MedicalStudent.ro

Friday
Mar 29th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Editorial Publicatii Cele mai ciudate 10 boli din lume
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

Cele mai ciudate 10 boli din lume

Evaluare articol: / 57
Cel mai slabCel mai bun 

Umanitatea va continua sa fie fascinata de ‘ciudatenii ‘medicale de la inceputul pana la sfarsitul ei. Insotite permanent de aerul de miraculos, acestea au trecut prin toate extremele: de la marginalizare, maltratare, condamnare si chiar moarte la a ajunge eroi de film, legende sau romane de aventuri. Iata, deci ,o prezentare a celor mai ciudate 10 boli din lume:

Elefantiazis

ElefantiazisFilarioza limfatica, numita si elefantiazis, este poate cea mai spectaculoasa din cazurile oamenilor cu edem excesiv al membrelor inferioare. Boala este cauzata de o gama de paraziti incluzand Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, toate transmise de tantari. Filarioza limfatica afecteaza 120 de milioane de persoane din toata lumea, 40 de milioane din acestea avand o forma grava. Cand o femela de tantar infectata inteapa o persoana, ea injecteaza larva (microfilaria) in sange. Microfilaria se reproduce si se stabileste in fluxul sanguin, unde poate trai multi ani. De multe ori simptomele nu apar pana dupa multi ani de la infectie. Cantitatea de paraziti din sange creste, cauzand acumulari de fluid in tesuturile inconjuratoare. Cele mai comune si vizibile semne ale bolii sunt edemul excesiv al membrelor inferioare, organe genitale si sani.

Progeria

ProgeriaProgeria este cauzata de un mic defect al codului genetic al unei persoane, dar cu efecte dezastroase. De obicei, un copil nascut cu aceasta boala moare pana la 13 ani. Corpurile lor imbatranesc prematur, aparand simptome specifice: pierderea parului, boli de inima, micsorarea oaselor si artrita. Progeria este extrem de rara, exista doar 48 de persoane cu aceasta boala in intreaga lume. In mod ciudat, exista o familie care are 5 copii cu aceasta boala.

 

Hipertricoza

Cand unui copil de 2 ani, Abys DeJesus, au inceput sa i creasca fire negre de par pe fata, doctorii l-au diagnosticat cu Sindromul Omului Lup. Boala este numita astfel deoarece oamenii seamana cu niste varcolaci dar fara caninii supradezvoltati si fara gheare. In Mexic exista o familie in care toti barbatii au par care le acopera fata si partea superioara a corpului. Doi dintre frati au primit o oferta de a juca intr-un episod din Dosarele X, insa au refuzat.

Omul lup - Hipertricoza

Boala Pielii Albastre

Boala pielii albastreO familie cunoscuta ca “oamenii albastri” a trait pe dealurile de langa Troublesome Creek din Kentucky, pana in anii 1960. Majoritatea au trait peste varsta de 80 de ani fara vreo boala grava. Mai tarziu s-a descoperit ca sufereau de o boala genetica recesiva, caracterizata prin lipsa enzimei NADH methemoglobin reductaza.

Pica

Persoanele diagnosticate cu pica au o dorinta necontrolata de a manca substante ne-comestibile cum ar fi pamant, hartie, lipici, argila. Desi se crede ca aceasta boala e legata de deficiente minerale, expertii nu au gasit o cauza reala sau un tratament.

Boala Vampirului

Persoanele cu aceasta boala evita sub orice forma lumina solara. Daca totusi lumina ii atinge, pe piele se vor forma vezicule. O parte din persoane vor avea dureri si vezicule imediat dupa contactul cu razele solare.

Sindromul Alice in Tara Minunilor

Acest sindrom, numit si micropsie, este o boala de tip neurologic ce afecteaza perceptia vizuala umana. Bolnavii vad oameni, parti din oameni, animale, si obiecte ca fiind mult mai mici decat in realitate. De obicei, obiectul perceput apare foarte departe si extrem de aproape in acelasi timp. Aceasta boala mai poarta si numele de vedere lilliputana sau halucinatii lilliputane, numite dupa ‘oamenii mici’ din Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift. Boala afecteaza doar sistemul de perceptie, ochiul nu este afectat, ci doar modul de interpretare a informatiei de catre creier.

Sdr. Alice in tara minunilor

Liniile lui Blaschko

Liniile lui Blaschko sunt fenomene extrem de rare si inexplicabile ale anatomiei umane, prezentate pentru prima oara de un dermatolog german, Alfred Blaschko, in 1901. Nu reprezinta o boala sau un simptom al vreunei boli, liniile find un model invizibil prezent in ADN-ul persoanei afectate. Multe din bolile de piele sau ale mucoaselor se manifesta in concordanta cu aceste modele, realizand imaginea unor linii. Liniile nu correspund sistemului nervos, muscular sau limfatic. In mod remarcabil, ele se aseamana de la persoana la persoana, forman de obicei un “V” de-a lungul coloanei vertebrale si forme “S” pe piept si abdomen.

Liniile lui Blaschko

Sindromul mortului viu

Acest sindrom se caracterizeaza prin depresii si tendinte sinucigase, bolnavul plangandu-se ca ar fi pierdut tot: avere, parti din sau tot corpul, de obicei crezand ca este mort, un corp viu neinsufletit. Bolnavul ar putea chiar crede ca simte mirosul propriei carni putrezite si viermi care se misca pe sub pielea sa. Fenomenul apare la persoanele cu lipsa cronica de somn sau cu psihoza cauzata de amfetamine sau cocaina. Paradoxal, starea de a fi “mort” da bolnavului ideea ca este nemuritor.

Sindromul francezului saltaret (sindromul Maine)

Caracteristica principala e aceea ca pacientul este extrem de surprins de un zgomot neasteptat sau vederea unui lucru neprevazut. Pacientul speriat isi agita mainile prin aer, tipa si repeta cuvinte. Prima oara a fost identificat la taietori de lemne de origine francezo-canadiana din Maine.

 


Publicat de :
Mihaela Selescu
Puncte: 689
 

Comentarii (5)

Subscribe to this comment's feed
...
0
ciudat...:-ssmilies/cry.gif
anoniim , februarie 08, 2011
sall
0
imi vine sa tremur de la bolile aste mai ales progeriasmilies/cry.gifsmilies/cry.gifsmilies/cry.gifsmilies/cry.gifsmilies/sad.gifsmilies/sad.gif
armand , mai 30, 2011
Neobişnuit
0
E foarte ciudatsmilies/shocked.gif
Anoniim...... , mai 30, 2011 | url
Sarmanii oameni...
0
Nu e vina lor ca se nasc asa... dar e trist sa stii ca exista oameni cu astfel de boli... mi-as dori sa se poata face ceva, dar si mai mult mi-as dori sa existe bani ca sa se poata face ceva... E atat de trist, pentru ca ei chiar sufera, se simt altfel, diferiti, si e greu sa traiesti asa...
Nu stiu de ce a ingaduit Dumnezeu asta, dar vom afla candva....
L. , octombrie 28, 2011
totusi...
0
Cand ma uit la un film de groaza si eu ma agit si dau din maini la momentele horror..asta inseamna ca am sindromul maine???)))) lolsmilies/smiley.gif) nu prea cred... smilies/smiley.gif))
Amanda , noiembrie 14, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro