MedicalStudent.ro

Friday
May 03rd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Transplantul de plamani poate sa nu prelungeasca viata copiilor cu fibroza chistica

Transplantul de plamani poate sa nu prelungeasca viata copiilor cu fibroza chistica

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

In urma unui nou studiu american,s-a descoperit ca transplantul de plamani nu prelungeste viata copiilor care au fibroza chistica. Acest studiu s-a facut comparand evolutia bolii la copii cu fibroza chistica care au beneficiat de un transplant de plamani si la copii care sufereau de aceeasi boala dar nu au suferit nici un transplant.

Fibroza chistica(CF) este o boala ereditara care afecteaza in special plamanii si sistemul digestiv, boala cauzeaza o invaliditate progresiva si chiar moartea timpurie a bolnavului. In SUA, unul din 3900 de copii este afectat de aceasta boala. Acest studiu a fost efectuat de Dr.Theodore G.Lion, profesor asociat de medicina la University of Utah, School of Medicine in Salt Lake City si a fost publicat pe 22 noiembrie in The New England Journal of Medicine.

Liou si colegii sai au studiat 514 pacienti cu fibroza chistica care aveau varsta sub 18 ani si erau inscrisi pe listele de asteptare a unui transplant de plamani.

Cercetatorii au luat informatiile clinice despre pacienti de la CF National Foundation unde pacientii erau inregistrati si de la United Network for Organ Sharing(UNOS). Copii erau pe listele de asteptare pentru transplantul de plamani intre anii 1992 si 2002. In acesti ani, 248 de copii au beneficiat de transplant de palmani in Statele Unite.

Desi Fundatia pentru Fibroza Chistica sustine ca aproximativ 50% dintre pacientii cu transplant pulmonar au o rata de supravietuire cu 5 ani mai mare dupa operatie, studiile au aratat ca 12 procente din indivizii care mor din cauza afectiunii sunt datorate complicatiilor suferite in urma operatiei, sau in timpul ei.

Cu toate ca nu exista foarte multe alternative in tratamentul acestei boli; antibioterapia moderna si chirugia (cea din urma,pe un loc secund), au reusit sa creasca varsta de supraviatuire a indivizilor cu fibroza, undeva la 25 de ani. Au fost insa si cazuri in care pacientii au atins varste de 40 , respectiv 50 de ani.

Estimand efectul transplantului, luand in considerare numarul de supravietuitori, posibila infectie postoperatorie cu S.aureus, arata ca doar 5 pacienti au avut beneficii de pe urma transplantului, 315 au avut un risc semnificativ de vatamare, 76 pacienti au avut beneficii nesemnificative si 118 un risc minor de vatamare dupa efectuarea operatiei de transplant pulmonar.

In mod normal, in prezent, cei care sunt selectati pentru transplant sunt cei a caror semne vitale se inrautatesc din cauza insuficientei respiratorii. Cercetatorii afirma ca acest criteriu nu este tocmai cel bun.

www.news-medical.net

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Chiriloaie Corina
Puncte: 663
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Atitudinea terapeutică în cancerul de col uterin recidivat

Cancerul de col uterin este o patologie cu o incidență din ce în ce mai ridicată în cadrul României și al Uniunii Europene, în țara noastră ocupând primul loc ca prevalență a cancerelor la femei și, totodată, loc secund ca mortalitate între cancerele la femei (conform datelor furnizate de OMS).  În ciuda screening-ului realizat în scopul depistării și eradicării precoce a acestei maladii, în fiecare zi se înregistrează câte opt cazuri noi de boală și câte cinci decese. Acest fapt se datorează, în mare parte, cadrului socio-economic, care favorizează apariția și dezvoltarea factorilor de risc (debutul precoce al vieții sexuale - mai devreme de 17 ani -,  multipli parteneri sexuali, sarcinile la o vârstă fragedă, consumul de tutun, nutriția deficitară și folosirea contracepționalelor fiind doar câțiva dintre factorii care predispun la apariția bolii și care, fără îndoială, sunt foarte frecvenți în societatea românească).

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro