MedicalStudent.ro

Monday
May 13th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Activitatea cerebrala reflecta diferitele tipuri de anxietate

Activitatea cerebrala reflecta diferitele tipuri de anxietate

Evaluare articol: / 4
Cel mai slabCel mai bun 
O echipa de la Universitatea din Illinois a gasit dovezi conform carora modele diferite ale activitatii creierului sunt asociate cu doua tipuri de anxietate : aprehensiunea nelinistita ( chibzuiala verbala, ingrijorare) si frica intensa sau panica. Studiul apare online in revista “Psychophysiology”.

“ Acest studiu urmareste cele doua fete ale anxietatii care adesea nu sunt dif
ferentiate. Avem motive sa credem ca exista mecanisme diferite ale creierului, diferite parti ale acestuia active in timpuri diferite, depinzand de ce tip de anxietate este vorba”, afirma profesor Gregory Miller, autor principal al studiului.

Potrivit unei expertize recente, problemele datorate anxietatii sunt cele mai comune tulburari psihiatrice in SUA. Manualul statistic si de diagnostic al tulburarilor mentale clasifica aproape o duzina de probleme de anxietate diferite, de la tulburari acute de stress, la cele de ordin compulsivo-obsesiv si atacuri de panica. Insa cei care studiaza si trateaza persoanele cu aceste probleme nu diferentiaza intotdeauna pacientii care se ingrijoreaza sau ameninta de cei care prezinta panica,batai de inima rapide sau crize de transpiratie.

Pentru a testa daca activarea neurala sustine ipoteza conform careia aceste doua categorii de anxietate sunt diferite, cercetatorii au selectat 42 de subiecti din 1099 de studenti , folosind teste psihologice pentru a-i incadra in una din cele doua grupe. Oamenii de stiinta au folosit rezonanta magnetica functionala ( functional Magnetic Resonance Imaging- fMRI), pentru a trasa ariile creierului cu activitate neurala crescuta, in timpul unor probe psihologice.

Asa cum au prezis, primul grup a prezentat activitatea marita a emisferei stangi ( asociata cu vorbirea), in timp ce la al doilea grup s-a observat o crestere a activitatii neurale in emisfera dreapta, implicata in urmarirea si raspunderea la informatii ce semnalizeaza pericolul.

Acesta este primul studiu care localizeaza regiunile afectate pentru a identifica ariile importante din fiecare emisfera. Miller subliniaza importanta unui rezultat inrudit: cercetatorii au diferentiat regiunea stanga implicata in aprehensiune de o structura apropiata, asociata cu procesarea emotionala pozitiva. “ Am efectuat o comparatie stang/drept, insa am realizat si comparatii in emisfera stanga, pentru a arata ca aceste arii diferite au roluri diferite.

Este o validare biologica a propunerii din punct de vedere psihologic pentru a diferentia tipurile de anxietate. Tratarea nelinistii, fie psihologic, fie biologic, stiind ca oricare tip afecteaza atat latura psihologica, cat si pe cea biologica, aceste descoperiri sunt importante pentru aprecierea cu grija a pacientilor inainte de a le administra un tip particular de tratament”, concluzioneaza autorul studiului.

www.medicalnewstoday.com


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Norepinefrina si memoria emotionala
Atat testele extensive psihologice cat si experientele personale confirma ca evenimentele care au loc in timpul starilor emotionale intense, precum frica, mania si bucuria, sunt mult mai usor reamintite decat intamplarile mai putin dramatice.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro