MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie "Cheia de bolta" a neuronului

"Cheia de bolta" a neuronului

Evaluare articol: / 7
Cel mai slabCel mai bun 
Orice desen sau schema a anatomiei unui neuron cuprinde un corp celular, un axon si mai multe dendrite. Asta e clar inca din liceu, daca nu chiar din scoala generala. Privit de la distanta neuronul poate parea o simpla celula nervoasa care isi face treaba foarte eficace si foarte rapid prin intermediul miliardelor de sinapse ce transmit mesajele cele mai importante unde si cand trebuie. Dar daca aceste sinapse nici nu ajung sa se formeze ?

Am auzit de atatea ori de sinapsa, cu toate componentele ei – componenta presinaptica, fanta sinaptica, componenta postsinaptica -, toate de atatea feluri, clasificate din atatea puncte de vedere, incat ni se pare un lucru banal deja...Privind in detaliu trebuie sa constientizam ca o sinapsa nu se poate forma niciodata daca neuronul nu are de la bun inceput axon si dendrite. Si de ce n-ar avea ?

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology au raspuns mai bine ca oricine la aceasta intrebare. Neuronii nu dezvolta nici un tip de prelungiri daca nu au in codul genetic genele unei singure familii de proteine. Intr-un studiu facut pe animale de laborator – soricei modificati genetic – au descoperit ca lipsa familiei de proteine Ena/VPAS duce la aparitia unor neuroni « izolati », ce nu pot forma retele neuronale pentru ca nu au prelungiri.

In mod normal proteinele Ena/VPAS se leaga de filopodiile neuritelor, « mugurii » de la nivelul corpului neuronal ce se transforma apoi in prelungiri neuronale.

Cunoscute deja ca importante pentru ghidajul axonului proteinele din familia Ena/VPAS controleaza cresterea filopodiilor prin reglarea interactiunilor dintre filamentele de actina si microtubulii celulei. Neuritele primesc semnale pe care le transforma in instructiuni pentru corpul celular iar acesta determina extiderea filopodiilor prin polimerizari la nivelul filamentelor de actina sau, din contra, determina oprirea cresterii.

In imagine se poate observa cum neuronul mutant, fara proteinele necesare, ramane intr-un stadiu primar de dezvoltare, fara a produce un axon sau dendrite. Alaturat, neuronul normal incepe sa-si dezvolte atat axonul cat si dendritele si incearca sa interactioneze cu neuronul mutant.

« Cheia de bolta » a neuronului, cele trei proteine ce alcatuiesc familia Ena/VPAS ar putea fi folosite si in practica medicala de inalta tehnologie. Demonstratiile din laborator ar putea duce la noi terapii ce vizeaza stimularea cresterii prelungirilor neuronale in cazul leziunilor maduvei spinarii sau in cazul leziunilor cerebrale.

Conducatorul studiului de la MIT, Frank Gertler, subliniaza beneficiile acestei descoperiri cel mai bine : « Puteti folosi aceste cunostiinte pentru a repara leziunile maduvei cervicale sau pentru a trata cortexul lezat sau bolile neurodegenerative ».

Bibliografie
1. Les neurones culs-de jatte, Sciences et Avenir, ian. 2008, p. 27
2. Proteins Key To Brain Function Identified
3. Research could lead to new treatments for brain injuries

 


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Circuite neuronale colorate
Circuitele neuronale pot fi acum vizualizate intr-o maniera multicolora-curcubeu (“brainbow”). Noul mod “elegant” de vizualizare a neuronilor nu reprezinta o mare descoperire numai pentru cercetatorii care incearca sa desluseasca modul de “actiune” in sistemul nervos central, dar a si adus un premiu pentru fotografierea stiintifica descoperitorilor sai.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro