MedicalStudent.ro

Sunday
May 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Tehnica pentru inchiderea perforatiilor accidentale in colonoscopie

Tehnica pentru inchiderea perforatiilor accidentale in colonoscopie

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 

Pentru prevenirea cancerului de colon, Societatea Americana pentru Cancer recomanda ca dupa varsta de 50 de ani fiecare individ sa isi faca o colonoscopie la 10 ani, pentru a detecta orice semn al instalarii acestei afectiuni - fie tumorile in sine, fie polipi precancerosi.

Dar intr-unul din 1000-2000 de colonoscopii medicii perforeaza sau punctioneaza din greseala colonul. Majoritatea acestor pacienti necesita operatie de inchidere a leziunii de urgenta si sunt nevoiti sa petreaca 10 zile in spital. Unul din 10 moare, de obicei din cauza intarzierii inchiderii perforatiei, lucru care permite continutului colonului sa ajunga in cavitatea abdominala, ducand in final la peritonita si septicemie.

Intr-o serie de studii pe animale, cercetatorii de la Universitatea Medicala Texas de la Galveston au facut o tehnica pentru inchiderea perforatiilor accidentale imediat dupa realizarea lor, prin folosirea unor clipsuri sau suturi care pot fi inserate in anus via endoscop, evitandu-se astfel interventia chirurgicala invaziva. Asemenea clipsuri si suturi au fost folosite in ultima perioada de timp de o serie de chirurgi care faceau laparoscopii, inclusiv anumite operatii ginecologice si alte proceduri cum ar fi colecistectomia.

La intrunirea anuala a Societatii Americane pentru Endoscopi Gastrointestinale, profesorul G. S. Raju, principalul cercetator in repararea leziunilor, a prezentat un sumar al endoscopiilor sale experimentale din ultimii trei ani. Lucrand pe porci drept model experimental, Raju si echipa sa au reusit sa inchida cu succes perforatiile colonului folosind clipsuri de metal introduse cu ajutorul endoscopului.

In timpul colonoscopiilor, se poate ajunge la doua tipuri de perforatii. Una rezulta din supraintinderea colonului, cealalta din indepartarea polipilor. "Am aratat intr-o serie de experimente ca in ambele cazuri se pot inchide leziunile prin utilizarea endoscopului, fara a mai fi nevoie de metode chirurgicale invazive." "Am reusit chiar sa inchidem perforatia fara a lasa continutul sa ajunga in cavitatea abdominala."

Raju spera ca pana la anul urmator, experienta dobandita in urma cercetarilor desfasurate de echipa sa sa poata ajuta pacientii cu perforatii gastrointestinale. Mai mult, chirurgii spera sa afle rolul pe care il poate juca endoscopia in tratarea pacientilor cu tumori gastrointestinale. Astfel, pacientii vor avea dureri mai mici, recuperarea se va face mai repede, spitalizarea postoperatorie va fi mai scurta, si totul cu un cost redus.

Testele pe oameni sunt incununate de succes, ca si cele facute pe porci, si Raju spera ca aceasta tehnica sa fie adoptata repede de spitale.

www.news-medical.net
Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Revolutie in laparoscopie

Folosind o tehnica noua de laparoscopie inventata la Drexel University College of Medicine in Philadelphia, chirurgii au reusit sa extirpe ovarele unei paciente printr-o singura incizie in cicatriciea ombilicala(prin buric).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro