabila, desi descoperirile initiale fusesera promitatoare. Pana recent...

Intr-o lucrare scrisa de dr. Nikanjam nanoparticule sintetice LDL-like au fost “dresate” sa se comporte ca particulele de LDL naturale, legandu-se chiar si de receptorul pentru LDL al celulelor canceroase. Lucrarea a reprezentat punctul de plecare a numeroase studii de cercetare a acestor nanoparticule si a capacitatii remarcabile ale acestora sa se comporte atat de natural.

S-a descoperit de ceva timp ca receptorul pentru LDL (LDLR) este supraexprimat la suprafata membranara a celulelor canceroase, fapt ce explica fenomenul de sechestrare tumorala a LDL-colesterol plasmatice. Aceasta prezenta excesiva a receptorului se pare ca asigura substratul lipidic necesar celulelor canceroase pentru sinteza activa a membranelor, lasand pacientul cu o deficienta clara in numarul de particule de LDL plasmatice. Iar cercetatorii se bazeaza tocmai pe acest fenomen!

Odata introduse in corp LDL sintetice adsorb pe suprafata lor diverse proteine plasmatice, devenins microemulsii ce vor fi directionate spre tesuturile ce exprima pe suprafata celulara numerosi LDLR. Nanoparticulele de LDL sintetice se adsorb la suprafata celulelor canceroase iar moleculele trasportate sunt eliberate in interiorul celulei-tinta. Aceasta este mecanismul simplificat al transportului tratamentului chimioterapic folosind nanoparticulele sintetice insa lucrurile sunt mult mai complicate, incepand chiar de la sinteza in laborator a vehiculelor microscopice.

Marea problema a cercetatorilor e legata de apoB-100 – apolipoproteina de ale carei reziduri de aminoacizi se leaga covalent moleculele de fosfolipide. ApoB-100, cu peste 4500 de aminoacizi, reprezinta unul dintre cei mai mari monomeri cunoscuti. In plus, este aproape insolubila in solutii apoase, facand-o practic imposibil de utilizat in laborator.

Se fac studii ( Halbert & co., Pinheiro & co., Antharamaiah & co.) in incercarea de optimizare a nanoparticulelor si de eficientizare a sistemului lor de transport si de eliberare a substantelor transportate.

Desi cercetarile sunt la inceput perspectivele sunt promitatoare. Nu se poate inca prezice utilitatea acestor nanoLDL in viitor insa putem incepe cu speranta adusa in oncologie – pacientii cu cancer la colon, cancer prostatic, pulmonar sau de san prezinta toti nivele crescute ale receptorului de LDL. Ar putea chiar traversa bariera hematoencefalica...

Bibliografie
1. Mimicking Nature's Nanocarrier: Synthetic Low-density Lipoprotein-like Nanoparticles for Cancer-drug Delivery
2. Targeted drug delivery - information and news about Targeted drug delivery
3. LDL
4. Organic & Biomolecular Chemistry


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cancerul de prostata
Un studiu condus de cercetatorii de la Facultatea de Medicina Keck a Universitatii din California de SUd (USC) si Facultatea de Medicina de la Harvard a identificat 7 factori de risc genetici, purtati de anumiti indivizi, care induc apartia cancerului de prostata. Conform studiului, acesti factori de risc sunt codificati intr-o singura secventa ADN, situata pe cromozomul 8 si prezice cu precizie posibilitatea aparitiei cancerului de prostata. Studiul a fost publicat in editia online a revistei Nature Genetics, pentru luna aprilie.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro