MedicalStudent.ro

Tuesday
May 07th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Cum sa actionam impotriva efectelor negative ale respingerii, in cazul unui respect de sine scazut

Cum sa actionam impotriva efectelor negative ale respingerii, in cazul unui respect de sine scazut

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
In timp ce o doza sanatoasa de respect de sine poate absorbi socul respingerii, un respect de sine scazut poate determina un raspuns numit “ fight-or-flight”, potrivit unui nou studiu al Universitatii din Califronia, Berkeley.

Putini dintre noi pot tolera afirmatii de genul “ Nu esti tu de vina, eu sunt” si “ Regretam sa va informam ca aplicarea dumneavoastra nu a avut success”.

Acest lucru nu inseamna ca oamenii cu putin respect de sine sunt destinati sa raspunda defensiv la critica si respingere. Studiul sugereaza ca cei ce sunt mai buni in controlarea impulsurilor sunt mai putin vulnerabili la respingere, acest lucru constituind baza pentru investigatii ulterioare asupra a ceea ce pot face oamenii care simt ca nu se pot ridica la un anumit nivel pentru a face fata dezamagirii si pentru a pastra relatii apropiate.

“ Respingerea sociala este inevitabila in societate”, afirma Anett Gyurak, studenta si co-autor al studiului, alaturi de Ozlem Ayduk, proferor asistent de psihologie la UC Berkeley. “ Descoperirile noastre sugereaza ca daca oamenii cu putin respect de sine isi pot imbunatati aptitudinile de control a atentiei, s-ar putea simti mai putin prost in privinta lor si ar impiedica efectele negative ale respingerii”.

In timp ce remediile pentru a imbunatati controlul atentiei necesita un studiu viitor, oamenii de stiinta speculeaza ca antrenarea mintii in a se concentra pe perioade lungi de timp si terapia comportamentala ce invata oamenii cu respect de sine scazut sa aibe o abordare mai pozitiva a dezamagirii pot ajuta.

Studiul este publicat in numarul din octombrie al revistei “Psychological Science”. Studii anterioare au aratat ca respectul de sine scazut este corelat cu o sanatate mentala precara si tulburari asemenea depresiei.

Participantii acestui studiu au completat chestionare cunoscute drept scala de respect de sine Rosenberg, cea mai folosita unitate de masura a respectului de sine din stiintele sociale. Apoi au completat un alt chestionar cu privire la abilitatea lor de a se concentra asupra sarcinilor fara a fi distrasi.

Cei 29 de barbati si 38 de femei au fost organizati, in functie de rezultatele obtinute pe scala Rosenberg, in 2 grupuri- unul ce ii includea pe cei cu respect de sine scazut,celalalt cuprinzand participantii cu respect de sine normal sau chiar crescut. Fiecare participant a privit imagini ce prezentau teme pozitive, neutre, negative si de respingere, in timp ce erau supusi unor zgomote tari, sporadice. O proba surpriza a masurat forta clipirilor din ochi ca raspuns la sunetele abrupte.

Clipitul se afla printre datele senzoriale preluate de creier, ce au ca tinta raspunsul la amenintare, un reflex ce pregateste corpul sa lupte sau sa fuga de atacul perceput ,pentru a supravietui.

Acest sistem evolutionar stravechi este incredibil de folositor cand ne confruntam cu o amenintare fizica reala si cu nevoia de a ne refugia repede din calea raului.

Cum a fost si anticipat, toti participantii au clipit mai puternic cu fiecare sunet , ca raspuns la imaginile negative cu animale moarte sau corpuri mutilate. Totusi, in mod remarcabil, cei cu un nivel scazut de respect de sine au clipit mai puternic ca raspuns la respingere. Pozele cu teme negative sau de acceptare nu au produs acelasi rapsuns la oamenii cu putin respect de sine, conform studiului.

“ Forta cu care repingerea activeaza sistemul de amenintare la oamenii cu respect de sine scazut sugereaza ca frica de respingere se manifesta foarte adanc la acestia”, afirma Gyurak. Intr-o nota incurajatoare totusi, cei cu repesct de sine sarac au obtinut un scor mai mare pentru controlul atentiei, incluzand abilitatea de a se concentra.

Potrivit lui Ayduk, “ aceste rezultate arata cum adaptarea proasta este determinata la mai multe nivele si ca un factor de vulnerabilitate, ca respectul de sine scazut, poate fi invins de abilitatea de a controla atentia, deschizand posibilitatea pentru interventii in cazul persoanelor cu risc privind probleme mentale”.

Studii anterioare au pus baza pentru descoperirile psihologice, dezvaluite prin dezbaterea faptului ca respectul de sine este o parte a unui sistem de alarma primitiv emotional ce ne lasa sa stim cand suntem in pericol sa fim exclusi din punct de vedere social.

In timp ce functia evolutionara a acestui sistem de detectie are intentia de a motiva oamenii sa stea conectati social, constanta anticipare a respingerii poate actiona impotriva aceastei functii de supravietuire primitive, pentru oamenii cu respect de sine scazut. Acest lucru se intampla pentru ca sistemul emotional de avertizare este tintit la cele mai mici semne de respingere si determina reactii defensive care pot fi uneori nejustificate.

“ Respectul de sine scazut prezinta o mare povara ce afecteaza oamenii cu sentimente de inferioritate si nepotrivire. Acest studiu sugereaza ca abilitatile de concentrare pot opri acest ciclu negativ”, concluzioneaza Gyurak.


www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Afectiunile memoriei pot avea cauze reversibile

Diversi factori pot provoca schimbari importante in functionarea memoriei; diagnosticarea precoce a acestor pacienti este uneori vitala. Cei mai importanti astfel de factori sunt stresul, derglarile legate de somn, depresia, bolile metabolice, alcoolismul, deficienta de vitamina B12, infectiile si medicamentele. Din fericire, pierderile de memorie cauzate de boli sau modul de viata pot fi prevenite sau remediate.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro