MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Cicatricile postoperatorii, de domeniul trecutului

Cicatricile postoperatorii, de domeniul trecutului

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

O tehnica operatorie neconventionala a cunoscut o perfectionare remarcabila in ultimii ani: abordarea chirurgicala minim invaziva, printr-un orificiu natural, preformat al organismului.

Fara cicatrici vizibile, cauzand un distres minim pacientului si asigurand un timp de recuperare mult mai scurt, aceasta tehnica a fost deja aplicata atat in operatii abdominale (colecistectomii, apedincectomii) cat si din sfera neurologica (ex. excizia unor tumori cerebrale).

Au fost create in acest scop instrumente ultraspecializate, echipate cu sistem de iluminare si de inregistrare video in timp real, similare celor folosite in procedurile laparoscopice.

Recent, o echipa de medici din San Diego a anuntat efectuarea cu succes a unei colecistectomii asupra unei paciente, folosind drept poarta de intrare vaginul acesteia. Instrumente speciale au fost introduse pe aceasta cale in organism, singura incizie realizata fiind una minora la nivelul ombilicului pentru a facilita localizarea colecistului si manevrarea instrumentelor. Colecistul a fost in final extras prin orificiul vaginal. Pacienta a putut parasi spitalul la numai o zi de la operatie, avand deci un timp de recuperare mult mai scurt decat in cazul unei proceduri clasice.

Acest exemplu este doar cel mai recent, nici pe departe singurul. Medici din New York au realizat acelasi tip de operatie printr-o tehnica similara, in timp ce Dr. Jacques Marescaux din Strasbourg a reusit aceeasi procedura fara nici o incizie abdominala, folosind doar un ac echipat cu o mini camera video si cu un sistem de inflatie a aerului pentru a crea spatiu de manevra in cavitatea abdominala; acesta a declarat absenta oricarei cicatrici postoperatorii. In India au fost realizate apendicectomii folosind pentru abordarea chirurgicala orificiul bucal al pacientilor.

Tehnica in discutie a facilitat operatii remarcabile si in sfera neurochirurgiei. Au fost inventate instrumente speciale care sa permita abordarea creierului sau vertebrelor cervicale prin orificiile nazale. Un caz remarcabil este acela al unui baietel de 4 ani, operat in primavara acestui an in Pittsburgh pentru excizia unei tumori cerebrale de dimensiuni importante.

Extragand cea mai mare parte a acesteia pe nasul pacientului si definitivand cu o incizie minora la nivelul craniului, medicii au putut evita o operatie desfiguranta si fara indoiala traumatizanta pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Iar exemplele ar putea continua.

Desi inca in faza experimentala si desigur nelipsita de controverse, abordarea chirurgicala prin orificiile naturale ale organismului prezinta un real potential pe viitor. Pentru mai multe informatii si date de ultima ora referitoare la progresele realizate in acest domeniu, vizitati www.noscar.org.


Bibliografie:
www.ivanhoe.com
www.noscar.org
www.seacoastonline.com
www.foxnews.com


Publicat de :
Rucsandra Dobrota
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Gastrectomia verticala

Un studiu publicat recent in revista medicala Endoscopia chirurgicala arata ca gastrectomia verticala este o optiune mai buna in anumite circumstante, comparata cu alte proceduri laparoscopice. Studiul a fost condus de dr. Crystine M. Lee, dr. Paul T. Cirangle si dr Gregg H. Jossart, de la Centrul Medical California Pacific din San Francisco.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro