MedicalStudent.ro

Sunday
Jul 13th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Nervii motori, superiori celor senzitivi!
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Nervii motori, superiori celor senzitivi!

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

Atunci cand vine vorba de nervi motori care trebuie "reparati", prin intermediul unei grefe nervoase de la un alt donor, doctorii foloseau in mod traditional un nerv senzitiv din alta parte a corpului, a aceluiasi individ(nervul sural de exemplu). Din pacate, nu toti candidatii isi reveneau complet dupa asemenea grefe.

Dar acum, o echipa de chirurgi de la Universitatea de Medicina din Washington, din St. Luis cat si de la spitalul Barnes Jewish, au descoperit ca , reparand un nerv motor al unui soarece de laborator cu un alt nerv motor din acelasi organism da rezultate mai bune decat in cazurile precedente, atunci cand se foloseau nervi senzitivi.

Nervii motori controleaza miscarea la nivel muscular, in timp ce nervii senzitivi receptioneaza stimuli senzitivi, cum ar fi durerea. O diferenta majora intre cei doi nervi este faptul ca cei motori au axonul mai lung, partea care trasnspota impulsul nervos prin organism.

Cercetatorii, condusi de Gregory H. Borschel, M.D, un chirug plastician conduce studiul privind intrebarea daca nervii motori se regenereaza mai rapid decat cei senzitivi. Este oare din cauza structurii propriu-zise, arhitecturii sau din cauza ceulelor Schwann care ar cataliza aceasta regenerare.

Pentru a afla raspunsul, cercetatorii au "rupt" nervul in bucati, studiind fiecare componenta in parte, atat motorie cat si senzitiva.

Acestia au descoperit ca prin acesta faramitare a nervului, s-a abolit si functia sa de regenerare. " S-a demonstrat ca nu exista nicio diferenta in regenerarea nervoasa cand vine vorba de bucati asa mici de nervi.", spune Borschel.

El spune si alte lucruri :Mai multi factori contribuie la rezultate ,"Stim ca axonii sau fibrele nervoase motorii sunt mai mari , iar cele senzitive sunt mai mici…Cand nervii incearca sa se regenereze, folosind o grefa nervoasa motorie, e mai usor pentru ei sa foloseasca un axon mai gros si mai mare pentru un alt nerv motor, pentru ca e singura explicatie viabila".

Descoperirea poate duce la o ameliorare majora a starii pacientilor paralizati sau cu leziuni mtorii grave.

Dupa cum am afirmat, tratamentul standard in momentul de fata pentru grefare nervoasa motorie este folosirea unui nerv senzitiv(autogrefa de nerv sural) dar echipa crede ca in curand se va apela la alternativa descoperita, pentru ce rezultatele sunt uimitoare.

Singurul obstacol in folosirea acestor nervi motori in reconstructie este ca organismul uman dispune de un numar limitat de aceste segmente motorii de care se poate lipsi. In prezent, chirurgii sunt capabili de folosi nervul muschiului gracilis.


http://mednews.wustl.edu


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
intrebare
0
ce se intampla dak se distruge nervul senzitiv al unui organ de simt?smilies/smiley.gif
raluka , noiembrie 09, 2009 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Artroscopia de umar - introducere
Artroscopia este o procedura chirurgicala mini invaziva folosita din ce in ce mai des in zilele noastre capatand o pondere mare din chirurgia ortopedica.

Cuvantul artroscopie provine din cuvintele grecesti, „Arthro” (articulatie) si „skopein” (a se uita). Tradus literal inseamna „a privi in articulatie”. In timpul artroscopiei de umar, chirurgul introduce printr-o incizie mica a pielii, in articulatia umarului un instrument de marimea unui creion care la unul din capete are o camera video miniaturala, numit artroscop. Camera afiseaza imaginile din articulatie marite pe un monitor de inalta definitie, ortopedul putand folosi imaginile pentru ghidarea instrumentelor chirurgicale miniaturale.

Deoarece instrumentele artroscopice si chirurgicale sunt subtiri, chirurgul  face incizii (taieturi) foarte mici, fata de inciziile mari folosite in chirurgia standard deschisa. Chirurgia minim invaziva a umarului duce la o durere mai mica pentru pacienti, scurteaza timpul necesar de recuperare si pacientul poate reveni la activitatile preferate mai rapid.

Artroscopia de umara fost aplicata inca din anii 70 fiind permanent imbunatatita. In ziele noastre sunt posibile operatii artroscopice complexe care pana acum au fost posibile numai prin incizii largi.

Umarul este o articulatie foarte complexa si care este capabila de mai multa miscare decat orice alta articulatie din corpul omenesc. Aceasta este alcatuita din trei oase: osul bratului (humerus), omoplatul (scapula) si clavicula.

Cavitatea glenoida a scapulei are aspect concav, este acopeita de cartilaj hialin si este marginita de catre labrul glenoidal.

Capsula articulara este cea care inveleste articulatia, inserandu-se pe circumferinta cavitatii glenoide, dar si pe fata externa a labrului glenoidal si pe colul anatomic.
Coafa rotatorilor: deasupra capsulei, un strat muscular inconjoara articulatia umarului. Este format din patru muchi scurti care asigura nu numai majoritatea miscarilor umarului, dar si stabilitatea acestuia.

Bursa subacromiala este o membrana foarte fina care contine o mica cantitate de lichid sinovial,ce se interpune intre clavicula si acromion, in partea superioara si humerus in partea inferioara. Rolul sau este de a facilita alunecarea dintre coafa rotatorilor si partea superioara a umarului.

Cele mai frecvente interventii artroscopice ale umarului cuprind:


Artroscopia de umar presupune initial investigarea articulatiei umarului cu scopul de a vizualiza elemente anatomice principale (capul humeral, cavitatea glenoida, labrumul glenoidal, ligamentele scapulo-humerale superior, mijlociu si inferior, ligamentul coraco-humeral, ms subscapular, ms suprascapular) si leziunile descrise in urma investigatiilor efectuate de catre pacient (ecografie, RMN).  Ulterior, prin repozitionarea trocarelor de lucru se investigheaza si spatiul subacromial.

Procedura chirurgicală
Operaţia se poate realiza cu pacientul poziţionat în două feluri. Scopul acestor poziţii este să ofere chirurgului vizibilitate maximă la nivelul articulaţiei. Fiecare are avantajele şi dezavantajele ei, rămânând la latitudinea chirurgului ce poziţie să adopte în funcţie de modul în care este antrenat. Aceste poziţii sunt:

poziţia de stat la plajă (beach-chair position): pacientul stă în şezut, ca pe un şezlong;
poziţia de decubit lateral: pacientul este poziţionat pe o parte, cu braţul depărtat de corp, având ataşat de mână o mică greutate ce asigură o tracţiune de deschidere a spaţiului articular

Ȋn mod uzual se folosesc trei aborduri (posterior, anterior şi lateral), însă ele se pot suplimenta în funcţie de situaţie. Cel mai utilizat portal de intrare este de obicei cel posterior. Pe acesta se introduce un telescop ce permite vizualizarea elementelor articulare care sunt mărite de 10 ori şi totodată captează imaginea pe care o transmite unui monitor poziţionat în faţa chirurgului. Pe celelalte portale se introduc instrumente de lucru (de tăiat, de înnodat, de apucat etc., ba chiar şi mici şuruburi care se vor prinde în os, numite ancore).

Pentru a avea o imagine de o înaltă acurateţe, în articulaţie se introduce ser fiziologic si glucoza, simuland lichidul sinovial. Acesta ajută şi la destinderea articulară permițând reperarea structurilor normale sau patologice. Serul se infiltrează în ţesuturile din jur şi este motivul pentru care după operaţie pacienţii constată că au umărul operat mai umflat decât cel opus. Acest edem dispare rapid, în câteva ore şi nu prezintă riscuri.

In curand vor fi publicate pe Medicalstudent.ro o serie de articole despre artroscopia de umar, special dedicate studentilor medicinisti, nu numai pentru pacienti.
 

Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro