MedicalStudent.ro

Tuesday
May 14th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Baza neurala a anxietatii

Evaluare articol: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Oamenii care sufera de anxietate tind sa interpreteze situatiile ambigue, care ar putea sa fie periculoase, drept amenintatoare. Cercetatorii de la Mouse Biology Unit al Laboratorului de Biologie Moleculara din Italia au descoperit baza neurala a acestui comportament, la soareci.

In editia curenta a revistei Nature Nuroscience, ei raporteaza ca un receptor serotoninergic si un circuit neural care implica hipocampul joaca roluri cruciale in medierea raspunsului de frica in situatii ambigue.

Un soarece care a invatat ca un anume semn, spre exemplu un sunet, este intotdeauna urmat de un soc electric, ajunge sa asocieze cele doua fenomene si va reactiona de fiecare data cand va auzi sunetul, chiar daca acesta nu este urmat de socul electric. Dar in viata reala nu este chiar atat de clar; un stimul va fi numai in anumite imprejurari urmat de un eveniment amenintator de viata, in timp ce in alte situatii nimic nu se va intampla. Soarecii normali au o frica mai mica de situatiile ambigue decat fata de un stimul intr-adevar amenintator.

O echipa condusa de Cornelius Gross de la EMBL Mouse Biology Unit au descoperit acum ca acest raspuns la stimuli are nevoie de un receptor specific pentru serotonina, semnal pe care multe celule il folosesc in comunicare. Soarecii carora le lipseste receptorul pentru serotonina 1A au probleme in procesarea stimulilor ambigui si reactioneaza la acestia ca si cum ar fi intr-adevar amenintatori. Cauza o reprezinta conectarea defectuoasa a unor neuroni. Semnalizarea prin serotonina este foarte importanta in dezvoltarea creierului si daca receptorii 1A lipsesc, atunci apar defecte si in transmiterea semnalelor de la creier, afectand comportamentul animalelor.

"La oameni, semnalizarea prin serotonina a fost implicata in afectiuni cum ar fi anxietatea si depresia si, asemeni soarecilor, si oamenii reactioneaza deplasat in situatii ambigue." spune Gross. "Urmatorul pas a fost identificarea regiunilor cerebrale care sunt responsabile de acest comportament complex si de procesarea situatiilor ambigue."

Folosind o noua tehnica de a intrerupe activitatea neurala in zone cerebrale selectate la animale de laborator vii, Gross si echipa sa au descoperit ca o anume parte a hipocampului este necesara pentru procesarea corecta a stimulilor ambigui.

"Prin intreruperea unui anume circuit din hipocamp, se aboleste reactia de frica la stimuli ambigui." spune Theodoros Tsetsenis, cel care a condus cercetarea in laboratorul lui Gross. "Calea de transmitere trebuie sa fie implicata in procesarea valorii stimulilor. Se pare ca favorizeaza interpretarea situatiilor drept amenintatoare, la soareci."

Hipocampul este mai ales cunoscut ca o regiune importanta pentru invatare si memorie, dar rezultatele arata un rol mai general in evaluarea informatiilor si in realizarea contingentelor.

Circuitele neurale care guverneaza comportamente fundamentale - precum frica - sunt adesea conservate intre specii si studiile pe pacienti sugereaza ca hipocampul joaca un rol in anxietate si la om.

Noile descoperiri legate de semnalizarea prin serotonina si receptorul 1A, precum si rolul hipocampului in frica la soareci, promit sa aduca mai multa lumina asupra bazelor neurale ale anxietatii si sa deschida noi orizonturi in terapie.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Autismul - de la teorie la practica

Mergem in fiecare zi grabiti spre facultate,avem emotii la examene, plangem la esecuri, radem cu prietenii, ne fixam idealuri. Suntem morocanosi, nemultumiti sau revoltati, considerand adesea ca am fost nedreptatiti. Dar v-ati imaginat vreodata cum ar fi viata voastra daca toate acestea ar disparea? Daca nu ati simti emotiile, daca nu ati putea plange sau rade, daca nu ati reusi sa va exprimati nemultumirea, sau nu ati sti cum e sa ai un ideal? Exista printre noi persoane pentru care aceste lucruri nu exista. Este vorba despre cei care sufera de autism, un sindrom care face emotiile ce definesc natura umana sa dispara.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro