MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Transplant ovarian de la propria sora

Transplant ovarian de la propria sora

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 

O femeie a carei ovare au fost "distruse" de chemoterapie si radioterapie a primit un transplant ovarian de la sora ei. Cele doua femei nu sunt gemeni monozigoti iar transplantul a restabilit functia ovariana. Cazul a fost publicat in revista Human Reproduction.

In 1990, cand avea 20 de ani, femeia urma un tratament pentru beta-talasemie, o boala a sangelui mostenita genetic, caracterizata prin reducerea marcata , uneori pana la absenta a hemoglobinei, transportorul oxigenului in organism.

Ea a urmat un tratament chimioterapic si radioterapic inainte de a primi un transplant de maduva de la sora ei de 17 ani, care avea antigenele HLA(human leukocite antigen) de acelasi tip cu sora ei mai mare, lucru important in rejectia grefei(nu ar fi aparut datorita compatibilitatii).

Tratamentul a fost de succes iar rezultatele clinice au fost satisfacatoare, dar efectele adverse asupra ovarelor si neexistenta procedurilor de crioprezervare a ovocitelor au pus-o pe sora mai mare in imposibilitatea de a avea copii.

In februarie 2006, cele doua surori au fost anesteziate impreuna si 3 mici sectiuni in tesutul ovarian al sorei mai mici au fost prelevate laparoscopic si in mai putin de un minut au fost grefate pe unul din ovarele atrofiate al primei femei, tot prin laparoscopie.

Surorile au fost externate a doua zi din spital.

La 6 luni dupa operatie a aparut prima menstra iar modificarile hormonale au confirmat succesul transplantului, adica reluarea functiei ovariene.

La un an dupa transplant, doctorii au obtinut doua ovule mature si le-au fertilizat cu spermatozoizi de la sotul femeii dar embrionii rezultati au incetat sa se mai dezvolte din stadiile de 2 si 3 celule si nu au fost transferate in uter.

Profesorul Donnez spune ca este neclar de ce s-a intamplat asa, dar viitoare incercari de fertilizare in vitro vor avea loc.

Este totusi de notat succesul grefarii tesutului ovarian cu restabilirea functiei ovariene, restabilirea echilibrului hormonal .

Expertii spun ca astfel de transplante nu pot fi utile decat putinor femei si este absolut obligatoriu ca donorul sa corespunda antigenic cu receptorul.

Donarea de tesut ovarian implica consecinte de fertilitate si sanatate si numai femeile care au avut copii sau nu mai vor altii pot fi candidatii ideali.

Cazul a fost publicat in revista Human Reproduction.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

In contra tonsilectomiei

Adultii care se plang regulat de dureri in gat pot avea imbunatatirii ale starii lor pe termen scurt daca beneficiaza de o tonsilectomie. Dar pe termen lung, beneficiile sunt inca neclare si orice beneficiu pare a fi contrabalansat de efectele secundare ale operatiei. Un studiu mic al adultilor din Finlanda, publicat pe situl bmj.com luna trecuta, arata ca tonsilectomia reduce considerabil aparitia infectiilor dupa 90 de zile, comparata cu o amanare supravegheata.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro