MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Sursa implantabila de dopamina

Sursa implantabila de dopamina

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Implantarea de generatori dopaminergici in celulele nervoase a dus la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson la primate, convorm unui studiu facut pe maimute de catre Spitalul Universitar Navarra. Studiul a fost condus de dr. Mar'a Rosario Luquin Piudo, neurolog la acest spital si la alt centru medical al Spitalului Navarra, CIMA (Centrul de cercetare pentru medicina aplicata).

Rezultatele au fost publicate in ultima editie a revistei britanice de specialitate, Brain, si au coroborat concluziile studiilor anterioare, publicate in 1999 de aceeasi echipa de cercetatori in revista Neuron. Primul nume intre cei care au contribuit este acela al cercetatorului Waldy San Sebasti'n.

Cu aceasta ocazie, cercetarile au fost extinse la un numar mai mare de primate si pentru o perioada mai lunga de timp. Procedura a implicat implantarea de fragmente celulare extrase din corpul carotid, in aria striata cerebrala. Corpul carotid este o structura mica, localizata de bifurcatia arterei carotide, la nivelul gatului. Rolul sau este dea controla ritmul respiratiei si frecventa cardiaca, prin eliberarea de dopamina in cazul scaderii nivelului de oxigen in organism. Dupa implantarea agregatelor celulare in aria striata, au fost observate imbunatatiri in miscarile facute de maimutele cu Parkinson, care dureaza timp de un an de zile.

Echipa de cercetatori a conchis ca mecanismul prin care implantul actioneaza spre aceasta ameliorare este legat de capacitatea acestor celule de a elabora substante (factori trofici) care induc o crestere a celulelor dopaminergice, care exista in mod normal in creier, insa intr-o cantitate redusa. Printre acesti factori trofici se afla si GNDF (glial cell derived neurotrophic factor - factorul neurotrofic derivat din celulele gliale).

Celulele extrase din corpul carotic au fost folosite ca sursa pentru celulele dopaminergice in tratamentul bolii Parkinson la animalele de laborator si la oameni. Avantajul acestor celule il reprezinta posibilitatea de a face autoimplanturi, evitand astfel respingerea grefelor si tratamentul imunosupresor.

Experimentul a fost facut pe maimute care aveau boala Parkinson indusa prin administrarea unei neurotoxine (MPTP) si carora le-au fost apoi injectate celule din corpul carotic al aceluiasi animal. Aceasta regiune a creierului unde a fost facut implantul este aria in care dopamina produsa de neuronii dopaminergici este eliberata din substanta neagra. Dupa cum este cunoscut, boala Parkinson este rezultatul pierderii a 50% din celulele substantei negre, care sintetizeaza dopamina si trimite conexiuni ariei striate.

Pentru a implanta celule dopaminergice in creier, este necesara efectuarea unei trepanatii, prin care fragmentele din corpul carotic sunt injectate in aria striata a animalului respectiv. S-a observat de asemenea ca dupa implantare, numarul neuronilor dopaminergici are tendinta sa creasca. Mai mult, aceasta crestere a numarului celulelor dopaminergice pare sa fie responsabila de imbunatatirile pe care animalele le-au avut. Acest lucru nu s-a observat la animalele carora le-a fost injectat ser salin in loc de agregate celulare.

Injectarea factorilor neurotrofici in aria striata si stimularea neuronilor dopaminergici de aici indica faptul ca efectul benefic produs de implantul agregatelor celulare este datorat factorului neurotrofic GNDF, continut in celulele implantate. Astfel, GNDF eliberat in aria striata va duce la cresterea numarului de celule dopaminergice intrinseci si acestea, la randul lor, cresc eliberarea de dopamina. Ca rezultat, se obtine o imbunatatire a simptomelor asociate bolii Parkinson.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Tumora cerebrala, o amenintare care isi pierde din avant!
Un medicament care are ca tinta celulele immune ale organismului, ar putea fi eficient in tratamentul tumorilor maligne de creier. Pe modele animale, drogul a rearanjat sistemul imun din organismele afectate de cancer.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro