MedicalStudent.ro

Sunday
May 05th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Comportamentul adolescentilor este influentat de perioada de somn

Comportamentul adolescentilor este influentat de perioada de somn

Evaluare articol: / 8
Cel mai slabCel mai bun 
Rezultatele noilor cercetari demonstreaza ca preferinta pentru activitatatile nocturne fata de cele de zi poate fi asociata cu un comportament antisocial la adolescenti, chiar si la copii de 8 ani.

Cei care prefera orele de culcare tarzii par sa prezinte un comportament mai antisocial decat cei carora le place sa se trezeasca dimineata si sa participe la activitati recreationale in decursul zilei, raporteaza cercetatorii.

Co-autoarea Dr. Elizabeth J. Susman de la Universitatea din Pennsylvania afirma ca preferinta pentru activitatile nocturne are legatura cu problemele de comportament si acest lucru este evident chiar si la preadolescenti.

Statul pana tarziu duce la lipsa de somn iar asta cauzeaza probleme cum ar fi lipsa controlului si dereglarea atentiei, efecte care sunt asociate cu un comportament antisocial si cu folosirea drogurilor.

Susman si echipa sa au investigat legatura care exista intre preferinta pentru activitatile diurne contra celor nocturne si comportamentul antisocial la 111 subiecti cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani. Au corelat, de asemenea, nivelele de cortizol de dimineata si pe cele de seara cu comportamentul si au notat varsta la care subiectii au ajuns la pubertate.

Astfel, cercetatorii au gasit o serie de factori care sunt corelati comportamentului antisocial in grupul de subiecti cercetat, in special la baietii care tind sa manifeste comportamente care incalca regulile, in comparatie cu semenii lor.

Pentru fete, preferinta pentru activitatile nocturne a fost asociata cu o incidenta crescuta a comportamentului agresiv, comparativ cu semenele lor.

Baietii care au o perioada mai lunga de timp nivele crescute de cortizol si prezinta descresteri mai mici ale nivelelor de cortizol incepand cu ora 4 dimineata – ora de trezire, tind sa aiba mai multe probleme de comportament decat au semenii lor. Totusi, asocierea nu s-a dovedit adevarata pentru fete.

In mod normal, nivelele de cortizol, hormonul de stres, asociate cu ritmul circadian, culmineaza dimineata de la trezire si prezinta o regiune de platou in timpul dupa-amiezii si serii.

In cercetarile primare, anormalitati in secretia de cortizol au fost asociate cu depresia clinica si cu un comportament antisocial.

Baietii care au ajuns la pubertate la varste mici tind sa se implice in activitati care incalca regulile si au probleme de atentie, comparativ cu alti baieti. Conform spuselor parintilor si chiar a adolescentilor in cauza, acestia prezinta o conduita spre dezordine.

Fetele care erau mai tinere la pubertarte au raportat o mai mare agresiune relationala comparativ cu semenele lor.

La modul general, descoperirile atentioneaza ca cei care au grija de copiii si adolescentii tineri trebuie sa fie atenti la activitatile acestora la ora de culcare.

Monitorizarea acestor activitati este esentiala pentru a fi siguri ca adolescentii si copiii merg la culcare la timp pentru a asigura destul somn pentru o buna activitate in scoala si in societate, in general.

www.medicalnewstoday.com

 


Publicat de :
Teodor Ana
Puncte: 0
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Maladia Alzheimer si vederea
Una din ariile vizuale primare care inregistreaza miscarea i-a surprins pe cercetatori: in loc sa formeze imaginea directa a obiectelor odata ce sunt percepute de retina, este prima arie vizuala care face o reprezentare a obiectului prin intermediul spatiului care inconjoara privitorul. Descoperirea ar putea fi importanta atat in tratamentul complicatiilor oculare ce apar in boli precum boala Alzheimer, cat si pentru intelegerea modalitatii in care creierul asambleaza o imagine stabila din miscarile continui de scanare pe care ochiul le face.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro