MedicalStudent.ro

Saturday
May 11th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Implantul cu celule retiniene in boala Parkinson

Implantul cu celule retiniene in boala Parkinson

Evaluare articol: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

Intr-un studiu clinic facut pe bolnavii cu Parkinson in stadiu mediu sau avansat s-a descoperit ca implantarea de celule specializate de la nivel retinian ar putea aduce imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste calitatea vietii pacientilor, reducand simptomele acestei boli.

 

Noul tratament, denumit Spheramine, a demonstrat ca simptomele bolnavilor de Parkinson pot fi reduse cu pana la 44%, atat pe termen scurt cat si la mai mult de 4 ani de la inceputul acestui tratament, iar calitatea vietii poate fi imbunatatita cu 23%.

Terapia cu Spheramine este inovatoare deoarece sunt folosite celulele diferentiate ale organismului, mai exact celulele pigmentare retiniene, celule epiteliale umane ( hRPE – human retinal pigment epithelial cells ). Combinand aceste celule cu perle microscopice de gelatina, numite Microcarrier Support Matrix – MSM, cercetatorii au reusit sa produca Spheramine, un tratament tintit pentru Parkinson, considerat promitator, mai ales ca terapie adjuvanta.

Spheramine poate fi implantata la nivel cerebral, unde celulele pigmentare retiniene incep sa produca levodopa ; aceasta va fi apoi transformata in dopamina, neurotransmitatorul deficitar in boala Parkinson.

Proprietatile dopaminergice ale celulelor pigmentare isi au radacina in capacitate acestora de a sintetiza melanina. In prima etapa a melanogenezei tirozina este hidroxilata la L-dopa, ce va fi convertita in produsi intermediari, care prin polimerizare duc la formarea melaninei.

Un fapt important de retinut e ca aceasta noua terapie nu se bazeaza pe celule stem ci pe celule donate si prelucrate in centre de donatori. Pacientul nu are nevoie de tratament imunosupresor, pana acum nefiind identificate reactii imune la nivelul implantului.

Singurul efect secundar inregistrat in acest studiu a fost cefaleea tranzitorie insa esantionul acestui studiu preliminar a fost restrans la putini pacienti, cu forme moderate sau avansate de Parkinson. Noi rezultate referitoare la Spheramine ar trebui sa fie publicate la sfarsitul acestui an sau in 2009, dupa incheierea unui studiu mai amplu, dublu-orb.


Bibliografie :
1. Eye Cell Implants Improve Parkinson's Symptoms
2. Implantation of Spheramine in advanced Parkinson's disease
3. Retinal pigment epithelial cells: biological property and application in Parkinson’s disease


Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Importanta lamininei in sinapsele neuromusculare

Formarea sinapselor se desfasoara in mai multe etape, prima dintre ele fiind constituita de generarea propriu zisa a neuronilor. Succesiv acesteia celulele nou formate isi orienteaza axonii catre “tinte”, ajungandu-se la structura clasica sinaptica cu membrana pre si postsinaptica. Sinapsele neuromusculare urmeaza acest algoritm, diferentierea lor fata de alte tipuri sinaptice facandu-se insa din viata intrauterina, printr-o anumita selectie si orientare la nivelul somitelor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro