Toata lumea stie ca trebuie sa avem grija de copii sa fie cat mai curati si sa umble prin locuri cat mai curate posibil…Ei bine, un studiu recent a aratat ca nu e chiar o atitudine asa de sanatoasa…sa ii zicem…si ca putina mizerie nu strica atunci cand este vorba despre dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. Acest studiu vine in sprijinul ipotezei ca expunerea initiala la factori alergeni conduce la diminuarea sau prevenirea aparitiei viitoarelor alergii si ca sistemul imun se dezvolta mai bine daca este expus de la inceput la un nivel mai ridicat de alergeni...adica la un mediu nu foarte curat ci cu o incarcatura microbiana destul de importanta.
Cercetatorii de la Universitatea din Cincinnati (Yulia Iossifova si colaboratorii) au descoperit ca in peretele fungilor din praful de casa se gaseste o proteina - (1-3)-β-D-glucan -, suspectata a fi cauza unor simptome respiratorii la adult. Asadar, intrucat este putin cunoscut efectul acestei substante asupra sanatatii in timpul copilariei, s-a efectuat acest studiu pe o cohorta de 574 de copii in primul an de viata nascuti din parinti atopici.S-a observat asocierea dintre expunerea la (1–3)-β-D-glucan si prevalenta wheezing-ului in primul an de viata si sensibilizarea la alergeni. Expunera la substanta a fost evaluata din praful colectat din camerele de locuit ale sugarilor. Primele rezultate ale studiului au aparut la un an cand s-au efectuat raportari ale parintilor in ceea ce priveste episoadele de wheezing ale copiilor si teste pt.a vedea sensibilizarea la alergeni (prin teste cutanate ce includ 15 aeroalergeni).
Rezultatele au aratat ca expunerea la nivele ridicate de (1–3)-β-D-glucan a fost asociata cu reducerea probabilitatii aparitiei episoadelor recurente de wheezing combinate cu sensibilizarea la alergeni. Din contra nivele mici de (1–3)-β-D-glucan au fost asociate cu recurente ale wheezing-ului.
Acest studiu este primul care arata ca expunerea sugarilor (predispusi la hipersensibilizari) la un nivel ridicat de (1–3)-β-D-glucan (concentratie>60 μg/g) este asociata cu scaderea riscului pentru episoade recurente de wheezing. Acest efect este mai pronuntat la subgrupul de sugari sensibilizati deja la alergeni.
Bibliografie: www.blackwell-synergy.com
< Anterior | Urmator > |
---|