MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Chirurgie fetala intrauterina

Chirurgie fetala intrauterina

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Doctorii de la universitatea Bonn au salvat viata unei fetite in a 20-a saptamana de viata intrauterina printr-o tehnica chirurgicala inovatoare. Mama fetitei a pierdut lichidul amniotic lasand o foarte mica sansa copilului sa supravietuiasca deoarece in astfel de situatii, plamanii fatului inceteaza sa se mai dezvolte.

Chirurgia intrauterina cu scopul de a stimula cresterea plamanilor a fost folosita pentru prima data in lume. Copilul a fost salvat si acum are deja un an de zile. Cazul va fi publicat in revista Fetal Diagnosis and Therapy.

Pierderea unei cantitati semnificative de lichid amniotic inainte de a 22-a saptamana de sarcina duce la un efect de compresie asupra plamanilor fatului, venit o data din partea organelor abdominale si secundar datorita lipsei unei presiuni hidrostatice(data de existenta lichidului) care sa sustina sacii alveolari primordiali deschisi. Plamanii sunt prea mici la nastere sau copilul se poate naste cu agenezie pulmonara.

Mai mult de atat, lipsa lichidului amniotic expune fatul la diverse infectii si socuri mecanice neatenuate. Din aceste motive se renunta usor la sarcina, este recomandat avortul chirurgical. Parintii fetitei nu au vrut sa renunte la sarcina si au acceptat riscul unei operatii prenatale stiind ca aceasta este experimentala si ca rezultatele sunt nesigure.

In timpul operatiei, chirurgii au introdus fetoscopul de marimea unui pix in cavitatea amniotica printr-o mica incizie in stomacul mamei. Au introdus apoi instrumentarul chirurgical, asistati desigur de camera video din capatul fetoscopului si cu ajutorul unui ecograf, in traheea fetitei, prin gura acesteia.

Un balon miniatural din latex a fost umflat blocand canalul respirator principal astfel incat lichidul produs in continuu de tesutul fetal pulmonar sa se acumuleze si sa exercite o presiune constant pozitiva in arborele traheobronsic in formare, stimuland astfel cresterea plamanilor. S-a folosit si serum-albumina pentru cresterea cantitatii de lichid din plamani. Efectul a fost stimularea cresterii plamanilor, efect comparat cu "dospitul aluatului pentru paine".

Balonul de latex a ramas in plamani timp de 5 zile, timp in care volumul plamanilor aproape s-a dublat. Mamei i-a fost acordata ingrijire intensiva pe parcursul interventiilor, cat timp a stat internata.

Fetita s-a nascut in a 33-a saptamana iar sarcinile de ingrijire si supraveghere a nou-nascutului prematur au fost preluate de specialistii neonatologi de la Neonatological Intensive Care Department (Neonatologische Intensivpflegestation, NIPS).

"Operatia prenatala dureaza doar doua ore, ingrijirea competenta dupa nasterea copilului nu este mai putin importanta pentru supravietuire" afirma profesorul Thomas Kohl (Head of the German Centre of Foetal Surgery & Minimally Invasive Therapy at Bonn University Clinic).

Echipa din Bonn doreste sa extinda cercetarile asupra potentialului metodei chirurgicale de a salva cazurile de ruptura prematura de membrana amniotica.

www.scientificblogging.com
Publicat de :
Andrei Popescu
Puncte: 2573
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Chirurgie pe pacienti virtuali
Holograme 3D, ochelari hi-tech si manusi speciale care permit "simtirea" obiectelor virtuale... nu, nu este vorba de inca un joc pentru impatimiti, ci de un proiect care ar putea revolutiona instruirea chirurgicala a viitorilor medici.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro