MedicalStudent.ro

Friday
Apr 19th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie O noua alternativa in tratamentul DEPRESIEI
Warning: get_object_vars() expects parameter 1 to be object, null given in /home/www/static/medicalstudent.ro/www.medicalstudent.ro/public_html/components/com_community/libraries/core.php on line 601

O noua alternativa in tratamentul DEPRESIEI

Evaluare articol: / 6
Cel mai slabCel mai bun 
Un nou studiu, facut in Statele Unite cu aprobarea FDA (Food and Drug Administration), a aratat ca stimularea magnetica transcraniana e o metoda terapeutica sigura pentru depresiile majore rezistente la tratamentul clasic. Stimularea magnetica transcraniana a fost propusa drept alternativa la tratamentul clasic antidepresiv dupa ce s-a constatat ca 20%, pana la 40% dintre pacienti nu raspund corespunzator la antidepresive si psihoterapie, optiunile terapeutice de electie pentru depresiile majore. Multiple studii, facute pe esantioane mai mici de pacienti, au demonstrat deja ca stimularea cu frecventa mica a cortexului prefrontal dorsolateral drept sau stimularea rapida a cortexului prefrontal dorsolateral stang imbunatatesc efectele antidepresive, fata de tratamentul clasic.

Studiul cel mai recent, bazat pe ipoteza unei ameliorari a simptomatologiei prin stimulare magnetica transcraniana, s-a axat pe stimularea cortexului prefrontal dorsolateral stang, pe o durata mai lunga decat celelalte studii si cu o doza de stimulare maxima, respectand valorile de siguranta admise legal.

Studiul a avut o amploare considerabila, cuprinzand 20 de centre din SUA, 2 centre din Australia si 1 centru din Canada. In studiu au fost inclusi pacientii cu depresie majora ce nu au raspuns la 1-4 cure terapeutice anterioare cu antidepresive. Pacientilor – in total 301 pacienti, 50% femei, cu varsta medie apropiata de 50 de ani – li s-a aplicat aceasta metoda de stimulare nervoasa timp de 4-6 saptamani, de 5 ori pe saptamana, la o doza de 3000 de pulsatii magnetice (10 pulsatii/sec).

Dupa 4 saptamani s-a observat o imbunatatire a starii pacientilor, ca la 6 saptamani de la inceperea tratamentului sa se descopere o valoare dubla a remisiilor fata de tratamentele clasice.

Stimularea magnetica transcraniana s-a dovedit a fi sigura si bine tolerata de pacienti. Singurele efecte neplacute au fost discomfort la nivelul scalpului si durere dar aceste efecte au fost in general usoare sau moderate, incidenta lor scazand mult dupa prima saptamana de tratament.

Stimularea magnetica vine sa completeze posibilitatile de tratament antidepresiv in special in cazul celor ce nu raspund la terapiile de prima linie, la medicatia antidepresiva conventionala. Ea ofera o noua speranta de remisie a depresiilor majore, domeniu considerat pana acum ca stadiu « incurabil », in care vindecarea se produce doar in cazuri exceptionale.

Bibliografie
1. Transcranial Magnetic Stimulation Effective for Depression in Large Trial
2. Efficacy and safety of transcranial magnetic stimulation


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (1)

Subscribe to this comment's feed
Tratamentul se poate efectua in Romania?
0
Buna ziua,

Am gasit acest articol scris cu ceva timp in urma si as dori sa stiu daca la ora actuala acest tratament se poate efectua si in tara (unde anume, in ce centre si cam cat ar costa? ). Eu am auzit despre tratamentul de terapie electroconvulsiva la care se aplica socuri electrice pacientilor pana la aparitia convulsiilor; pentru cazurile grave si cazurile ce nu raspund la tratament. Nu stiu nici daca ter. elconv. se poate face in tara; dar mi se pare oricum o metoda cu riscuri.
Astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.
Multumesc.
Scutaru Elena , octombrie 23, 2011

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nicotina si neurologia - De ce ne calmeaza fumatul

Efectele calmante ale nicotinei au fost demonstrate pe un grup de nefumatori, in timpul provocarii unui acces de furie. Cercetatorii care editeaza "Behavioral and Brain Functions" sugereaza ca nicotina poate altera activitatea zonelor cerebrale care sunt implicate in inhibarea emotiilor negative, cum ar fi furia.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro