MedicalStudent.ro

Sunday
Apr 28th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Noutati in medicina Medicina interna Hipocratismul digital - in sfarsit o explicatie!

Hipocratismul digital - in sfarsit o explicatie!

Evaluare articol: / 17
Cel mai slabCel mai bun 

Hipocratismul digital, desi poate aparea si congenital, este considerat in medicina interna de cele mai multe ori un semn al unei boli cronice pulmonare sau cardiace (desi mai poate aparea in hipertiroidism sau in diverse afectiuni gastrointestinale). Deformatie a extremitatilor degetelor de la maini si, uneori, a celor de la picioare, a ramas pana acum un mister medical, a carui formare nu putea fi explicata nici pacientilor si nici medicilor sau studentilor.

In hipocratismul digital unghiile iau un aspect bombat, iar tesuturile subiacente sunt hipertrofiate; degetul, uneori dureros, poate lua forma unui bat de toba sau a unei spatule iar tratamentul hipocratismului in sine nu exista, pentru formele neereditare fiind cel al bolii de fond.

Un semn medical clasic al hipoxiei cronice, prima oara descris de Hippocrate la pacientii cu empiem, hipocratismul a putut fi in sfarsit explicat pornind de la nivel molecular. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Leeds au emis o teorie cum ca hipocratismul se datoreaza unei mutatii la nivelul genei responsabile de degradarea PGE2 (prostaglandina E2).

Prostaglandinele sunt membri ai unei familii de compusi derivati enzimatic din acizii grasi esentiali, hormon-like, si raspund de multe functii importante in corpul uman cum ar fi contractia sau relaxarea fibrelor musculare netede, vasoconstrictia sau vasodilatatia, controlul presiunii sangvine sau modularea raspunsului inflamator. PGE2 este eliberata de la nivel endotelial ca raspuns la infectii sau inflamatii iar dupa ce si-a indeplinit rolul este degradata de o enzima, 15-HPGD – 15-hidroxiprostaglandin dehidrogenaza, sintetizata la nivel pulmonar. "Daca nu ai aceasta enzima atunci PGE2 nu mai poate fi distrusa normal si incepe sa se acumuleze", specifica dr. Bonthron, conducatorul studiului.

Se stia din literatura medicala ca pacientii cu fibroza chistica ce au suferit un transplant pulmonar nu mai prezentau semnele de hipocratism sau ca pacientilor cu empiem drenat le disparea orice urma de degete hipocratice. Legatura cu alterarea functiilor pulmonare era deci facuta insa substratul ei era inca un mister neelucidat.

Acum, in urma studiului de la Universitatea din Leeds, se cunoaste ca la pacientii cu cancer pulmonar de exemplu, cel mai probabil hipocratismul este cauzat de o hiperproductie de PGE2, la nivel tumoral, in timp ce in bolile cardiace congenitale mai degraba se produce suntarea plamanilor de catre sange, astfel nemaiputandu-se continua ciclul prostaglandinelor.

Cercetatorii din Leeds au sugerat la sfarsitul proiectului lor ca un prim pas pentru diagnosticul hipocratismului digital, uneori inexplicabil, ar putea fi testarea urinii pentru decelarea nivelului PGE2. Rezultatele studiului subliniaza si ca medicamentele deja existente, ca aspirina, administrate in prevenirea productiei de PGE2 dar in alte afectiuni, ar putea fi folositoare pentru diminuarea simptomelor dureroase asociate cu hipocratismul digital.

A durat 2000 de ani pentru a face conexiunea insa dr. Bonthron adauga: "De fapt, cand privesti in urma, e destul de evident. Cand am gasit gena asta totul s-a asezat frumos la locul lui – a fost ca o palma peste frunte."


Bibliografie:
1. Digital Clubbing Explained
2. Leeds medics solve an ancient riddle – and offer new tool for diagnosis
3. Mutations in 15-hydroxyprostaglandin dehydrogenase cause primary hypertrophic osteoarthropathy
Publicat de :
Iulia Peciu-Florianu
 

Comentarii (0)

Subscribe to this comment's feed

Scrie comentariu

smaller | bigger
security image
Scrie caracterele din imagine

busy
 

Din aceeasi categorie:

Nivelul bilirubinei serice poate fi corelat cu riscul de infarct miocardic

Nivelul bilirubinei serice la pacientii care au suferit un atac de cord reflecta severitatea simptomelor, dar nu poate prezice si consecintele. Cercetatorii sustin ca bilirubina din ser este un marker al stresului oxidativ.

Citeste mai departe...
Banner
Banner

Anunturi Google

Personalitati

 

Prima femeie neurochirurg – istoria unei vieţi citite în mâini delicate si puternice

„Toată viaţa am fost numai pe fugă, nu ştiu să merg aşa...”- astfel debuta fieca...

 

Victor Babes

La 19 octombrie 1926, la Bucuresti, s-a stins unul dintre cei mai mari savanti romani, Vic...

 

Thoma Ionescu

Asadar, Thoma Ionescu(1860-1926) fost profesor – lector de anatomie al facultatii de med...

 

Mina Minovici

Intors in tara, a inaugurat in 1892, cu mari eforturi, un instituit medico-legal care ulte...

 

Dimitrie Bagdasar si dragostea pentru Neurochirurgie

‘Dr. Sofia Ionescu isi aminteste scena finala, a despartirii. Era la inceputul verii lui...
Diploma excelenta
We comply with the HONcode standard for trustworthy health
information:
verify here.

Concurs: Dincolo de cursuri

Concurs MedicalStudent.ro

Farm.ro