MedicalStudent.ro

Friday
May 10th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie S-a descoperit o noua celula retiniana

S-a descoperit o noua celula retiniana

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit un nou tip de celula retiniana, care joaca un rol neobisnuit si exclusiv la soareci: detectarea miscarii in sus. Functia sa este reflectata in aranjamentul dendritelor, structuri neuronale care formeaza retele de comunicare cu alte dendrite sau neuroni.

Studiul a fost condus de neurocercetatorul Joshua R. Sanes si Markus Meister si este descris in ultima editie a revistei Nature.

"Structura acestor celule se aseamana cu fotografiile pe care le vedem dupa uragane, cand toti copacii au fost rasturnati la pamant in aceeasi directie." spune Meister, profesor de Biologie Moleculara si Celulara la Facultatea de Arte si Stiinte a Universitatii Harvard. "Cand privim acesti neuroni la microscop, toti sunt indreptati in aceeasi directie. Nu exista nici un alt tip de celula in structura retinei care sa aiba acest grad de ordonare."

Celula, ca si alti neuroni din structura retinei, este alcatuita dintr-un corp celular rotund, inconjurat de dendrite.

Majoritatea neuronilor retinei isi distribuie dendritele in mod egal in jurul corpului celular, dar aceste celule care detecteaza miscarea in sus isi aranjeaza aproape 90% din dendrite intr-o singura parte a celulei.

"Aranjamentul inclinat directioneaza functiile celulei, orientand dendritele in jos, ca radacinile unui copac." spune Sanes.

"Intrucat lentilele ochiului actioneaza ca un aparat de fotografiat, inversand razele luminoase incidente, un obiect care si misca in sus va da o imagine care se deplaseaza in jos pe retina - exact in directia in care sunt orientate dendritele."

Cercetatorii incearca acum sa inteleaga procesele neuronale retiniene, precum si sa identifice si sa marcheze neuronii, cu ajutorul etichetelor moleculare. De curand, au urmarit o familie de molecule exprimate exclusiv pe un subset de celule retiniene la soareci. Una in mod special, numita JAM-B, era prezenta in celulele si orientare si distributie deosebita.

Conform lui Sanes, neurologii evolutionisti au incercat de multa vreme sa identifice diferite tipuri de celule neuronale, bazandu-se pe functia si structura lor.

"Dar limitarea este foarte mare, pentru ca este de fapt o evaluare calitativa." spune el. "Trebuie intr-un fel sa identificam si sa urmarim aceste celule, daca vrem sa le studiem in evolutie." "Am observat deja ca este de folos sa identificam noi tipuri de celule, despre existenta carora nu stiam. Odata ce avem molecula promitatoare, putem gasi celula careia ii corespunde."

"Celalalt rezultat important este ca putem acum sa simulam modul in care creierul identifica celulele sale. Creierul este capabil sa recunoasca si sa diferentieze mai multe tipuri de celule, si acest lucru are o baza moleculara. De fapt, este posibil ca unele dintre moleculele pe care le-am identificat sa fie chiar moleculele pe care creierul le foloseste pentru a distinge tipurile de celule."

Prin identificarea moleculelor care sunt exprimate doar pe anumite tipuri de neuroni, cercetatorii sper sa inteleaga modul in care celulele nervoase formeaza sinapse cu ale celule - pe scurt, cum controleaza creierul dezvoltarea sa, pe baza moleculara.

Pentru moment, cercetatorii se ocupa de celulele retiniene ale soarecilor, JAM-B.
"De ce ar avea nevoie soarecii sa celule care sa identifice miscarea in sus?" se intreaba Sanes. "Este un mare mister."

www.harvard.edu/
www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Depresia la femei corelata cu simtul mirosului
Nu puteti mirosi trandafirii? Poate sunteti depresivi. Vi se pare ca mirositi ca un trandafir? Poate aveti aceeasi problema. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tel Aviv coreleaza depresia cu un mecanism biologic care ne afecteaza simtul mirosului. Astfel se explica de ce unele femei, fara sa realizeze, folosesc prea mult parfum.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro