MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Circuite neuronale colorate

Circuite neuronale colorate

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 
Circuitele neuronale pot fi acum vizualizate intr-o maniera multicolora-curcubeu (“brainbow”). Noul mod “elegant” de vizualizare a neuronilor nu reprezinta o mare descoperire numai pentru cercetatorii care incearca sa desluseasca modul de “actiune” in sistemul nervos central, dar a si adus un premiu pentru fotografierea stiintifica descoperitorilor sai.

Metdoda, publicata in revista Nature si elaborata de cercetatorii in neurostiinta de la Universitatea Harvard, permite sa se vizualizeze cat mai clar modul in care neuronii stabilesc conexiuni, colorandu-i in mod diferit, cu ajutorul unei palete cu 90 de nuante. Astfel a fost obtinuta diagrama circuitelor neuronale.

Cu mai mult de un secol in urma, cercetatorii au creat prima metoda de marcare individuala a neuronilor, cu ajutorul dicromatului de argint. Aceasta descoperire a fost recompensata cu premiul Nobel in Fiziologie in 1906, insa ea limita marcarea celulelor la o singura culoare.

In ultimele decenii aceasta metoda s-a imbunatatit, cercetatorii utilizand ingineria genetica pentru a transfera gene care codifica proteine fluorescente la soareci, care sa fie exprimate in neuroni. Totusi pana in prezent nu a fost posibil decat tranferul a doua astfel de gene, ceea ce a condus la existenta a numai doua culori in sistemul nervos.

Jeff Lichtman, Sanes si colegii au gasit o metoda de a exprima diverse combinatii de culori provenite din proteinele fluorescente, in neuronii soarecilor transgenici: galben, rosu, violet, portocaliu sau verde.

Cercetatorii au reusit acest lucru prin introducerea unei “tulpini” a unei gene care genereaza patru culori, controlata de un sistem genetic numit Cre/lox. Ei au organizat elementele acestui sistem astfel incat sa promoveze activitatea genelor in sensul generarii unei singure culori in vivo. Oamenii de stiinta au introdus copii multiple ale tulpinilor genelor in genomul soarecilor in stadiu embrionar, astfel dezvoltandu-se animalele transgenice.

Fiecare neuron al soarecilor a declansat activitatea unui anumit numar a acestor gene ale “culorilor”. Drept rezultat, cercetatorii au sesizat 90 de diferite nuante in studiul celulelor.

Spre exemplu intr-un neuron se poate genera atat rosu, cat si ca violet, acesta vazandu-se in combinatia celor doua, un mov inchis. Sistemul a fost denumit Brainbow.

Aceasta amestecare a culorilor este similara celei utilizate in generare imaginilor televizate, la care se produc numai pixeli rosii, verzi si bleu, insa prin amestecarea acestora rezulta orice culoare.

Cercetatorii in neurostiinta sunt uimiti de modul relativ usor in care cercetatorii de la Harvard au reusit sa realizeze “harta creierului” si sustin importanta acesteia in determinarea functiilor precise ale neuronilor si efectele produse de interconexiunile acestora. Brainbow va putea permite vizualizarea circuitelor neuronale chiar pe distante de centimetri.

www.nature.com/news/
newsfeedresearcher.com/data/articles


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Substanta activata sub actiunea luminii poate fi utilizata in tratamentul epilepsiei

Activitatea cerebrala a fost comparata cu un bec ce se stinge si se aprinde. Plecand de la aceasta premisa, savantii de la Universitatea de Medicina din Washington au aplicat inversul acestei notiuni creand un medicament care opreste activitatea neuronala la aplicarea unei surse luminoase asupra sa.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro