MedicalStudent.ro

Tuesday
Apr 23rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Contravizita Preeclampsia

Preeclampsia

Evaluare articol: / 15
Cel mai slabCel mai bun 

preeclampsiaDefinitie: Preeclampsia reprezinta un semn specific perioadei de sarcina, caracterizat prin prezenta hipertensiunii arteriale, a proteinuriei si a edemelor. Aceste 3 simptome sunt foarte des intalnite, dar actualmente prezenta proteinelor in urina si hipertensiunea sunt suficiente pentru a pune diagnosticul de “preeclampsie”.

De obicei, sindromul apare in ultimul trimestru al sarcinii(dupa 32 de saptamani), la femeile nulipare. Preeclampsia poate fi slaba sau severa si, in cazuri extreme, poate duce la insuficienta renala, hepatica si anomalii are sistemului nervos central(SNC), incluzand convulsii(eclampsie). De asemenea, se poate complica cu eclampsie sau sindromul HELLP (Hemolytic anemia, Elevated Liver enzymes, Low Platelets) Acesta se caracterizeaza prin anemie hemolitica, nivel crescut al enzimelor hepatice si trombocitopenie.

Diagnostic

In mod normal, tensiunea arteriala este scazuta in sarcina. In urma scaderii rezistentei vasculare, si presiunea sanguina scade in decursul celei de-a doua jumatati a primului semestru, atingand valoarea minima la jumatatea semestrului al doilea. In cursul ultimului trimestru, presiunea reincepe sa creasca, dar nu ar trebui sa fie mai mare decat inainte de sarcina.

Preeclampsia este diagnosticata cand o femeie insarcinata prezinta tensiune arteriala crescuta, respectiv peste 140mmHg pentru cea sistolica si peste 90mmHg pentru cea diastolica. De asemenea, o alta componenta a diagnosticului este prezenta a 300mg de proteine intr-o mostra de urina pe 24 de ore(proteinurie). Edemul, prezent in special la nivelul mainilor si fetei, a fost considerat initial un semn important pentru diagnosticul preeclampsiei, dar in practica curenta doar hipertensiunea si proteinuria sunt necesare pentru diagnostic.

Forma severa a bolii presupune cresterea presiunii sanguine peste 160mmHg pentru cea sistolica si peste 110mmHg pentru cea diastolica.

Criterii de diagnostic pentru preeclampsia severa sunt:
- la nivelul sistemului nervos: dureri de cap severe, modificari ale analizatorului vizual, scotoame
- la nivelul sistemului cardiovascular: tensiunea sistolica> 160 sau tensiunea diastolica>110
- la nivelul sistemului pulmonar: edem pulmonar
- la nivelul sistemului renal: insuficienta renala acuta, cu creatinina in crestere; oligurie<400ml/24h sau <30ml/h; proteinurie, >5g pe 24 h
- la nivelul tractului gastro intestinal: durere in hipocondrul drept; cresterea transaminazelor; anemie hemolitica; trombocitopenie

Factori de risc si etiologie

   
Preeclampsia apare in 10% din sarcini, de obicei in al treilea trimestru, si dupa saptamana a 32-a. Unele femei pot suferi de aceasta boala chiar de la 20 de saptamani, desi cazurile sunt rare. Este mult mai intalnita la femeile care sunt insarcinate pentru prima data, iar frecventa de aparitie scade semnificativ in sarcini secundare.

Preeclampsia este de asemenea mai des intalnita la femeile care aveau deja hipertensiune, diabet, boli autoimune precum lupusul, la femei cu un caz de preeclampsie in familie, la femei obeze si femei cu sarcina multipla. Cu toate acestea, factorul de risc cel mai important, pentru multipare, este ca viitoarea mama sa fi avut boala intr-o sarcina anterioara.
   
Cauze
   
Ideea unanim acceptata despre originea preeclampsiei este ca aceasta este o maladie a celulelor endoteliale, ce determina microangiopatii slabe sau severe ale organelor tinta precum creierul, ficatul, rinichii si placenta. Hipertensiunea arteriala este cel mai des intalnit semn, dar nu este si cauza initiala a procesului. Cativa markeri ce demonstreaza distrugerea celulelor endoteliale au aratat niveluri crescute la femei ce au avut preeclampsie, inainte ca boala sa devina simptomatica. Acesti markeri sunt, printre altii, endotelina, fibronectina celulara, inhibitorul 1 al activatorului plasminogenului, precum si un dezechilibru intre prostaciclina si tromboxan.

Sindromul de preeclampsie este considerat a fi cauzat de multe ori de o placenta implantata necorespunzator, care devine hipoxica, ducand la o reactie imuna caracterizata de secretia mediatorilor inflamatiei de catre placenta, ce actioneaza asupra endoteliului vascular. Implantarea nepotrivita pare a fi urmarea raspunsului imun matern fata de placenta. Aceasta teorie arata rolul sistemului imun al organismului matern si se refera la o posibila lipsa a tolerantei imunologice in sarcina. Astfel, apare un raspuns imun impotriva antigenelor fetale si placentare. In unele cazuri de preeclampsie se considera ca organismul matern nu prezinta receptori pentru proteinele pe care placenta le foloseste pentru a regla raspunsul imun matern fata de aceasta. Se explica, asadar, de ce multe sarcini pierdute par a fi de fapt o problema de natura imunologica, sistemul imun al mamei provocand un atac distructiv asupra fatului.

Neoxigenarea corespunzatoare a placentei poate fi cauzata si de hipertensiune preexistenta, sau boli ale tesutului conjunctiv. De asemenea, in caz de sarcina multipla, perfuzia placentara slaba nu este ceva surprinzator, gemenii luptandu-se pentru aceeasi placenta. Totusi, majoritatea femeilor cu preeclampsie nu au boli preexistente, si de aceea se considera ca de vina este implantarea necorespunzatoare a placentei.

Atunci cand endoteliul vascular este lezat, se produce vasoconstrictia acestuia si astfel apare hipertensiunea.

Prin urmare, cauze ale preeclampsiei ar putea fi:

1.    lezarea celulelor endoteliale
2.    respingerea imunologica a placentei
3.    irigarea necorespunzatoare a placentei
4.    reactivitate vasculara alterata
5.    dezechilibru intre prostacicline si tromboxan
6.    rata de filtrare glomerulara scazuta, cu retentie de sare si apa
7.    volum intravascular scazut
8.    iritabilitate a SNC crescuta
9.    factori nutritionali, incluzand deficitul de vitamine
10.    factori genetici
11.    obezitate

Tratament


Din pacate, pentru aceasta boala inca nu s-a gasit un tratament eficient. Singura posibilitate de a vindeca pacienta este provocarea nasterii. De aceea, in cazuri grave ale bolii, se impune o nastere prematura, care nu este intotdeauna benefica.

Bibliografie:

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000899.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Eclampsia
http://en.wikipedia.org/wiki/Pre-eclampsia


Publicat de :
Ruxandra Canarache
Puncte: 782
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro