MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Chirurgie Imbatranirea fetei nu are loc uniform

Imbatranirea fetei nu are loc uniform

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Chirurgii plasticieni din ziua de azi contrazic ideile medicinei vechi, care sustin ca principalul factor ce influenteaza imbatranirea fetei este gravitatia. Un studiu condus de Joel Pessa dezvaluie ca fata omului este alcatuita din compartimente de grasime distincte care se modifica individual, o data cu varsta.

Gradul in care fata noastra imbatraneste este dependent, in parte, de cum se modifica aceste compartimente in timp.

Contrar parerii generale, fata omului nu imbatraneste uniform.Se credea ca grasimea fetei este unitara si, in procesul de imbatranire, aceasta este deformata de gravitatie.

Insa noile descoperiri au scos la iveala nu numai ca fata este alcatuita din compartimente separate de grasime, ci si ca aceste compartimente castiga si pierd in greutate in proportii diferite.

Fata poate fi asemanata cu un puzzle 3D, cu grasimea repartizata in unitati distincte in jurul fruntii, ochilor, obrajilor si gurii. O fata tanara este caracterizata de o tranzitie fina intre aceste compartimente dar pe masura ce imbatranim, apar schimbari ale contururilor acestor regiuni datorate pierderilor sau castigarii in volum si reasezarii compartimentelor.

Aceste schimbari pot duce la semne ale imbatranirii faciale cum ar fi ridurile.

Datorita acestei descoperiri, chirurgii plastici vor avea un atu in detectarea mai precisa a regiunilor cu probleme si vor putea adauga volum la sectiuni individuale ale fetei. Vor putea beneficia, de asemenea si pacientii cu cancer sau traume care necesita chirurgie plastica de reconstructie.

Cercetatorii au descoperit ca aceste compartimente de grasime individuale au legaturi intre ele care actioneaza ca niste bariere, permitand fetei sa-si metina rezervele necesare de sange in caz de acidentare.

Astfel, rezultatele acestui studiu vor duce la implementarea unei noi modalitati de gandire in intelegerea deformarilor care apar la nivelul fetei.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Rezultate functionale si estetice in alungirile membrelor inferioare folosind metoda Ilizarov
INTRODUCERE
Fie o problemă congenitală sau dobândită post-traumatic, ineglitatea de lungime a membrelor inferioare reprezinta o provocare terapeutica atat pentru pacient cat si pentru chirurgul ortoped.
Metodele de alungire sunt bine cunoscute, insa din considerente tehnice nu sunt frecvent utilizate, fapt ce starneste interesul pentru cercetare.
Cauzele inegalitatii membrelor inferioare pot fi:
Congenitale
Traumatice
Infectioase
Tumori
Afectiuni neuro-musculare
Alte cause
Dintre aceste cause, descriem pe cele urmarite in lucrare si anume:
Pseudoartroza congenitala de tibie - este o perturbare a osteogenezei endostale sau periostale care apare in faza embrionara, de obicei localizata in 1/3 medie sau distala a gambei.Cel mai frecvent si evident semn clinic este deviatia axiala a gambei.
Pseudoartroza aparuta post-traumatic este rezultatul consolidarii vicioase a unei fracturi sau pseudoartroza prin lipsa consolidarii focarului de fractura
Aparatul Ilizarov consta in aplicarea unei structuri metalice de forma cilindrica, introdusa in tesutul osos pacientului aflat sub anestezie, de acestea legandu-se terminatii ale firelor suruburilor introduse in tesutul osos. 
Printre cele mai relevante avantaje pe care le are acest tip de fixator extern, se numara faptul ca este o metoda minim invaziva ce permite corectarea simultana, tridimensionala a diformitatilor.De asemenea, permite mobilitatea articulara si posibilitatea reglajelor in ambulatoriu.La ablatia fixatorului rezultatele sunt definitive.
 
MATERIALE SI METODA
Scopul lucrării este de a urmari rezultatele funcționale și estetice în alungirile membrelor inferioare efectuate pe pacienții internați in Spitalului Universitar de Urgență București pe o perioadă de 3 ani (ianuarie 2012-decembrie 2014).
In studiu au fost incluși atât pacienți cu cauze congenitale, cât și traumatice ale diformităților membrelor.
In lot au fost incluși 9 pacienți, 1 bărbat și 8 femei, cu vârste cuprinse între 16 și 42 de ani, vârsta medie fiind de 40,2 ani.

 

Clinic, pacientii se prezinta la camera de garda ortopedie acuzand durere si impotenta functionala la nivelul focarului (femur, gamba etc).
La examenul clinic, se evidentiaza urmatoarele:

durerea la tentativele de mobilizare activa si pasiva
impotenta functionala totala
scurtarea membrului pelvin in medie cu 6 cm

 
 
 


 
Protocolul de tratament ales este cel chirurgical, pe principiul fixării externe Ilizarov ca tehnică de alungire a membrelor inferioare, ca monoterapie cât și combinații de tehnici de fixare externă cu fixare centromedulara

REZULTATE
In medie, pacienții pe care s-a efectuat studiul au avut o scurtare de app 6 cm (cuprinsă între 3 și 8 cm) a membrului pelvin. Dupa ablația fixatorului extern Ilizarov alungirea a fost corectata.
 Fiecare pacient a suferit, in medie doua intervenții chirurgicale (între 2-4 intervenții).
Alungirea maxima recomandata a fost de 1-2mm/zi pentru toți pacienții din studiu, perioada de spitalizare medie fiind de 2-3 săptămâni (2-3 internari în funcție de complicații și evoluție).
 
 

 

CONCLUZII
Tuturor pacientilor li se recomanda controlul clinic si radiologic periodic pentru: 
verificarea alungirii obtinute
mentinerea axului biomecanic corect al membrului pelvin
verifcarea starii tegumentului 
urmarirea evolutiei regeneratului osos
Toti pacientii au avut o evolutie satisfacatoare indiferent de cauza pseudartrozei.
Rezultatele sunt spectaculoase, dar metoda este una dificilă ce necesită antrenament și experientă chirurgicală.

DISCUTII
In opinia mea, studiul prezinta un mare interes pentru studentii la medicina care doresc sa aleaga o cariera in ortopedie, luand in considerare complexitatea acestei metode, rezultatele de neegalat si nu in ultimul rand, necesitarea practicarii acestei metode.
Un caz aparte, inclus in studiu este si cel al unei paciente de 16 ani, pentru care, facem o scurta prezentare a cazului:
Pseudoartroza congenitala de tibie:
Pacienta de 16 ani, cunoscuta cu agenezie congenitala partiala de tibie pentru care s-a practicat tibializarea peroneului, se interneaza in Clinica de Ortopedie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti pentru corectarea inegalitatii membrului pelvin. 
Se intervine chirugical prin montarea fixatorului extern Ilizarov prin corticotomie 1/3 medie peroneu tibializat pe tija centromedulara zavorata dinamic.
 
 

 
Evolutia pacientei este satisfacatoare si se recomandanda alungirea lent progresiva cu 1 mm/zi pana la obtinerea rezultatului propus urmata de mobilizarea cu sprijin pe membrul pelvin operat.
La o luna dupa interventia chirugicala, pacienta revine pentru consolidarea precoce a corticotomiei ceea ce impiedica alungirea membrului.
Se reintervine chirurgical si se practica corticotomia si reluarea alungirii lent progresive.
Dupa controale radiologice la 3, 6 si 12 luni se obtine alungirea propusa si se  decide ablatia fixatorului Ilizarov.
 
 
 
Toate cazurile incluse in studiu, confirma maiestria rezultatelor ce pot fi obtinute folosind metoda Ilizarov ca tehnica de de corectare a inegalitatii membrelor pelvine, dar si necesitatea experientei ortopedului care o aplica, lucruri ce confirma faptul ca studiul si-a atins scopul.
 
 

Autori: Std. Alin-Kayed Nasser1; Asist.Univ.Dr.Alexandru Lupu1,2
Co-autori : Asist.Univ.Dr.Ioan Bulescu1; Dr.Marinela Hostiuc 2; 
Coordonatori Stiintifici: Conf.Univ.Dr.Giorgica Lupu1 Asist.Univ.Dr Adrian Cursaru1,2


1.Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti
2.Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro