MedicalStudent.ro

Wednesday
Apr 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Cazuri clinice Quiz 9 - Caz pediatrie
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Quiz 9 - Caz pediatrie

Evaluare articol: / 44
Cel mai slabCel mai bun 

Fată de 12 ani, suferă un traumatism abdominal de intensitate moderată într-un incident rutier minor în timp ce se plimba pe bicicletă. Traumatismul a declanşat dureri abdominale intense cu apărare abdominală (abdomen de lemn) ce au impus internarea ei de urgenţă în Clinica de Chirurgie Infantilă Cluj.

Pacienta internată avea o talie de 1,70 m şi o greutate de 45 kg, cu tegumente palide şi puls tahicardic de 120 bătăi pe minut, tensiunea fiind de 80 cu 30 mmHg. Examenul extern evidenţiază echimoze la nivelul membrelor inferioare, torace cu stern înfundat, arahnodactilie, adenopatie laterocervicală şi mărire moderată în dimensiuni a glandei tiroide.

Intervenţia chirurgicală a fost precedată de investigarea în regim de urgenţă a timpului de coagulare ce s-a dovedit a fi de 15 minute şi un timp de sângerare de 5 minute.

Intervenţia chirurgicală a constat într-o laparotomie exploratorie cu incizie largă xifo-pubiană cu scopul de a determina cauza sindromului peritoneal. Încă din primul moment, a fost evidenţiat un hematom uriaş pulsatil retroperitoneal ce infiltra mezenterul. Descoperirea depăşind posibilităţile de intervenţie dintr-o secţie de Chirurgie Infantilă au dus la decizia de a închide plaga operatorie.

La scurt timp după aceea pacienta, încă anesteziată, decedează.

Autopsia efectuată a doua zi evidenţiază următoarele leziuni macroscopice:
•    Paloare exprimata a tegumentelor. Echimoze la nivelul membrelor inferioare. Anomalie de forma a sternului. Incizie xifo-pubiană.
•    Creier cu circumvoluţii îngroşate cu şanţurile dintre ele şterse.
•    Colecţie sero-sanguinolentă pleurală bilaterală. Edem pulmonar acut.
•    Colecţie lichidiană sero-citrină în sacul pericardic. Hemoragii subendocardice. Disecţie de aortă cu poarta de intrare la nivelul porţiunii toracice şi poarta de iesire sub emergenţa arterelor renale.
•    Colecţie hemoragică retroperitoneală (circa 700 ml.). Infiltrate hemoragice la nivelul diafragmului şi a mezenterului intestinului subţire. Stomac cu ulceraţii cu aspect hemoragic.
•    Adenopatie laterocervicală. Guşă.

 

Hematomul retroperitoneal cu infiltrare hematică a mezenterului

Incizie chirurgicala suturata. Arachnodactilie


Disecţia porţiunii toracice a aortei
Gusa
 
Stomacul cu ulceraţii hemoragice


Examenul microscopic efectuat pe piesele prelevate de la autopsie arată:
•    Ţesut cerebral cu creşterea cantităţii de lichid interstiţial
•    Perete aortic cu disecţie în porţiunea mediei. În zona de debut a disecţiei se observă o degenerescenţă pseudochistică a mediei (în col. HE). Pseudochistele se dovedesc a fi de fapt o acumulare a unui material AlcianBlue pozitiv, PAS negativ.
•    Ficat cu minime modificari distrofice hepatocitare. Pancreas cu hemoragii interstitiale. Diafragm cu hemoragii interstitiale.
•    Uter cu hemoragii interstitiale in miometru, endometru nefunctional.

 

Peretele aortic. Mărire 100x în col HE

Peretele aortic. Mărire 100x în col Alcian-Blue PAS


Care a fost cauza şi mecanismul morţii pacientei?
Care este diagnosticul microscopic al leziunii aortice?
Care este diagnosticul bolii de bază a pacientei şi care sunt leziunile sugestive pentru aceasta?
Care este diagnosticul şi semnificaţia leziunii gastrice?
Care sunt cauzele posibile ale disecţiei de aortă?

 

Sef lucrari Dr. Dan Gheban
Catedra de anatomie patologica ,UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca
Medic primar anatomie patologica in cadrul Spitalului de copii Pediatrie 1 Cluj-Napoca

 


Publicat de :
Claudiu Mirescu
Puncte: 652
 

Comentarii (8)

Subscribe to this comment's feed
...
Alina Oprea
Pulsul tahicardic , paloarea , hipotensiunea, echimozele, TC=15 min, TS=5 min indica CID (coagulare intravasculara diseminat). Astfel se explica infiltratele hemoragice, edemul pulmonar acut.
Examenul obiectiv : arahnodactilia, sternul infundat, hiperstaturalitatea, subponderalitatea - sunt semne caracteristice sindromului Marfan.
Diagnosticul microscopic al leziunii aortice: degenerescenta mixoida a mediei , leziune specifica sindromului Marfan. Afectarea mediei a dus la evolutia unui anevrism de aorta.
Disectia de aorta are drept cauza ruptura anevrismului, survenita in urma traumatismului .
Alina Oprea , iunie 06, 2010
...
Andrei Sandu
Sindromul Marfan nu se caracteriza si prin ectopie de cristalin? Daca intr-adevar este vorba de sindromul Marfan, de ce nu este precizat si acest fapt in descrierea tabloului clinic?
Andrei Sandu , iunie 07, 2010
nush, MEN II B?
Anca Pintilei
Eu ma gandeam ca boala de baza ar putea fi un MEN IIB care poate include uneori si un aspect Marfanoid. Asta ar putea explica tiroida marita in volum cat si ganglionii cervicali. Iar moartea a survenit prin CID in urma unui soc hemoragic survenit in urma rupturii unui anevrism disecant. I'm just saying smilies/tongue.gif
Anca Pintilei , iunie 09, 2010
...
Anca Pintilei
@Andrei Sandu: Subluxatia de cristalin nu este intotdeauna prezenta la pacientii cu Sdr Marfan. Oricum, aceste modificari se petrec in timp, poate cristalinul nu a apucat inca sa se luxeze in cazul de fata,
Anca Pintilei , iunie 09, 2010
Impresii
0
Moartea a survenit in urma unei insuficiente cardio-respiratorii secundare tamponadei cardiace.Acumularea continua de lichid in pericard a dus la compresia inimii, la scaderea intoarcerii venoase.Odata cu instalarea acestui soc cardiogen si-a facut aparitia edemul pulmonar.So...atata timp cat atentia medicilor s-a indreptat spre determinarea cauzelor sindromului peritoneal, nu s-a mai facut pericardiocenteza de urgenta in scopul evacuarii continutului pericardic, atata timp cat pacienta avea semne de tamponada: hipotensiune, tahicardie, tegumente palide plus cel mai probabil o "sete de aer"(ca doar na...era in edem pulmonar acut nu? ) care ar fi trebuit sa atraga atentia spre o problema pulmonara sau cardiaca. Toate acestea au dus la instalarea unui stop cardio-respirator care a parut a fi cam...neresuscitabil..... nu? smilies/smiley.gif a..si sa nu uitam...edemul cerebral impreuna cu acea colectie hemoragica retroperitoneala devin detalii pe langa evolutia critica a socului cardiogen netratat. smilies/smiley.gif
Un cetatean , iunie 11, 2010 | url
...
Claudiu Mirescu
Intr-adevar, e vorba de un sindrom Marfan, diagnosticat in clinica Pediatrie I din Cluj-Napoca. In ceea ce priveste subluxatia de cristalin, nu cunosc daca intr-adevar era prezenta sau nu., dar o sa ma interesez. Cauza mortii e greu de stabilit exact probabil, pentru ca are atatea leziuni care ar putea sa fie cauzatoare de moarte: colectia pericardica si tamponada, edemul cerebral, hemoragie cu infiltrarea peritoneului etc. Intr-adevar, primul diagnostic, acela de sindrom Marfan, a fost cel corect smilies/smiley.gif.

Ca sa mergem mai departe, astept pareri despre ce ar fi trebuit sa faca chirurgii, in caz ca ar fi putut avea posibilitati de interventie.
Claudiu Mirescu , iunie 11, 2010 | url
...
Anca Pintilei
Un diagnostic de "sindrom" , chit ca e Marfan?? Sau m'au invatat gresit astia la semio...
Anca Pintilei , iunie 14, 2010
Sindrom
Claudiu Mirescu
Legat de denumirea de "sindrom": cand e vorba de o astfel de situatie, diagnosticul de sindrom este unul chiar corect, nemaifiind necesara o terminologie gen "boala". Manifestarile care se reunesc in acest sindrom sunt mai mult decat patognomonice pentru aceasta si unica situatie patologica, ceea ce face inutile orice alte denumiri. Nu e ca si cum am pune diagnostic de sindrom nefrotic sau sindrom pleural, care pot avea o gramada de cauze. Sindromul Marfan este aceasta unica asociere de simptome, cu o cauza genetica bine cunoscuta.
Claudiu Mirescu , iunie 18, 2010 | url

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro