MedicalStudent.ro

Saturday
May 04th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Afectiunile memoriei pot avea cauze reversibile

Afectiunile memoriei pot avea cauze reversibile

Evaluare articol: / 21
Cel mai slabCel mai bun 

Diversi factori pot provoca schimbari importante in functionarea memoriei; diagnosticarea precoce a acestor pacienti este uneori vitala. Cei mai importanti astfel de factori sunt stresul, derglarile legate de somn, depresia, bolile metabolice, alcoolismul, deficienta de vitamina B12, infectiile si medicamentele. Din fericire, pierderile de memorie cauzate de boli sau modul de viata pot fi prevenite sau remediate.

Stresul

Reactia la stres a fiecaruia dintre noi este extrem de importanta. Stresul sporit sau perioadele prelungite de stres pot afecta functionarea memoriei si pot contribui la cresterea episoadelor de uitare. A invata cum sa facem fata stresului si nelinistii este un aspect important in mentinerea memoriei in stare buna si la un nivel optim de functionare.

Dereglarile legate de somn

Cel putin sase ore de somn in fiecare noapte si un program regulat sunt esentiale pentru o buna functionare a memoriei. Cercetatorii au aratat legatura directa dintre privarile de somn si pierderile de memorie. Un somn bun nu numai ca alunga oboseala, dar impiedica uitarea si determina o reactie mai buna la stres.

Depresia

Depresia poate duce la aparitia uitarii si pierderea capacitatii de organizare. In cazul in care aceasta nu este trecatoare, este necesar consultul unui specialist pentru a gasi cauzele problemei.

Bolile metabolice

Afectiunile tiroidei care apar la unul din zece tineri pot afecta direct functionarea memoriei. Diverse boli metabolice precum diabetul sau afectiuni ale plamanilor , ficatului sau rinichilor se pare ca afecteaza buna functionare a memoriei. Tratamentul adecvat si controlul functionarii acestor organe pot imbunatati functionarea per ansamblu a creierului/ memoriei.

Alcoolismul

Se stie ca abuzul de alcool duce la pierderi de memorie si la dementa. Initial, alcoolicii prezinta pierderi ale memoriei pe termen scurt urmate de amnezie. Fiecare individ are o anumita toleranta la alcool. Un consum moderat de alcool se refera la maxim doua pahare pe zi la barbati si unul pentru femei. Unii indivizi au o predispozitie pentru dependenta de alcool.

Deficitul de vitamina B12

Vitamina B12 este esentiala pentru functionarea optima a creierului. Alcoolul si tutunul cresc riscul aparitiei deficientei acesteia. Rata absorbtiei nutrientilor este variabila de la individ la individ si scade cu varsta. Deficienta vitaminei B12 poate fi inlaturata prin tratament injectabil. Netratarea la timp duce la scaderea bunei functionari a memoriei si la distrugerea progresiva a nervilor.

Infectiile

Infectii precum meningita si encefalita, ambele afectand meningele, duc la pierderi ale memoriei pe durata a luni intregi. Infectii ale plamanilor si tractului urinar pot duce la stari de confuzie, mai ales la tineri; diagnosticarea la timp reduce sansa extinderii pe termen lung si la evitarea consecintelor.

Medicamentele

Atat medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, cat si OTC-urile pot afecta memoria. Anumite categorii de medicamente - pilulele pentru somn, antihistaminicele, antidepresivele - sunt cunoscute ca avand ca efecte secundare asupra memoriei. Ca si vitaminele, medicamentele sunt absorbite intr-o proportie variabila. O data cu inaintare in varsta, substanta medicamentoasa ramane mai mult timp in organism (scade rata eliminarii).

www.intelihealth.com
Publicat de :
Mirela Popa
Puncte: 1392
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Pattern-uri cerebrale modificate dupa vindecarea anorexiei

Exista multiple studii care semnaleaza modificari ale activitatii cerebrale la pacientii anorexici, interesand in special arii ce coordoneaza anxietatea, perfectionismul si imaginea de sine; se sugereaza chiar existenta unei predispozitii genetice la dezvoltarea bolii, legata de slaba vascularizatie a unei anumite zone cerebrale.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro