MedicalStudent.ro

Saturday
Apr 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Importanta integritatii stratului mielinic in izolarea neuronala

Importanta integritatii stratului mielinic in izolarea neuronala

Evaluare articol: / 30
Cel mai slabCel mai bun 

MielinaClaudin 11, proteina specifica a oligodendrocitelor, a treia ca abundenta in constitutia proteica a mielinei sistemului nervs central, are un rol important in realizarea jonctiunilor stranse din invelisurile mielinice. Distributia proteinei a fost cercetata prin imunohistochimie in creierul fetilor umani (de la varsta gestationala de 24 saptamani pana la 32).

Un alt studiu a pus in evidenta faptul ca aceasta proteina, claudin 11, este un factor cheie pentru celulele Sertoli in stabilirea barierei hemotesticulare, in timpul a doua procese esentiale in dezvoltarea testiculara postnatala, anume, inaintea pubertatii, cand are loc dezvoltarea organelor sexuale, si la maturitate, cand spermatogeneza este maxima. Aceleasi investigati au pus in evidenta faptul ca expunerea fatului la flutamid modifica nivelul de claudin 11 si interfera cu procesul normal de dezvoltare testiculara.

Modul in care claudin 11 participa la acoperirea sigura a neuronilor prin stabilirea legaturilor stranse din mielina a fost pus in evidenta de catre Devaux si Gow, rezultatele studiului lor fiind publicate in Journal of Cell Biology.

Realizand o analogie, mielina protejeaza "firul" nervos asemenea plasticului izolator al firelor electrice din cupru. Mielina inveleste axonii atat pentru a le conferi siguranta mecanica, cat si pentru a preveni «scurgerile de curent», participand astfel la transmiterea impulsului electric.

Claudin 11 formeaza jonctiuni stranse intre "straturi" de mielina succesive dispuse spiral. Pana in prezent nu se stia exact daca aceasta proteina are un rol activ in transmiterea impulsului nervos. Pentru a verifica existenta acestei proprietati, cercetatorii au comparat impulsurile electrice inregistrate in nervul optic cu claudin 11 si intr-unul provenind de la soareci fara aceasta componenta. Astfel ei au descoperit ca in ciuda unui aspect normal al stratului mielinic, in ambele cazuri, in cele fara claudin 11 intensitatea impulsului nervos a fost mult redusa.

Utilizand un dispozitiv care masoara rezistenta si capacitanta axonala (respectiv a invelisului mielinic), oamenii de stiinta au aratat ca proteina investigata creste izolarea pe care mielina o realizeaza, impiedicand exteriorizarea ionilor prin spatiile ramase libere intre straturile spirale. Rezistenta scazuta in cazul absentei claudin 11 afecteaza mai ales axonii cu diametre reduse, acestia avand constitutional mai putin mielina. Acest tip neuronal fiind cel mai frecvent din sistemul nervos central, cercetatorii extrapoleaza constatarile si declara ca deficitul de claudin 11 ar putea fi asociat cu defecte cognitive si de perceptie, intalnite in schizofrenie si bolile neurodegenerative.

www.bio-medicine.org/biology-news-1/
www.jneurosci.org/cgi/
http://endo.endojournals.org/cgi/content/
http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Doi=54263

Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Epilepsia Mahjong - un nou sindrom

Conform medicilor din Hong Kong, jocul chinezesc cu piese Mahjong poate provoca epilepsie. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa examinarea mai multor cazuri in care oamenii pareau ca sufera de accese induse de Mahjong.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro