MedicalStudent.ro

Tuesday
May 21st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna O posibila legatura intre obezitate si bacteriile din tractul digestiv

O posibila legatura intre obezitate si bacteriile din tractul digestiv

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Obezitatea reprezinta mai mult decat o problema estetica intrucat sporeste riscul hipertensiunii arteriale, diabetului si al multor alte probleme serioase de sanatate. Se cunoaste foarte bine ca prin consumul mai multor calorii, peste limita celor folosite prin activitatile zilnice si exercitiu, apare cresterea cresterea in greutate.

Intrucat unul din trei adulti americani este considerat obez, cercetatorii au inceput sa urmareasca factorii aditionali de risc ai cresterii in greutate la o persoana. Intr-un articol publicat in "Mayo Clinic Proceedings", cercetatorii de la Clinica Mayo din Arizona examineaza rolul bacteriilor din tractul gastro-intestinal in modificarea greutatii si aparitia obezitatii.

Alcatuind ceea ce noi numim microbiota intestinala, trilioanele de bacterii care populeaza tractul gastrointestinal uman, efectueaza o serie de activitati. Acesti microbi "prietenosi" extrag caloriile din ceea ce noi ingeram zilnic prin hrana, inmagazinandu-le pentru un uz ulterior, si furnizeaza energie pentru producerea unor noi bacterii care sa continue aceasta activitate.

Potrivit spuselor lui John DiBaise, M.D., gastroenterolog la Clinica Mayo din Arizona, cateva din studiile efectuate pe animale sugereaza faptul ca microbiota intestinala este implicata in ajustarea greutatii si, de asemenea, modificarea acestor bacterii ar putea reprezenta, in viitor, un tratament pentru obezitate.

Un studiu al autorilor releva faptul ca soarecii obisnuiti, de varsta mica, au o cantitate mai mare de grasime decat soriceii de laborator, care nu detin aceste bacterii, desi primii ingerasera mai putina mancare decat cei de laborator, in cadrul studiului. Dupa ce aceeasi echipa de cercetatori a transferat bacterii de la un soricel simplu la unul de laborator, s-a constatat o crestere cu 60% in greutate pe parcursul a doua saptamani, ratia de hrana nefiind modificata in timp.

Un alt studiu efectuat pe animale, realizat de aceiasi autori s-a rezumat la continutul genei microbiotei intestinale din soricei. Observarea mai multor procese finale de fermentatie si mai putinor calorii in cadrul soriceilor obezi i-a dus pe cercetatori la concluzia ca aceasta microbiota intestinala din soriceii obezi extrage caloriile aditionale din mancarea ingerata.

"Aceste rezultate indica existenta unor diferente nete intre microbiota intestinala a soriceilor obezi si soriceii cu greutate normala, crescand posibilitatea de manipulare a microbiotei intestinale astfel incat aceasta sa reprezinte o strategie nemaipomenita de a regla balanta de energie in oamenii obezi", afirma DiBaise.

Desi informatia care face legatura intre microbiota intestinala si obezitatea subiectilor umani e mai limitata, autorii prezinta cateva dovezi care intaresc aceasta supozitie. Un studiu a inclus 12 participanti obezi pentru un program de scadere in greutate, program ce urma a se desfasura pe durata unui an, subiectii fiind desemnati aleatoriu fie sa renunte la grasimi, fie la carbohidrati. Cercetatorii au observat diferentele dintre participantii obezi si participantii cu greutate redusa o data cu monitorizarea tipului si al numarului de bacterii identificate in probele de scaun ale participantilor, inainte si dupa ce dieta era schimbata.

Un alt studiu a inclus un numar de copii cu varste de pana la 7 ani, efectuandu-se analiza probelor din scaun, colectate la 6, respectiv 12 luni. Copiii care prezentau o greutate normala la varsta de 7 ani aveau un alt tip de bacterii fata de cei obezi, indicand faptul ca diferentele din compozitia microbiotei intestinale preceda cresterea exagerata in greutate.

DiBaise sustine ca sunt necesare si mai multe cercetari care sa elucideze alte nelamuriri privind legaturile dintre microbiota intestinala si obezitate. Urmatoarele studii trebuie sa stabileasca daca micile schimbari in extragerea caloriilor , extragere urmarita in cadrul studiilor de pana acum, ar putea produce modificari semnificative ale greutatii omului. In al doilea rand, cercetatorii trebuie sa confirme sau, in caz contrar, sa infirme posibila legatura dintre microbiota intestinala si reglarea greutatii.

In final, autorii spun ca urmatorul lor subiect de cercetare il reprezinta siguranta si posibilitatea modificarii microbiotei intestinale prin procese clinice.

www.medicalnewstoday.com
Publicat de :
Razvan Popa
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Noi posibilitati terapeutice in distrofia musculara Duchenne

Dr. Bruce Spiegelman si colegii de la Dana Farber Cancer Institute au identificat o componenta genetica cheie si o posibila tinta terapeutica pentru Distrofia Musculara Duchenne(DMD).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro