MedicalStudent.ro

Tuesday
May 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Hipnoza inainte de operatie reduce durerea postoperatorie
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Hipnoza inainte de operatie reduce durerea postoperatorie

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

Femeile dintr-un studiu aleatoriu care au urmat o sedinta de hipnoza imediat inainte de mastectomie sau biopsie au necesitat o treime mai putin propofol (Diprivan) si semnificativ mai putina lidocaina (Xylocaina) pe parcursul procedurii.

 

Pacientii hipnotizati au semnalat, de asemenea, o intensitate mai scazuta a durerii de dupa operatie, afirma dr. Guy H. Montgomery si colegii sai.

" Ne-a luat aproapte un secol si jumatate pentru a descoperi faptul ca mintea are ceva de a face cu durerea si ca poate fi o unealta folositoare in controlul ei", declara David Spiegel, Universitatea Standford.

Una dintre primele relatari ale folosirii hipnozei dateaza din 1846, apartine chirurgului James Esdaile si cuprinde cazuri de amputare in care, ca anestezic in 80% dntre cazuri, se folosea numai hipnoza. De atunci, s-a dovedit eficienta impotriva durerii in studiul a cel putin 20 de tipuri de operatii diferite, precizeaza Dr. Montgomery.

Participantii au asistat la o sedinta de 15 minute cu un psiholog in ora de dinaintea operatiei si au fost selectati aleatoriu fie pentru hipnoza sau doar pentru sfaturi pentru sustinere morala. Hipnoza a inclus metoda vizualizarii, relaxarea muschilor, experimentarea sentimentului de relaxare si de pace si tehnici de sugestie si pentru reducerea durerii, a gretei si a oboselii.

Cu toate ca cercetatorii nu au gandit un studiu orb, interventiile au avut loc intr-o camera departe de personalul clinicii si nici psihologii, nici personalul medical nu au aflat rezultatele. In timpul operatiei, primul grup, grupul pacientilor hipnotizati, a necesitat mai putina medicatie analgezica si sedativa per total decat grupul de control.

In mod particular, pacientii carora li s-a facut hipnoza li s-a administrat mai putina lidocaina si mai putin proforol. Dar dozele de fentanyl si midazolam folosite au fost similare la ambele grupuri, ceea ce nu este surprinzator, marturisesc cercetatorii.

"Majoritatea pacientilor care s-au prezentat la doctor pentru o operatie de cancer la san au primit o doza standard de fentanyl si/sau midazolam inainte de inceperea procedurii si doze de lidocaina si propofol considerate necesare de catre anestezist, pe baza tulburarii pacientului", afirma ei. Primul grup a stat in medie cu 10.60 minute mai putin in operatie decat grupul de control, posibil pentru ca pacientii au fost "mai usor de pregatit pentru operatie sau sedare, fie datorita perioadei mai scurte de timp petrecuta pentru administrarea medicatiei, pacientilor", au speculat cercetatorii.

Experientele pacientilor dupa operatie au fost, de asemenea, semnificativ mai bune in cazul celor hipnotizati. Acestia si cei din grupul de control au raportat urmatoarele rezultate: durere intensa mai redusa, mai putine neplaceri provocate de durere, greata, oboseala si discomfort, reduse.
Dr. Spiegel a speculat motivele pentru care hipnoza nu este folosita mai des in operatiile chirurgicale, inclusiv faptul ca nu este niciun produs de vanzare si ca exista inca o suspiciune ca hipnoza este o inselatorie.

www.medpagetoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
mda
0
foarte interesant! Pai stiind efectele midazolamului si fentanylului ce sens mai are ideea cu hipnoza? (daca dozele au fost aceleasi pt ambele grupuri)
Darius , septembrie 07, 2010 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Impingmentul subacromial. Terapia artroscopica
Impingmentul subacromial este un sindrom produs de ingustrea spatiului subacromial prin blocarea sau inhibarea miscarilor coafei rotatorii sub acromion si inflamarea cronica a bursei subacromiale.

In general este vorba de un blocaj mecanic datorat de osteofiti si de artroza articulatiei acromio-claviculare. Prin stimulare cronica a bursei se produce o inflamatie locala insotita de obicei de dureri. Coafa rotatorilor are in permanenta de suferit iar la orice miscare, dar in special in abductia bratului apar dureri mari care in timp duc la micsorarea gradului de miscare a umarului. Studii recente au demonstrat ca astfel de simptome pot duce in final la rupturi degenerative ale coafei rotatorii sau chiar rupturi acute.
 

Sunt mai multe teorii care explica instalarea impingmentului subacromial, doua din cele mai cunoscute fiind: artroza primara a articulatiei acromio-claviculare cu formare de osteofiti si inflamatie cronica ori dobandirea unui deficit functional al coafei rotatorii care in timp duce la decentrarea capului humeral in glena. De obicei este o combinatie de cauze.

Un deficit functional al coafei rotatorii duce la pozitionarea inalta a capului humeral cu ingustarea spatiului subacromial, avand consecinta directa ‘strangularea’ coafei, cel mai probabil tendonului M. supraspinatus  care de obicei are cel mai mult de suferit. Ori apar defecte degenerative ori rupturi complexe care la randul lor conduc la ascensionarea si decentrarea capului humeral. Apare apoi un disbalans intre toti muschii umarului iar cel mai puternic muschi, M. deltoideus, va grabi cercul vicios mai sus descris. 

Diagnosticul este unul clinic. Orice tanar chirurg ar trebui sa ‘ghiceasca’ un astfel de diagnostic in cateva secunde. Tipic este abductia dureroasa a bratului, dureri insuportabile instalandu-se de la 60°. Descrierea clinica este de ‘painful arc’ in abductie. Durerile sunt accentuate si de rotatia interna. Alte teste specifice pentru examenul clinic sunt Neer si Hawkins.

Terapia este de doua feluri, conservativ-ortopedic si operativ. Tratamentul conservativ prespune combinarea de tratament antiflogistic, analgetic cu fizioterapia. Fizioterapia prespune intarirea muschilor care centreaza si coboara capul humeral. Local se pot injecta diverse preparate analgetice si antiinflamatoare combinate cu terapie orala.

Terapia chirurgicala este indicata numai dupa ce s-au incercat toate cele de mai sus. Drumul cel mai rapid catre vindecare este desigur chirurgia artroscopica, dar este bine de recomandat numai cand pacientul a incercat macar fizioterapia pentru mai multe luni. 

Artroscopia umaruluieste o metoda excelenta dar mai ales eleganta pentru tratarea impingmentului subacromial. Se incepe practic cu diagnosticul artroscopic al articulatiei glenohumerale pentru a se exclude patologii conexe. Dupa efectuarea unui examen artroscopic diferential riguros, se trece trocarul posterior direct subacromial. Initial, chirurgul nu va vedea nimic pe monitor datorita inflamatiei bursei. Prin portalul anterolateral se introduce subacromial electrocauterul artroscopic cu care se va inciza si exciza bursa subacromiala. Prin miscari controlate se va ‘arde’ bursa complet lasand o vedere libera subacromiala, deasupra coafei rotatorilor. Astfel se poate inspecta configuratia acromionului (de citit clasificarea Bigliani) si se pot documenta osteofitii.
Cu un Shaver sau Acromionizer se poate ‘subtia’ partea inferioara a acromionului si se pot rezeca osteofiti. Excizarea completa a articulatiei acromio-claviculare sau rezectia laterala a claviculei sunt indicatii extreme si nu se mai practica atat de des ca acum 10 ani.
 

Postoperativ, pacientul trebuie sa exerseze intensiv pentru a evita capsulita adeziva sau redoarea de umar. Spatiul subacromial a fost decomprimat, bursa excizata iar miscarea normala a umarului a fost normalizata intraoperativ. Rezultatele finale tin pana la urma de complianta pacientului si de cat este de dedicat exercitiilor recomandate de ortoped si fizioterapeut.
 
Pentru a afla mai multe despre chirurgia umarului si tehnica chirurgicala numita artroscopia umarului, va invit pe pagina: www.drandreipopescu.com 

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro