MedicalStudent.ro

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Somnul, foamea si metabolismul au o legatura hormonala

Somnul, foamea si metabolismul au o legatura hormonala

Evaluare articol: / 0
Cel mai slabCel mai bun 
Cercetand modul in care hormonul orexin ar putea controla somnul si foamea, cercetatorii de la UT Southern Medical Center au descoperit, spre surprinderea lor, ca acesta activeaza proteina HIF-1, cunoscuta ca stimulatoare a cresterii de tumori canceroase.

Studiul, publicat online in revista “Genes and Development”, este printre primele care arata cum HIF-1 opereaza in tesuturile sanatoase in comparatie cu tumorile.

Orexin era deja cunoscut pentru rolul sau in somn si foame, cercetatorii descoperind ca lipsa acestuia determina narcolepsia- boala provocata de tulburari ale sistemului nervos central, caracterizata prin tendinta irezistibila de a dormi. “ Este cel mai direct sistem relevant in biologia somnului pe care il putem analiza. Daca orexinul lipseste, vorbim de narcolepsie”, afirma dr. Kodadek, autorul principal.

In studiul curent, cercetatorii au folosit o tehnica de scanare a genelor pentru a le identifica pe cele inhibate sau activate de catre orexin. In mod suprinzator, activitatea unei componente a HIF, numita HIF-1 alfa a fost printre cele mai activate gene . Cand orexinul stimuleaza HIF-1 alfa, determina cresterea exprimarii altor varietati de gene, dedicate arderii glucozei pentru a asigura energia organismului. Studiul portiunilor de creier pe soareci cu si fara receptorii de orexin sprijina rezultatele acestea.

Descoperirile ajuta la explicarea legaturii orexinului cu sistemul metabolic. Corpul isi accelereaza producerea de orexin cand glucoza din sange scade. Ipoteza oamenilor de stiinta este aceea ca atunci cand corpul are nivel scazut de glucoza si percepe foamea, cresterea de orexin activeaza producerea de HIF-1, organismul beneficiind de cea mai multa energie din glucoza disponibila.

Aceasta actiune a HIF-1, stimulata de orexin este diferita de cum actioneaza in tumori, potrivit lui dr. Kodadek. In tumori, HIF-1 modifica metabolismul celulelor asa ca acestea pot consuma glucoza pentru energie fara oxygen. Aceasta metoda este ineficienta insa permite celulelor sa traiasca. Orexinul, pe de alta parte, forteaza HIF-1 sa determine celulele sa arda glucoza prin consum de oxigen, proces mai rapid si mai eficient.

“ Aceasta cale a orexinului este fundamental o functie extenuata. Chiar daca nivelul de glucoza din sange este scazut, nu numai ca esti treaza, dar esti si energic, datorita actiunii HIF-1. Retrospectiv, descoperirile acestea au sens, insa sunt surprinzatoare in acelasi timp.”, spune dr. Kodadek.

Studiul ilustreaza de aemenea o potentiala complicatie a terapiilor anticancer ce tintesc HIF-1. Aceste rezultate releva ca anti HIF-1 chemoterapia ar putea interfera cu functiile esentiale.

Pe viitor, cercetatorii planifica produca genetic soareci carora le lipsesc HIF-1 din creier pentru a determina efectele asupra somnului si activitatii organismului. Planuiesc de asemenea sa studieze in continuare cum orexin si nivelele de oxigen interactioneaza pentru a controla metabolismul celular.


www.medicalnewstoday.com
www.genesdev.org


Publicat de :
Tanase Alexandra
Puncte: 51
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Hipocratismul digital - in sfarsit o explicatie!

Hipocratismul digital, desi poate aparea si congenital, este considerat in medicina interna de cele mai multe ori un semn al unei boli cronice pulmonare sau cardiace (desi mai poate aparea in hipertiroidism sau in diverse afectiuni gastrointestinale). Deformatie a extremitatilor degetelor de la maini si, uneori, a celor de la picioare, a ramas pana acum un mister medical, a carui formare nu putea fi explicata nici pacientilor si nici medicilor sau studentilor.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro