MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Modificarile creierului la copiii cu ADHD relevate de o tehnica noua

Modificarile creierului la copiii cu ADHD relevate de o tehnica noua

Evaluare articol: / 24
Cel mai slabCel mai bun 

ADHD copilUn studiu publicat in editia online a “ The American Journal of Psychiatry” releva pentru prima data diferentele de normal in ceea ce priveste forma creierului copiilor ce sufera de ADHD, diferente ce ar putea ajuta la evidentierea circuitelor neuronale specifice implicate in aceasta boala.

Cercetatorii au utilizat un aparat nou de analiza - large deformation diffeomorphic mapping ( LDDMM), ceea ce le-a permis sa examineze forma precisa a ganglionului bazal. Conform studiului, baietii cu ADHD prezinta diferente semnificative de forma si o diminuare a volumului ganglionului bazal , prin comparatie cu dezvoltarea tipica. La fetele ce sufera de ADHD nu s-au inregistrat diferente de volum sau forma, acest fapt sugerand influenta puternica a caracterului sexual asupra dezvoltarii bolii.

Studii anterioare ce au examinat ganglionul bazal la copiii cu ADHD au fost limitate de metodele de analiza si au prezentat rezultate contradictorii, unele inregistrand un volum mai mic, altele observand nicio diferenta. LDDMM asigura o analiza detaliata a formelor regiunilor creierului, permitand examinarea precisa. In acest studiu metoda a fost utilizata pentru a schita creierul copiilor ce se dezvolta normal, cu scopul de a genera astfel un tipar pentru ganglionul bazal normal conformationat. Dupa ce s-au creat si schite LDDMM pentru copiii cu ADHD, s-a condus o analiza statistica pentru a le compara cu sablonul.

Multiplele diferente de forma observate la copiii cu ADHD sugereaza faptul ca boala ar putea sa nu fie asociata cu anormalitatile unui singur circuit neuronal specific. Mai degraba se pare ca ADHD implica anormalitati in circuite paralele, incluzand circuite importante pentru controlul comportamentului complex si pentru numeroase raspunsuri motorii esentiale, ceea ce ar putea fi cheia in a intelege de ce copiii cu ADHD prezinta dificultati in a reprima actiunile impulsive.

Studiul a inclus 47 copii cu ADHD si un grup de control alcatuit din 66 copii cu dezvoltare normala, cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani.Cercetatorii au comparat schitele LDDMM ale copiilor cu ADHD cu cele ale grupului de control, repetand apoi analizele separat, pentru baieti si fete.

Copiii cu ADHD ce prezentau alte diagnostice cu baza neuropsihiatrica, precum tulburari de conduita, de dispozitie, anxietate sau comportament obsesivo-compulsiv au fost exclusi din studiu.

“Studiul reprezinta o avansare majora in abilitatea noastra de a examina caracteristicile neuroanatomice ale ADHD”, afirma Dr. Stewart H. Mostofsky, autorul studiului. “ Folosind LDDMM putem masura cu acuratete impactul pe care il are ADHD asupra dezvoltarii creierului, ceea ce nu numai ca ne va aduce mai aproape de a cunoaste bazele biologice ale acestei boli, dar ne va si ajuta in diagnosticarea si tratarea pacientilor”.

Urmatorul pas include cercetari ce examineaza daca anormalitatile creierului determinate in acest studiu pot prezice comportamentul caracteristic ADHD. Se vor cerceta de asemenea particularitatile structurale asociate cu abilitatea de a compensa si a raspunde la terapie.

De asemenea, oamenii de stiinta planuiesc sa utilizeze analiza LDDMM pe copii cu varste extinse pe o arie mai larga pentru a verifica daca schimbarile din ganglionul bazal se produc in timp.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Comportamentul adolescentilor este influentat de perioada de somn
Rezultatele noilor cercetari demonstreaza ca preferinta pentru activitatatile nocturne fata de cele de zi poate fi asociata cu un comportament antisocial la adolescenti, chiar si la copii de 8 ani.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro