MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Este bine sa trecem singuri prin perioade de neajutorare

Este bine sa trecem singuri prin perioade de neajutorare

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Ultimele cercetari ale Universitatii Haifa au dezvaluit faptul ca soarecii de laborator care erau singuri atunci cand au fost supusi unor conditii pe care nu le puteau controla au invatat sa evite aceste situatii mult mai bine decat soarecii care au fost expusi la situatii similare impreuna cu alte animale de laborator.

Modul in care sorecii reactioneaza la conditii pe care nu le pot controla a fost cercetat si in trecut. Rezultatele au aratat ca, atunci cand sunt supusi unor situatii in care nu pot face nimic - de exemplu socuri electrice, invata mai greu sa le evite pe viitor decat soarecii care nu au fost niciodata supusi la socuri electrice. Cercetatorii au ales sa faca acest experiment pe sobolani pentru ca se stie ca acestia sunt animale sociale si pentru ca creierul acestora tinde sa functioneze similar cu cel uman. Totusi, cercetarile facute pana acum pe soareci au fost facute cand acestia erau singuri.

In teza sa de doctorat, dr. Qutaiba Agbaria a examinat diferenta intre acest mod de invatare in conditii de neajutorare la soarecii singuri si pe perechi. Cercetatorul a pornit de la ipoteza ca soarecii ar invata mult mai repede atunci cand se afla in compania altor sobolani; dar rezultatele au fost diferite de ceea ce se astepta. Soarecii care au fost expusi la conditii de necontrolat in perechi nu s-au descurcat la fel de bine atunci cand au fost izolati.

Urmatoare etapa a examinat influenta unui sobolan care nu mai fusese expus acesor conditii asupra unui sobolan care mai fusese expus inainte. Aceste perechi de sobolani au demonstrat o adaptabilitate mai mare decat cei care fusesera expusi la situatii similare singuri. Mai mult, cercetatorii nu au gasit diferente notabile intre capacitatile de a invata ale acestor doua grupuri. Acest lucru inseamna ca efectul invatarii prin neajutorare este sters. "Acum ca am vazut ca "invatarea prin neajutorare" se poate "dezvata", ar trebui sa continuam studiile pentru a vedea daca aceasta modificare este rezultatul expunerii soarecilor la conditii speciale sau tine de legaturile sociale dintre ei." spune dr. Agbaria.

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Stergerea memoriei de lunga durata la soareci - noi sperante pentru memoria oamenilor
Cercetatorii au descoperit o metoda de a sterge memoria de lunga durata la soareci, fara a le produce leziuni cerebrale. Studiul realizat de acestia aduce noi sperante pentru descoperirea unor medicamente ce ar putea ajuta persoanele care sufera pierderi de memorie din diferite cauze.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro