MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Studiul auto-controlului

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Consumul de droguri, crimele si obezitatea sunt unele din problemele cu care se confrunta societatea de azi, insa toate au un lucru in comun- incapacitatea oamenilor de a isi controla comportamentul in fata tentatiei.

In timp ce abilitatea de a controla si retine impulsurile este una din trasaturile definitorii ale omului, esecul este una din problemele centrale ale societatii umane.

Avem resurse limitate pentru a ne controla si toate aceste acte de control deriva din aceeasi sursa. Deci, cand folosim aceasta resursa intr-un domeniu, de exemplu o dieta, este mult mai probabil ca aceasta abilitate sa nu se mai manifeste intr-un alt domeniu, ca invatatul. O data ce aceste resurse sunt epuizate, abilitatea de a ne controla este diminuata.

Intr-un studiu recent , Michael Inzlicht de la Universitatea din Toronto si colega sa, Jennifer N. Gutsell, ofera un raport asupra a ceea ce se intampla in creier cand viicile noastre nu pot fi controlate. Acestia au rugat pe participantii la studiu sa-si suprime emotiile in timpul unui film emotionant . Ideea era sa isi epuizeze resursele pentr auto-control. Participantii au raportat abilitatea lor de a-si suprima sentimentele pe o scala de la 1 la 9. Apoi au indeplinit o sarcina Stroop, care include numirea culorilor unor cuvinte tiparite ( de exemplu cititul cuvantului “ verde” pe fond rosu), sarcina ce presupune de asemenea un nivel ridicat de auto-control.

Cercetatorii au descoperit ca cei care si-au suprimat emotiile s-au descurcat mai prost la sarcina Stroop, indicand ca si-au epuizat resursele pentru controlul de sine in timp ce isi retineau lacrimile in timpul filmului. In mod normal, cand o persoana deviaza de la telurile sale ( in acest caz, dorinta de a citi cuvantul si nu culoarea fontului), are loc o crestere a activitatii cerebrale intr-o parte a lobului frontal, ce alerteaza persoana ca este pe o cale gresita. Oamenii de stiinta au determinat o activitate mai slaba in aceasta regiune a creierului in timpul sarcinii Stroop la cei ce si-au suprimat sentimentele. Cu alte cuvinte, dupa ce s-a implicat intr-un act al controlului de sine, acest sistem cerebral pare sa esueze in timpul urmatorului act.

Aceste rezultate, ce sunt publicate in numarul din noiembrie al “Psychological Science”, revista a “Association for Psychological Science”, prezinta implicatii semnificative pentru interventiile viitoare, in speranta ca vor ajuta oamenii sa isi schimbe comportamentul. Mai mult, sugereaza ca, daca oamenii, chiar si temporar, nu realizeaza ca si-au pierdut controlul , vor fi incapabili sa isi schimbe comportamentul de unii singuri.

www.psychologicalscience.org
www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Functiile afectate ale creierului in bolile degenerative ale creierului
Un nou studiu releva faptul ca, dupa declinul memoriei, capacitatea luarii deciziilor este urmatoarea functie a creierului care este afectata in progresia deteriorarii cognitive usoare, o afectiune ce precede boala Alzheimer.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro