MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Nervii motori, superiori celor senzitivi!
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Nervii motori, superiori celor senzitivi!

Evaluare articol: / 10
Cel mai slabCel mai bun 

Atunci cand vine vorba de nervi motori care trebuie "reparati", prin intermediul unei grefe nervoase de la un alt donor, doctorii foloseau in mod traditional un nerv senzitiv din alta parte a corpului, a aceluiasi individ(nervul sural de exemplu). Din pacate, nu toti candidatii isi reveneau complet dupa asemenea grefe.

Dar acum, o echipa de chirurgi de la Universitatea de Medicina din Washington, din St. Luis cat si de la spitalul Barnes Jewish, au descoperit ca , reparand un nerv motor al unui soarece de laborator cu un alt nerv motor din acelasi organism da rezultate mai bune decat in cazurile precedente, atunci cand se foloseau nervi senzitivi.

Nervii motori controleaza miscarea la nivel muscular, in timp ce nervii senzitivi receptioneaza stimuli senzitivi, cum ar fi durerea. O diferenta majora intre cei doi nervi este faptul ca cei motori au axonul mai lung, partea care trasnspota impulsul nervos prin organism.

Cercetatorii, condusi de Gregory H. Borschel, M.D, un chirug plastician conduce studiul privind intrebarea daca nervii motori se regenereaza mai rapid decat cei senzitivi. Este oare din cauza structurii propriu-zise, arhitecturii sau din cauza ceulelor Schwann care ar cataliza aceasta regenerare.

Pentru a afla raspunsul, cercetatorii au "rupt" nervul in bucati, studiind fiecare componenta in parte, atat motorie cat si senzitiva.

Acestia au descoperit ca prin acesta faramitare a nervului, s-a abolit si functia sa de regenerare. " S-a demonstrat ca nu exista nicio diferenta in regenerarea nervoasa cand vine vorba de bucati asa mici de nervi.", spune Borschel.

El spune si alte lucruri :Mai multi factori contribuie la rezultate ,"Stim ca axonii sau fibrele nervoase motorii sunt mai mari , iar cele senzitive sunt mai mici…Cand nervii incearca sa se regenereze, folosind o grefa nervoasa motorie, e mai usor pentru ei sa foloseasca un axon mai gros si mai mare pentru un alt nerv motor, pentru ca e singura explicatie viabila".

Descoperirea poate duce la o ameliorare majora a starii pacientilor paralizati sau cu leziuni mtorii grave.

Dupa cum am afirmat, tratamentul standard in momentul de fata pentru grefare nervoasa motorie este folosirea unui nerv senzitiv(autogrefa de nerv sural) dar echipa crede ca in curand se va apela la alternativa descoperita, pentru ce rezultatele sunt uimitoare.

Singurul obstacol in folosirea acestor nervi motori in reconstructie este ca organismul uman dispune de un numar limitat de aceste segmente motorii de care se poate lipsi. In prezent, chirurgii sunt capabili de folosi nervul muschiului gracilis.


http://mednews.wustl.edu


Publicat de :
Alexandru Padineanu
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
intrebare
0
ce se intampla dak se distruge nervul senzitiv al unui organ de simt?smilies/smiley.gif
raluka , noiembrie 09, 2009 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cancerul metacron de colon – o patologie in curs de descifrare

Cancerul metacron de colon a fost descris ca o forma particulara de cancer la inceputul anilor ’30 , incidenta sa varia in lume in anii ’60 intre 3 – 6 % din totalitatea neoplasmelor de colon in SUA si Europa. Este intr-un procent de peste 90% un tip de neoplasm secundar, urmand in general o alta leziune neoplazica a colonului , fiind definit ca o leziune neoplazica secundara aparuta la un interval curpins intre 12 luni si 10 ani dupa interventia chirurgicala curativa , intr-o zona diferita de neoplasmul primar unde la coloscopie totala preoperator sau imediat postoperator nu a fost observata nici o modifcare patologica , fapt dovedit prin urmarire colonoscopica si histopatologica.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro