MedicalStudent.ro

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Indicatiile laparoscopiei in infertilitate

Indicatiile laparoscopiei in infertilitate

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

Infertilitatea este definita ca fiind “imposibilitatea unui cuplu de a procrea, timp de 1 an, avand o viata sexuala normala si fara a utiliza mijloace contraceptive”(American Fertility Association). La nivel mondial, aproximativ 10-15% din cupluri sunt afectate, iar incidenta este in crestere.

Afectiunile care au implicatii in fertilitatea feminina se constituie intr-o patologie complexa care pune probleme de diagnostic si tratament. Conform OMS cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt reprezentate de: factorul tubar(36%), disfunctia ovulatorie (33%), endometrioza (3%), factorul uterin (2-3%),un procent de 40% neavand o cauza cunoscuta.

Laparoscopia permite explorarea directa, globala, a organelor genitale interne, avand sensibilitate si specificitate superioare celorlalte metode de explorare. Este prima explorare indicata cand se suspecteaza o salpingita acuta, HSG fiind contraindicata.

Lucrarea este un studiu retrospectiv al unui lot de 150 de paciente internate in Clinica de Obstetrica Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti in perioada 2011-2013, care au fost diagnosticate cu infertilitate si la care s-a practicat laparoscopie exploratorie si, daca a fost cazul, terapeutica .

Dupa preluarea datelor anamnestice, efectuarea investigatiilor hormonale, microbiologice ale sferei urogenitale, evaluarea imagistica (echografie transvaginala+/- histerosalpingografie) si investigarea factorului masculin s-a indicat efectuarea unei laparoscopii in scop diagnostic si dupa caz, terapeutic.

Pacientele au avut o varsta cuprinsa intre 20-41 ani, investigate pentru infertilitate primara 98 de cazuri(65.3%) si infertilitate secundara  52 de cazuri(34.7%).

infertilitate

 Analizand incidenta infertilitatii pe grupe de varsta se observa incidenta crescuta la grupul de varsta 30-35 de ani.
 
analiza pe grupe de varsta
 
In urma laparoscopiilor efectuate au fost evidentiate:aderente viscero-peritoneale(13.6%),sindromul ovarelor polichistice(20.8%), hidrosalpinx bilateral(14.4%), endometrioza(18.4%).
 laparoscopii
 
S-a practicat visceroliza minutioasa(35%) cu eliberarea ovarelor si a trompelor uterine, iar in cazurile cu SOPC a fost practicat drilling-ul ovarian(32.5%),de asemenea,a  fost efectuata excizia endometrioamelor, a focarerelor endometriozice cu ablatia leziunilor superficiale in cazurile de endometrioza peritoneala.
 
Evaluarea tubara este realizata prin vizualizarea peretelui tubar si verificarea permeabilitatii prin Dye-test cu albastru de metilen. In cazurile cu Dye test negativ a fost realizata reconstructia tubara.
 
Verificarea permeabilitatii tubare prin Dye-test-aspect intraoperator
In functie de patologia diagnosticata intraoperator s-a observat o incidenta crescuta a cazurilor de SOP atat in cazul pacientelor cu infertilitate primare,, cat si in cazul celor cu infertilitate secundara.
 
aspect intraoperator
 
Endometrioza poate fi prezenta la 24-50% din femeile cu infertilitate si la 20% din femeile cu sindrom algic pelvin cronic.  Endometrioza si aderentele pevine sunt factori mecanici implicati in infertilitate, desi s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste tratamentul durerii (Al IV-lea Congres de Endometrioza, Quebec , 1996) nu a fost posibila elaborarea unei scheme de tratament pentru infertilitatea consecutiva endometriozei.
 
Focar endometriozic la nivelul peritoneului pelvin -aspect intraoperator
Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat printr-o anovulatie cronica, afectand aproximativ 5-10% din femeile aflate la varsta reproductiva. Drilling-ul ovarian utilizat in tratamentul SOP poate reduce utilizarea stimulatorilor de ovulatie si a tratamentelor costisitoare si care necesita timp indelungat. In literatura de specialitate rata sarcinilor obtinute in urma drilling-ului ovarian este de 40-60%.

Sindromul Ovarelor polichistice-aspect intraoperator
Drilling Ovarian-aspect intraoperator
 
Examenul laparoscopic poate identifica leziunile discrete mai ales in unele infectii inexplicabile , obiectivele tratamentului laparoscopic fiind:
-    Distrugerea implantelor endometriozice
-    Identificarea leziunilor discrete(infertilitate “inexplicabila”)
-    Reconstructie tubara
-    Drilling ovarian
-    Eliberarea aderentelor si restabilirea anatomiei pelvine normale.
 
Analiza statistica a observat ca:exista o incidenta crescuta a infertilitatii in grupul de varsta 35-40 ani, cele mai frecvente patologii intalnite au fost: aderentele viscero-peritoneale, implanturile endometriozice si obstructia tubara bilaterala, abordul laparoscopic este singurul care asigura in acelasi timp o sedinta operatorie diagnostica dar si terapeutica in caz de necesitate.

In cadrul infertilitatii laparoscopia este o metoda cu sensibilitate si specificitate superioare, fiind complementara celorlalte metode de explorare.

 
  Bibliografie:
1.Vartej Petrache,Vartej Ioana, Poiana Catalina, Ginecologie endocrinologica, Bucuresti, Editura All, 2014.
2.Vartej Petrache, Ginecologie, Bucuresti, Editura All,2008.
3. www.who.int/rhl/gynaecology/en/
4.Novak's textbook of gynaecology
5. Vegheş Simona, Modern approaches in tubo-ovarin infertility, Iasi, Editura Gr.T.Popa, 2006.
 
 
   

Publicat de :
Andreea Motoc
Puncte: 2309
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nervii motori, superiori celor senzitivi!

Atunci cand vine vorba de nervi motori care trebuie "reparati", prin intermediul unei grefe nervoase de la un alt donor, doctorii foloseau in mod traditional un nerv senzitiv din alta parte a corpului, a aceluiasi individ(nervul sural de exemplu). Din pacate, nu toti candidatii isi reveneau complet dupa asemenea grefe.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro