MedicalStudent.ro

Sunday
May 12th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Citirea gandurilor unui pacient paralizat

Citirea gandurilor unui pacient paralizat

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetatorii de la Universitatea din Boston, impreuna cu Neural Signals, o companie specializata in dezvoltarea unei interfete pentru sistemul nervos, considera ca au reusit sa elaboreze o metoda care permite persoanelor paralizate sa “vorbeasca” prin “citirea” ariei lui Broca, responsabila de limbaj, vorbire si intelegere.

Oamenii de stiinta au realizat testele pentru a promova aceasta metoda pe Eric Ramsay care in urma cu opt ani, dupa un accident de masina, a ramas paralizat, dar constient. Experimentul a fost realizat prin implantarea electrozilor in creierul acestuia, pentru a inregistra modificari de potential la nivelul ariilor cerebrale responsabile de vorbire.

In revista New Scientist se mentioneaza faptul ca inregistrarile obtinute vor fi folosite pentru a genera un soft care sa “vorbeasca”.

Desi experimentul nu a ajuns inca la final, oamenii de stiinta sunt convinsi ca sistemul dezvoltat va putea identifica si traduce, la final, in semnale sonore mai mult de 80% din informatia inregistrata in aria lui Broca a lui Ramsay. In cateva saptamani testele ar trebui sa se incheie prin convertirea cu ajutorul calculatorului, a informatiilor culese, intr-un limbaj sonor.

Cel care a realizat sistemul, Joe Wright, de la Neural Signals spera ca noua tehnologie sa fie o mare descoperire care sa ofere sperante pacientilor cu leziuni cerebrale aparute in urma unor accidente, supradoze cu droguri, accidente vasculare cerebrale sau alte afectiuni care se soldeaza cu distrugeri neuronale.

Cercetatorii incearca de mult timp sa desluseasca vocabularul asa zis primitv, de baza, iar noua descoperire ofera noi perspective in neurostiinta, desi metodele folosite par a fi invazive datorita faptului ca electrozii sunt propriu zis aplicati pe suprafata cortexului.

In continuare “a citi” mintea cuiva este imposibil, insa nu pare a fi de domeniul stiintifico fantasticului, ca acum un an.
Profesorul John Dylan Haynes de la Institutul Max Planck sustine ca este o mare diferenta intre aceasta metoda, care culege informatiile pe care subiectul ar vrea sa le faca intelese, si o metoda care ar putea “patrunde” orice gand din orice arie cerebrala.

Oamenii de stiinta estimeaza ca sunt cam la cinci ani distanta de realizarea unui sistem universal, care sa poata deduce gandurile din mai multe regiuni, la pacientii cu probleme de exprimare sau motilitate, dar o stare de constienta buna.

http://news.bbc.co.uk
www.medgadget.com


Publicat de :
Coclitu Catalina
Puncte: 346
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Realitate sau fictiune: folosim doar 10% din creier?
Creierul uman este complex. El este in stare sa compuna muzica, sa creeze manifestari, sa rezolve “cu eleganta” ecuatii. Tot el este izvor nesecat de sentimente, experiente si “depozit” de amintiri. Deci, nu este surprinzator ca ramane inca un mister...
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro