MedicalStudent.ro

Thursday
May 16th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Genele, o bariera impotriva pierderii greutatii?

Genele, o bariera impotriva pierderii greutatii?

Evaluare articol: / 1
Cel mai slabCel mai bun 
Genele sunt unităţi purtătoare a eredităţii în organismele vii. Ele sunt constituite din ADN (sau ARN, pentru unele virusuri) şi asigură bazele dezvoltării şi funcţiilor celulelor, organelor şi indivizilor, fiind de asemenea responsabile de numeroase din formele de comportament înnăscut. Cercetatorii au descoperit noi gene responsabile de cresterea in greutate.

Intr-un nou raport, cercetatorii estimeaza ca mai mult de 6000 de gene afecteaza greutatea soarecilor.

Desi aceste concluzii vin din studii pe soareci, concluziile ar putea avea semnificatii importante pentru oameni, spune cercetatorul Michael Tordoff, doctorand la Philadelphia's Monell Chemical Senses Center.

“Rapoartele care arata descoperirea unei noi “gene a obezitatii” au devenit ceva comun in lumea stiintifica, precum si in presa generala,” spune Tordoff intr-un interviu. “Rezultatele noastre sugereaza ca fiecare gena descoperita, este doar una dintre miile ce influenteaza greutatea corporala, astfel ca o rezolvare rapida a problemei obezitatii nu se intrevede in viitorul apropiat.”

Echipa lui Turdoff a revizuit studii anterioare a peste 1900 de gene de la soareci. Majoritatea acestor gene nu au afectat greutatea soarecilor, dar 31% din aceste gene ar putea mari greutatea, iar 3% ar putea reduce greutatea. Cu alte cuvinte, genele responsabile de cresterea greutatii, au depasit numeric genele responsabile de pierderea greutatii cu un raport de 10 la 1, “lucru care ar putea explica de ce este mai usor sa cresti in greutate, decat sa pierzi din greutate,” spune Turdoff.

Cercetatorii au publicat rezultatele studiului in editia online a BMC Genetics. Dar problema greutatii la oameni si soareci implica mai mult decat cauze genetice. De exemplu dieta: mancam mai multe calorii decat ardem si genele noastre nu ne pot feri de cresterea in greutate pentru totdeauna. Grasimea de pe corp depinde de numarul si marimea celulor grase, numite adipocite. Acestea se inmultesc in copilarie. La adulti, obezitatea se datoreaza maririi celulelor deja existente. Aceasta e cauza pentru care ne ingrasam foarte repede dupa un regim alimentar.

Pe deasupra mai intra in scena si activitatea fizica: activitatea fizica este un factor important in scaderea greutatii sau macar oprirea cresterii in greutate. Sedentarismul este de departe cauza principala a obezitatii. Daca mostenirea genetica nu e tocmai favorabila, asocierea cu sedentarismul e dezastruoasa pentru organism. Tocmai de aceea sunt importante exercitiile fizice. Acestea pot arde multe din caloriile ingerate suplimentar. In plus, efortul fizic duce la accelerarea metabolismului.

Deasemenea metabolismul incetinit este o alta cauza a obezitatii. Metabolismul reprezinta totalitatea transformărilor biochimice şi energetice care au loc în ţesuturile organismului viu. Si aceasta functie este dictata genetic, adica putem mosteni o predispozitie spre ingrasare.

Concluzia: nu putem sa ne schimbam genele noastre, insa putem sa mancam mai sanatos si sa fim mult mai acitivi. Genele nu sunt intreaga poveste, chiar daca sunt implicate mii dintre ele.

Bibliografie:

1. Reed, D. BMC Genetics, Jan. 8, 2008; online edition.
News release, Monell Chemical Senses Center.
2. Wikipedia, the free encyclopedia
3. www.webmd.com


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Proteina a sistemului imunitar ce controleaza greutatea corporala

Conform unui experiment realizat pe soareci se pare ca o structura ce apartine sistemului imunitar uman ar putea diminua apetitul si ar putea ajuta persoanele sa scada in greutate. Cercetarile se afla inca intr-un stadiu preliminar, iar pana acum s-a emis doar o ipoteza care sustine ca o proteina a imunitatii, interleukina 18, reduce la soareci tendinta acestora de a lua in greutate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro