MedicalStudent.ro

Thursday
Oct 31st
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Sanatate publica Am putea sa traim mai mult?

Am putea sa traim mai mult?

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Chiar si dupa 70 de ani o viata activa si sanatoasa poate ajuta la prelungirea vietii. Un stil de viata sanatos: acesta este un termen destul de controversat atunci cand vine vorba despre sanatatea organismului nostru.

Noi cercetari arata ca nu este niciodata prea tarziu sa adoptam un stil de viata sanatos, care sa ne ajute sa traim mai mult.

Conform unor doua noi studii barbatii care au avut un stil de viata sanatos in jurul varstei de 70 de ani, au avut o probabilitate mai mare de a ajunge la 90 de ani.

Cercetatorii spun ca conform studiilor realizate pe gemeni, factorii genetici au o pondere de doar 25% in durata vietii, iar aceste observatii reintaresc ideea conform careia durata si calitatea vietii este influentata majoritar de stilul de viata, care este sub controlul fiecaruia dintre noi.

In primul studiu, publicat in Archives of Internal Medicine, cercetatorii au observat 2357 de barbati pe o perioada mai lunga de timp. Studiul a inceput cand barbatii era in jurul varstei de 72 de ani, si au fost evaluati periodic in fiecare an timp de aproximativ 20 de ani.

In total 970 de barbati au atins varsta de 90 ani, sau chiar au depasit aceasta varsta. Cercetatorul Laurel B. Yates, de la Brigham and Women's Hospital, si colegii ei spun ca un barbat in varsta de 70 de ani nefumator, cu tensiune normala, fara diabet, si care realiza doua pana la patru exercitii fizice pe saptamana, are aproximativ 54% sanse sa traiasca pana la varsta de 90 de ani.

Dar pentru fiecare din acesti factori de risc, probabilitatea de a atinge varsta de 90 de ani, a fost redusa in proportii variabile astfel:

■ sedentarismul – 44%
■ hipertensiune arteriala – 36%
■ obezitatea – 26%
■ fumatul – 22%

Trei din acesti factori de risc pot reduce speranta de viata de 90 de ani, pana la 14%, in timp ce cinci asemenea factori o pot reduce pana la 4%.

In cel de-al doilea studiu, Dellara F. Terry de la University School of Medicine and Boston Medical Center, din Boston si colegii sai au studiat 523 de femei si 216 barbati cu varsta de 97 ani sau peste.

Cercetatorii au impartit participantii la studiu in doua grupuri, bazate pe sex si pe varsta la care au avut probleme de sanatate, cum ar fi insuficienta cardiaca, diabet, hipertensiune arteriala, dementa, afectiuni ale plamanilor (cum ar fi COPD - chronic obstructive pulmonary disease), osteoporoza si Parkinson. Daca ei au avut asemenea probleme la varsta de 85 de ani sau peste, atunci au fost considerati “intarziati”, iar cei care au avut asemenea afectiuni mai devreme au fost considerati “supravietuitori”.

Rezultatele au aratat ca varsta la care apare boala, nu ar avea un rol asa de important intr-o viata prelungita, asa cum se credea pana acum. Mai mult se pare ca ceea ce este decisiv pentru durata vietii este modul in care boala afecteaza sanatatea oamenilor, adica felul in care organismul poate reactiona si depasi acest moment “greu” declansat de una dintre aceste afectiuni. Acest lucru duce la concluzia ca stilul de viata este definitoriu pentru modul in care organismul “poate supravietui” bolii. De exemplu, sistemul imunitar, care este foarte important in reducerea riscului aparitiei unor boli, este slabit atunci cand stilul de viata este nesanatos, prin acest lucru intelegand sedentarismul, alimentatia proasta, fumatul, sau alti factori exteriori care pot afecta organismul nostru.

Cele doua studii practic intaresc ideea conform careia sanatatea si durata de viata sunt influentate decisiv de factori externi, in special de stilul de viata, iar factorii genetici au un rol limitat in producerea si aparitia unor boli care sa afecteze durata vietii.

Bibliografie:

1. Yates, L. Terry, D. Archives of Internal Medicine, Feb. 11, 2008; vol 168: pp 284-290, 277-283.
News release, American Medical Associatio
2. Enciclopedia Wikipedia


Publicat de :
Cristian Munteanu
Puncte: 368
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Fumatul aduce menopauza mai aproape
Cercetatorii norvegieni au observant ca femeile care sunt fumatoare active, au o sansa cu 59% mai mare decat cele care nu fumeaza sa ajunga la menopauza mai devreme.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro