MedicalStudent.ro

Monday
May 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Neurologie si psihiatrie Norepinefrina si memoria emotionala

Norepinefrina si memoria emotionala

Evaluare articol: / 11
Cel mai slabCel mai bun 
Atat testele extensive psihologice cat si experientele personale confirma ca evenimentele care au loc in timpul starilor emotionale intense, precum frica, mania si bucuria, sunt mult mai usor reamintite decat intamplarile mai putin dramatice.

Intr-un raport din revista Cell, cercetatori de la John Hopkins si colaboratorii lor de la Cold Spring Harbor si Universitatea din New York au identificat o baza biologica posibila pentru acest lucru. Si anume un hormon care este eliberat in timpul starilor excitarilor emotionale ale celulelor nervoase, pentru a retine evenimente, prin cresterea sensibilitatii chimice in locuri in care nervii formeaza alte circuite noi.

Descriind creierul ca un mare sistem de circuite, in care fiecare noua experienta creeaza un nou circuit, profesorul de neurostiinte de la John Hopkins, Richard Huganir, spune ca el si echipa sa au desocoperit faptul ca, in timpul momentelor cele mai intense din punct de vedere emotional, hormonul norepinefrina sintetizeaza sinapse, pentru a crea o noua cale de memorie.

Norepinefrina, cunoscuta si ca hormonul "fight or flight", incarca cu energie intregul proces, adaugand molecule fosfat unui receptor al celulei nervoase, numit GluR1. Fosfatul ajuta ghidarea receptorilor spre a se insera adiacent unei sinapse. "Acum, cand creierul are nevoie sa formeze o noua memorie, nervii au destui receptori la dispozitie pentru a adapta rapid intensitatea conexiunii si pentru a retine calea memorata in acel loc." spune Huganir.

Huganir si echipa sa cred ca GluR1 poate fi o tinta a norepinefrinei, intrucat intreruperile care pot avea loc in cadrul acestui receptor produc afectiuni ale memoriei spatiale la soarecii de laborator. Ei au testat ideea si prin injectarea de adrenalina la soareci, si prin expunerea lor la urina de vulpe, ambele situatii ducand la cresterea nivelului norepinefrinei in creier. Analizand apoi sectiuni de creier de la soareci, cercetatorii au observat cantitati crescute de fosfati la receptorii GluR1 si o capacitate crescuta a acestor receptori de a fi recrutati in sinapse.

Dupa ce acesti soareci au fost pusi in custi, li s-au administrat socuri de intensitate scazuta, au fost readusi la teste; soarecii care primisera adrenalina sau fusesera expusi la urina de vulpe aveau tendinta sa "inghete" de frica - indicator ca au asociat cusca cu un loc pentru socuri - mult mai frecvent. Acest lucru sugereaza memoria potentata.

Pe de alta parte, intr-un experiment similar in care soareci modificati genetic aveau un receptor GluR1 la nivelul caruia fosfatii nu se puteau lega, injectiile cu adrenalina nu au avut nici un efect asupra memoriei, o dovada in plus a efectului pe care receptorul il are in raspunsul la norepinefrina.

Cercetatorii isi vor continua studiile, de acesta data mergand in directie opusa si testand o alta serie de soareci, care are un receptor permanent fosforilat. "Suntem curiosi sa vedem cum se vor comporta acesti soareci." spune Huganir. "Credem ca vor fi destul de isteti, dar in acelasi timp anxiosi permanent."

www.news-medical.net

 


Publicat de :
Ileana Acsinte
Puncte: 295
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Cat putem rezista fara somn?
J. Christian Gilin, professor de psihiatrie la Universitatea din California, San Diego, care conduce cercetari legate de somn, cronobiologie si modificari de dispozitie, da un raspuns la aceasta intrebare: 264 de ore, adica aproximativ 11 zile.
Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro